august 2010
Festivalul Naţional de Teatru, 2010
Festivalul Naţional de Teatru va prezenta la cea de a 20-a ediţie cel mai nou spectacol semnat de regizorul Silviu Purcărete - Regele moare de Eugène Ionesco, o coproducţie internaţională. Spectacolul va avea premiera pe 15 septembrie 2010,  în cadrul Festivalului Ex Ponto din Slovenia şi va fi prezentat apoi în cadrul FNT înainte de a susţine turnee în Franţa, Italia, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia. Cu această nouă producţie se va inaugura în ianuarie 2011 noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg.


Personalitate marcantă a teatrului european, Silviu Purcărete alege să monteze în 2010 Regele moare de Eugène Ionesco alături de o echipă internaţională, după ce în 2007 s-a confruntat cu succes cu piesa Macbett a aceluiaşi autor, la Royal Shakespeare Company. Coproducţia internaţională este aşadar pentru Purcărete un prilej de a se reîntâlni cu Ionesco, dar şi cu compozitorul Vasile Şirli colaborator apropiat al regizorului, şi cu artişti din Franţa, Slovenia şi Luxemburg.

"Silviu Purcărete atacă această piesă care până de curând mi se părea că-i este complet străină, iar eu încerc să-i înţeleg motivele. De ce o face acum? Simplă întâmplare? Decizie arbitrară? Înţeleg, după ce am văzut şi revăzut Faust-ul lui, operă summum, că aici debuteză un nou ciclu, care s-ar putea numi regizorul şi moartea. Regele moare se înscrie, pentru Purcărete, regizorul, în filiaţia goethiană. El, epicureanul, sedus până acum de Rabelais, începe să se distanţeze de acesta pentru a-şi pune întrebări tocmai despre cea mai bună cale de a pleca, despre ce implică această plecare şi despre ce păstrează ea din punct de vedere al "teatralităţii". El, care a pus în scenă Faust ca operă testamentară în care destinul protagonistului şi acela al teatrului se confundă cu o strălucire aparte, abordează acum Regele moare, piesă în care Ionesco, pe un fond de teamă exacerbată, pune în mişcare toate mijloacele teatrale fără nici cea mai mică economie. Fără îndoială tocmai asta îl atrage pe Purcărete care, montând Regele moare, doreşte să se confrunte cu moartea pe fondul încrederii acordate teatrului... iată ce mi se pare că face legătura între marele proiect faustian deja împlinit şi cel ionescian, care urmează", spune eseistul George Banu vorbind despre alegerea regizorului.

Spectacolul Regele moare este produs de către compania pariziană Les Arts et Mouvant - Cie à l'endroit des mondes allant vers, căreia i s-au alăturat, ca şi co-producători, Ex-Ponto Festival Kulturno Drustvo B-51 (Slovenia), Théâtre d'Esch (Luxemburg), National Drama Theater Ljubljana (Slovenia), International Festival Theater MOT (Macedonia), Scène Nationale de Bayonne Sud-Aquitain (Franţa). Producţia a primit sprijin financiar din partea mai multor organizaţii precum: Culturesfrance, Ministerul Culturii Republicii Slovene, Primăria Liubliana, Institutul Francez Charles Nodier, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, UNITER şi BRD - Groupe Société Générale, principalul partener al reprezentaţiilor de la Bucureşti.

Profitând de prezenţa lui Silviu Purcărete la Bucureşti, organizatorii l-au invitat şi la o întâlnire cu publicul. Astfel, regizorul este prezent în noiembrie şi în cadrul modulului Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri, la UNATC, unde va avea un dialog cu teoreticianul Octavian Saiu pornind de la spectacolul Fedra după Racine şi Euripide, unul dintre succesele Teatrului Naţional din Craiova din 1994.

Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus