Cinemagia / mai 2010
Biutiful
Biutiful, proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, e primul film de care Alejandro González Iñárritu este "complet satisfăcut", după cum declara regizorul la conferinţa de presă canneză. Filmul este, totodată, cel mai bun din competiţia pentru Palme d'Or, până în acest moment, primit cu aplauze prelugi de către cei peste 2000 de jurnalişti care au umplut Grand Théâtre Lumière din Palatul Festivalului.
 
Biutiful îl face pe spectator să stea faţă în faţă cu moartea, aşa cum te făcea 21 Grams, într-un ritm mai lin - însă - asemenea curgerii inexorabile spre nefiinţă, dar şi mai implicant. Imaginea e construită după o poetică a sordidului, nuanţele filmului sunt naturaliste, decupajul mai puţin nervos decât în filmele precedente, cu totul un film mai aşezat, mai ordonat. De data aceasta există un singur personaj şi povestea lui, plasat într-un singur loc - cartierul sărac al Barcelonei, şi vorbind cu toţi ceilalţi doar în spaniolă. E adevărat, apar şi alte naţii în film - chinezi exploataţi, somalezi imigranţi ilegali, dar totul se concentrează în aceeaşi poveste.

Javier Bardem reuşeşte un rol memorabil, transformându-se pe parcursul filmului într-un nou personaj. Pleacă de la un tip dur, sigur pe el, cu situaţia sub control, încurajând pe alţii, dându-le speranţă, şi ajunge la un altul - un bărbat împăcat cu ideea de a se preda morţii, eliberat. Bardem face un personaj în ochii căruia reuşeşti să citeşti viaţa interioară, frământările, chiar dacă ele nu sunt exteriorizate. "Uxbal este un personaj intens. Cunoaşte corupţia şi exploatarea, pentru că aceasta este lumea care îl înconjoară. Dar şi dragostea copiilor de care are grijă ca părinte singur. Uxbal nu vrea să piardă iubirea, ultima lui fărâmă de normalitate", explică regizorul. Însă viaţa îl împinge într-o altă direcţie. Personajul lui Bardem are o relaţie specială cu moartea, mai exact cu cei morţi, reuşind să spună mereu cuvintele care fac spiritele să se împace cu părăsirea lumii celor vii.

Alejandro González Iñárritu explică la Cannes mesajul lui Biutiful:  "Chiar dacă întunericul pare să se fi instalat pretutindeni, Biutiful oferă nişte note de speranţă. Aş spune că e cel mai optimist film al meu. Uxbal e un personaj luminos. El investeşte mult în a-şi organiza propria viaţă, în a-şi ajuta copii, în a iubi pe alţii. Filmul e, de asemenea, un eseu pe tema intimităţii. În epoca Internetului şi a reţelelor sociale, intimitatea este o provocare". Intimitatea de care vorbeşte regizorul este cu ideea trecerii în nefiinţă şi împăcarea cu aceasta.

Regia: Alejandro González Iñárritu Cu: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella, Eduard Fernández

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus