august 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
L'illusionniste / Iluzionistul, filmul lui Sylvain Chomet realizat după ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati (1907-1982), deschide în forţă cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, vineri, 8 octombrie 2010, la Cinema Patria din Bucureşti.


Proiectat în avanpremieră mondială la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Berlinale Special, şi selecţionat în cadrul prestigioaselor festivaluri de la Karlovy Vary, Edinburgh şi Toronto, Iluzionistul este povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Eisenheim o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică, în sine.


 

Iluzionistul este cel de-al doilea film de lungmetraj regizat de Sylvain Chomet, realizatorul multi-premiatelor Les Triplettes de Belleville (Franţa, 2003) - printre altele, câştigător al Premiului César, dublu nominalizat la Oscar,  nominalizat la Premiile BAFTA, Grammy, British Independent Film Awards (BIFA) şi La vieille dame et les pigeons (Franţa, 1998) - câştigător al Marelui Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj la prestigiosul festival de film de animaţie de la Annecy şi al Premiului BAFTA pentru Cel mai bun scurt metraj de animaţie, de asemenea nominalizat la Oscar şi la Premiile César. În 2006, Sylvain Chomet a regizat unul dintre scurt metrajele din filmul-omnibus Paris, je t'aime, printre co-regizorii acestuia numărându-se Joel şi Ethan Coen, Alfonso Cuaron, Gus van Sant, Isabel Coixet sau Gerard Depardieu.


Scenariul filmului este adaptat după ultimul scenariu al regizorului, actorului şi scenaristului francez Jacques Tati, o figură-cult a istoriei filmului european, realizatorul celebrelor Les vacances de Monsieur Hulot (1953), Mon oncle (1958) sau Jour de fête (1949), filme clasice, premiate la Cannes, Veneţia şi distinse cu Premiul César. Astfel, povestea Iluzionistului împrumută umorul, delicateţea şi subtilităţile scenariilor lui Tati, care creează o poveste despre condiţia artistului, neîmplinirile inerente acesteia, dar şi satisfacţiile şi înţelepciunea pe care un artist autentic le poate obţine.
 
Iluzionistul este numai unul dintre hiturile cele mai recente ale filmului independent de animaţie care vor fi proiectate la această ediţie Anim'est în cadrul tradiţionalei secţiuni Mozaic, rezervate animaţiilor de lung şi scurt metraj hot ale anului, premiate sau prezentate la cele mai importante festivaluri din lume.
 
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus