august 2010
Primii newcomers vor cânta în Elephant Pub, de la 19:30, funk, nu jazz, reggae şi fusion
 
A sosit timpul ca cele 24 de trupe rock care s-au calificat în urma primei etape a Stufstock Newcomers să cânte în faţa publicului şi a juriului. La finalul celor patru zile, cât va dura etapa doua a "examenului de live", 12 dintre ele vor avea şansa să se lanseze printr-un concert pe scena Stufstock Newcomers din Vama Veche. În fiecare din aceste patru zile de concurs vor fi abordate genuri muzicale specifice şi vor cânta formaţiile al căror repertoriu se înscrie în zonele respective. Concertele din Elephant Pub, de pe Gabroveni 16, din Centrul vechi al Bucureştiului, vor avea loc în perioada 2-5 august, de la ora 19:30 şi sunt deschise publicului. Intrarea este liberă.
 
Diseară (2 august 2010, ora 19:30), newcomers-ii vor cânta funk, nu jazz, reggae şi fusion în prezenţa juriului, a prietenilor şi a publicului. Trupele care vor susţine câte un recital de 30 de minute în seara asta sunt Cunatune, East Roots, Pragu de Sus şi Tiptil.
 
Punk-ul alternativ va domina scena în a doua seară, pentru ca indie alternative să fie prezent în Elephant Pub în cea de-a treia zi, iar metal rock-ul în ultima seară de concurs.
 
Alese din peste 60 de formaţii, cele 22 de trupe tinere care merg mai departe sunt, în ordine alfabetică:
Addiction (Brăila, hard rock)
Astero (Bucureşti, alternative rock)
AIM (Bucureşti, classic rock progressive)
Apocalips (Sânnicolau Mare, metal)
Bloodprint (Cluj Napoca, alternative rock)
Chester (Bucureşti, emo pop-punk)
Cuantune (Bucureşti, nu-jazz)
The Da Da's (Bucureşti, alternative pop-punk)
East Roots (Bucureşti, reggae)
Mes Quins (Bucureşti, electronică pop punk)
Pragu De Sus (Timişoara, folk rock)
Rava (Iaşi, alternative rock)
Respect (Cluj-Napoca, progressive metal)
Robin and the Backstabbers (Bucureşti, alternative rock)
Schlitz (Cluj Napoca, punk rock)
Searing Blaze (Braşov, gothic metal)
Semiosis (Craiova, experimental rock)
Silence Before (iniţial s-au numit Daybreak) (Bucureşti, chillout jazz)
Sophisticated Lemons (Bucureşti, indie alternative)
Stonebox (Bucureşti, alternative rock)
Tiptil (Bucureşti, nu-jazz post punk)
Toulouse Lautrec (Bucureşti, alternative rock)
Up To Eleven (Bucureşti, alternative rock)
White Walls (Constanţa, metal core)
 
Juriul este format din Alex Revenco (Jurnalul Naţional, Preşedintele juriului), Mircea Oculeanu (Radio Guerilla), Guido Janssens (fost GM EMI Publishing Belgium, fondator Emagic Entertainment în Olanda şi România), Vlad Gorneanu (ZOB), Dana Papadima (Asociaţia Pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural), Hefe (Bring The Noise), Florin Silviu Ursulescu (Radio România Actualităţi) şi Aurelian Dincă / Balauru (Trooper).
 
Genurile abordate de "newcomers" sunt foarte variate, de la metal rock, classic rock progressive, alternative rock sau industrial, la chillout jazz, nu-jazz, post punk, indie alternative, reggae, electronic pop.
 
"Ca şi în alte domenii, noii veniţi reprezintă prezentul şi poate şi viitorul rockului românesc", spune Alex Revenco, Preşedintele juriului Stufstock Newcomers. "Depinde numai de cei în cauză. Într-un peisaj muzical sărac în lucruri noi, formaţiile care candidează la Stufstock Newcomers au prezentat, în majoritatea lor, alternative la rock-ul bătrânesc şi fără personalitate. Iniţiativa Stufstock Newcomers este absolut benefică şi sperăm cu toţii ca dintre trupele care vor apărea pe scena Newcomers 2010 să confirme cât mai multe", adaugă Revenco.
 
Stufstock Newcomers
 
Ca în fiecare an, Stufstock lansează şi susţine şi în 2010 muzica nouă a artiştilor aflaţi la început de drum, în proiectul Stufstock Newcomers. Organizatorii pregătesc şi pentru ediţia din august 2010 scena Newcomers, dedicată trupelor tinere.
 
Prima condiţie a concursului a fost ca artiştii care vor să se înscrie să poată susţine un repertoriu propriu de minim 45 de minute. Peste 60 de trupe şi-au trimis demo-urile până la data de 18 iunie 2010. La finalul primei etape a jurizării au fost alese 24 de formaţii care vor intra în semifinală şi vor concerta în luna  august 2010 într-un club din Bucureşti, numit Elephant Pub. În urma acestui concert, 12 trupe vor cânta pe scena Newcomers din Vama Veche.
 
Cele mai bune trupe care susţin câte un concert pe scena Newcomers vor fi, de asemenea, premiate. Premiul întâi, în valoare de 10.000 de euro, constă în producţia unui album, cu tot ce presupune o realizare profesionistă, de la înregistrare, până la lansare şi promovare ulterioară. Premiul al doilea, în valoare de 5.000 de euro, se va concretiza în producţia unui videoclip, iar premiul al treilea, în valoare de 1.500 de euro, aduce formaţiei câştigătoare un kit muzical pentru sala de repetiţii (o staţie de chitară, una de bas şi un set de cinele). Premiul publicului (de popularitate) înseamnă un turneu în cinci oraşe pentru trupa care îl va câştiga, organizat de Capricorn & Capricorn Productions, producătorii Stufstock 2010.
 
De asemenea, organizatorii vor lua în considerare cele trei trupe câştigătoare pentru deschiderea concertelor de la scena Rock 2011.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus