august 2010
Dacă e 23 august 2010, e Ziua Filmului Românesc la HBO. Un element deja tradiţional al programului HBO, Ziua Filmului Românesc se anunţă a fi în acest an extrem de bogată în premiere autohtone, iar telespectatorii HBO vor putea urmări în premieră şi în exclusivitate pe micul ecran o selectie din filmele de scurt şi lungmetraj produse şi lansate în România în 2010, multe dintre acestea fiind realizate cu participarea HBO.

Seara de luni, 23 august 2010, începe în forţă la HBO: de la ora 19:00, cei aflaţi în faţa micilor ecrane se vor putea "încălzi" cu două scurtmetraje autohtone cu un palmares bogat în selecţii la festivaluri  prestigioase din ţară şi de peste hotare: Trenul foamei (r. Viorel Timaru), filmul care spune povestea emoţionantă a prieteniei dintre un tânăr student fără bani şi un veteran de război care îşi asigură venituri suplimentare folosindu-şi cupoanele de călătorie gratuită cu trenul şi Caviar (de la ora 19:30, r. Răzvan Săvescu), scurtmetrajul care prezintă relaţia complicată dintre un tată văduv care vine la Bucureşti pentru a aduce icre negre unei doamne foarte pricopsite, în speranţa cu greu mărturisită de a-i face un viitor artistic fetiţei sale.

Filmul de lungmetraj ce poartă semnătura Titus Muntean, Caravana cinematografică, începe la HBO la ora 20:00, oferind telespectatorilor ocazia de a-l urmări pe Dorian Boguţă într-un rol memorabil, acompaniat de Mircea Diaconu şi Iulia Lumînare, debutantă în lungmetraj. Acţiunea filmului scris după un roman de Ioan Groşan se petrece în România anilor '50, în care zelosul activist Tavi (Dorian Boguţă) călătoreşte prin Munţii Apuseni cu o caravană cinematografică, pentru a prezenta filme sovietice "de culturalizare" sătenilor din Transilvania. Lucrurile iau, însă, o întorsătură neaşteptată la faţa locului, iar sentimentele lui Tavi intră în conflict cu convingerile sale politice atunci când se îndrăgosteşte de bibliotecara satului, fermecătoarea Corina (Iulia Lumînare).

De la ora 21:45, la HBO rulează Colivia, scurtmetrajul lui Adrian Sitaru, premiat în cadrul celebrului festival de film de la Berlin, având în palmares şi Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, dar şi trofeul importantului festival de film scurt de la Vila do Conde. Avându-i în distribuţie pe Adrian Titieni, Clara şi Vlad Vodă, acesta spune cu mult umor povestea unui băieţel care găseşte o pasăre bolnavă, o aduce acasă şi, cu toată împotrivirea părinţilor, începe s-o îngrijească.

În continuarea Coliviei, la ora 22:00, Lord, celălalt scurtmetraj regizat de Adrian Sitaru şi lansat în 2010, selecţionat în competiţia recent încheiatului Festival de Film de la Sarajevo, aduce pe micul ecran un personaj cu totul inedit: un tânăr care trăieşte din mici escrocherii,  furând căţei de prin parcuri şi apoi pretinzând răscumpărare, dar care ascunde, în ciuda tuturor aparenţelor un suflet delicat. Seria premierelor de scurtmetraj continuă la ora 22:35 cu Derby, cel mai recent film regizat de Paul Negoescu, selecţionat în competiţiile festivalurilor de film de la Berlin şi Sarajevo. Cu o distribuţie din care nu lipsesc Clara Vodă, Bogdan Vodă şi Maria Mitu, una dintre protagonistele serialului În derivă, produs de HBO Central Europe, care va fi lansat în această iarnă la HBO, Derby este un film despre părinţi şi adolescenţi, un instantaneu din viaţa unui tată căruia îi vine greu să accepte că fiica lui nu mai este o copilă.

Cei care nu au putut să urmărească până acum sau doresc să revadă Poliţist adjectiv, multi-premiatul lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, vor avea şansa să o facă începând cu ora 22:55. Dragoş Bucur şi Vlad Ivanov pot fi vazuţi in acest lungmetraj de referinţă pentru istoria filmului autohton contemporan, într-un fals policier despre cuvinte, semnificaţii şi felul în care funcţionează relaţiile dintre oameni.

Cel mai recent documentar original HBO România, The Shukar Collective Project, regizat de Matei-Alexandru Mocanu încheie în forţă Ziua Filmului Românesc la HBO, la ora 00:50.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus