august 2010
Festivalul Naţional de Teatru, 2010
Cercetător neobosit al operei lui Tadeusz Kantor, Michal Kobialka a susţinut de-a lugul timpului numeroase conferinţe având ca subiect teatrul şi scrierile marelui regizor polonez. Prezenţa lui în seria de Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri, în care au mai conferenţiat Richard Foreman, Richard Schechner, Hans-Thies Lehmann, Aleks Sierz, este de natură să completeze tabloul teatral al ultimei jumătăţi de secol, pe care FNT a încercat să-l contureze în ultimele trei ediţii.

Kobialka este cunoscut ca primul traducător în engleză al scrierilor lui Kantor, căruia i-a dedicat o serie de studii. Prelegerea de la Bucureşti este o ocazie de a parcurge, alături de un cunoscător, traseul artistului polonez, dar şi de a urmări secvenţe reprezentative din spectacolele sale, graţie proiecţiilor puse la dispoziţie prin amabilitatea Dorotei Krakowska şi a Kantor Estate, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Pentru a întregi portretul acestei mari personalităţi a teatrului european, FNT lansează în colaborare cu Catedra de Teatru a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca volumul Kantor de Michal Kobialka, în traducerea Ciprianei Petre, publicat de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă în Colecţia FNT.

Profesor la Universitatea din Minnesota, departamentul de Artă Teatrală şi Dans, invitat frecvent al multor departamente prestigioase de teatru din intreaga lume, al Universităţii din Utrecht (Olanda), membru al Societăţii Americane de Cercetare Teatrală şi colaborator la numeroase reviste de specialitate, Michal Kobialka a publicat peste 20 de volume despre teatru. Este specialist în teatrul medieval, dar şi în teatrul contemporan european si în teatrul şi dramaturgia postmodernă.

A Journey through Other Spaces. Essays and manifestos 1944-1990(University of California Press, 1993), Of Borders and Thresholds: Theatre History, Practice, and Theory (Universitaty of Minnesota, 1999) sau Medieval Practices of Space (Universitaty of Minnesota, 2000) editată împreună cu Barbara Hanawalt, sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute volume ce-i poartă semnătura. Pentru volumul This is My Body: Representational Practices in the Early Middle Ages apărut la Universitatea din Michigan în 1999, a primit Premiul pentru Cercetare Teatrală - Outstanding Book in Theatre Practice and Pedagogy. Cea mai recent apărută carte a sa,  Further on, Nothing (2009), un nou volum analitic,  a fost distins recent cu Honorary Mention for Best Theatre Book (2010).

Ca de obicei, spectatorii pasionaţi de teatru, specialiştii, studenţii sunt invitaţi pe toată perioada festivalului la o serie de întâlniri cu teoreticieni şi creatori de teatru aflaţi pentru prima dată în România. Evenimentele vor avea loc la sediul UNATC Bucureşti.

Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus