Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

S-a încheiat prima ediţie a Turneului Naţional Muzica Palatelor Româneşti, 2010

august 2010
Prima ediţie a Turneului Naţional "Muzica Palatelor Româneşti", eveniment organizat de Radio Romania Cultural şi Exces Music, prin programul "Oportunităţi la tine acasă", s-a încheiat cu un recital găzduit de Resonance Quartet în Sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia. A ajuns la final un maraton de aprope 1500 de kilometri care a demonstrat că ne putem preţui valorile muzicale, arhitectonice, istorice, peisagistice şi că prin proiecte cultural-turistice bine articulate ne putem promova comorile.

După nouă zile de turneu, după cinci concerte, iniţiatorii acestuia  descoperau că există speranţa reeducării unui public pierdut. Sebastian Crăciun, iniţiatorul proiectului afirma: "Mi-au rămas întipăriţi în memorie ochii copiilor din satul băcăuan Tescani care absorbeau fiecare vibraţie sonoră, m-a bucurat numărul mare de oameni de la concertul de la castelul de la Miclăuşeni - unii veniţi pentru prima dată la un concert, la sfatul părintelui Constantin Sturzu -, m-a impresionat faptul că în ultimul moment gazdele de la Castelul Peleş încercau să mai găsească scaune, fiind surprinşi de numărul mare de iubitori muzică atraşi de acest proiect. După acest turneu mi-a renăscut speranţa că mass-media poate promova cu asiduitate un eveniment cultural şi că nu este interesată doar de monden, politic şi fotbal."

Există speranţa găsirii investitorilor în cultură, există oameni care cred în promovarea valorilor reale. Anul acesta ei au fost: Înalt Prea Sfiinţia Sa Teofan - Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Ştefan Gheorghiu - preşedintele Uniunii de Creaţie Interpretativă din România, Oltea Şerban Pârâu - Redactor şef al Radio România Cultural, Laura Manolache - directoarea Muzeului Naţional George Enescu, Sebastian Gheorghiu - director al ExcesMusic, Ioan Rusei - director al Docuprint Bacău.

Drumul început de violonista Ioana Jijian, violista Emilia Rotomeza, flautista Nicoleta Angheloiu şi violoncelista Gabriela Bokor va continua, concentrându-se asupra performanţei, transformând Resonance Quartet într-un nume ce îşi va depăşi propriile realizări. "Dacă anul acesta au fost Conacul de la Tescani (Muzeul Naţional George Enescu -secţia Tescani), Castelul de la Miclăuşeni, Palatul Cuza din Iaşi (Muzeul Unirii, Castelul Peleş şi Palatul Mogoşoaia, anul viitor poate vor fi mai multe, poate vor fi altele, pentru că există comori ascunse ale acestei ţări prea puţin cunoscute locuitorilor ei care aşteaptă să fie descoperite. Iar aceasta poate fi o cale." declara Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef al Radio România Cultural, unul dintre organizatorii turneului.

Toate articolele despre Articole diverse

O săptămână la Salzburg - Însemnări din festival, George Andrei
 Opeth contra Dream Theater - Artmania, 2019, Cristian Geambaşu
 Dirijorul Yuri Botnari oferă acces gratuit la CD-ul său cu Simfonia I de Ceaikovski, Comunicat de presă
 Ediţie jubiliară cu numărul XX - Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, 2019 la Sinaia, Comunicat de presă
 Moştenitorii României muzicale: pianista Axia Marinescu la Sala Radio, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.