august 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
Filmele selecţionate în competiţiile de lungmetraj şi scurtmetraj internaţional, film studenţesc, film românesc şi film balcanic - Balkanimation vor fi judecate anul acesta de două jurii alcătuite din personalităţi de prestigiu ale filmului european, invitate la Bucureşti special pentru a hotărî destinatarii premiilor celei de-a cincea ediţii a celui mai important festival de film de animaţie din România - anim'est, care va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Bucureşti.

Criticul de film român Mihai Chirilov - directorul artistic al Festivalului Internaţional de film Transilvania şi curatorul Festivalului de Film Românesc de la New York; italianul Simone Massi - regizorul filmului Memories of Dogs, câştigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj la ediţia din 2007 a anim'est; Phil Mulloy- unul dintre cei mai de succes regizori britanici de animaţie independentă ai ultimelor decenii; portugheza Regina Pessoa - cea care a consacrat o tehnică de animaţie cu totul specială, răsplătită cu numeroase premii pentru filmele sale prezentate în festivalurile importante din întreaga lume; şi olandezul Erik van Schaaik, regizorul Fantomei de la Cinema, scurtmetrajul premiat cu Trofeul anim'est în 2009 vor alege câştigătorii Premiilor pentru Cel mai bun Scurtmetraj, Cel mai bun Lungmetraj, precum şi pe cel al Trofeului anim'est, oferit unui film din secţiunea Scurtmetraj Internaţional.


Profesorul, fotograful şi operatorul Sorin Botoşeneanu, producătorul olandez, co-fondator al ceui mai important studio de animaţie din Olanda, il Luster Productions, Michiel Snijders şi GézaM. Tóth, regizorul maghiar nominalizat la Premiul Oscar în 2005, alcătuiesc juriul care va decide câştigătorii Premiilor pentru Cel mai bun Film Studenţesc, Cel mai bun Film Românesc şi Cel mai bun film din secţiunea Balkanimation - rezervată scurtmetrajelor din ţările balcanice.
 
Mihai Chirilov este unul dintre cei mai importanţi critici de film din România şi, din 2002, director artistic şi co-fondator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. Este curatorul Festivaluluide Film Românesc din New York, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu TribecaCinemas. De asemenea, a făcut parte din juriile unor importante festivaluri internaţionale de film (Hong Kong, Karlovy Vary, Berlin, Goteborg, Chicago, Cleveland, San Francisco, Moscova), la care se adaugă, din toamna lui 2010, şi anim'est. Membru al FIPRESCI - cea mai importantă organizaţie internaţională a criticilor şi jurnaliştilor de film, Mihai Chirilov colaborează cu diferite publicaţii din Româniaşi de peste hotare, dar are şi o cariera descriitor, fiind, alături de Alex. Leo Şerban, coautorul volumului despre Lars von Trier, Filmele, femeile si fantomele. Chirilov a condus editorial cele mai importante reviste de cinema din România postdecembristă - Pro Cinema şi Re:Publik.
 
Animatorul independent italian Simone Massi a câştigat în 2007 Premiul anim'est pentru Cel mai bun Scurtmetraj, cu filmul Memories of dogs / La memoria dei cani, filmografia sa numărând 15 titluri premiate la festivaluri naţionale şi internaţionale. În afară de anim'est 2007, Memories of dogs  a fost premiat atât la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy -cel mai important festival de animaţie din lume, cât şi la Festivalul de Film de la Zagreb. De asemenea, a lucrat la seriale TV de succes precum Sushi - o producţie MTV, TGR sau BLOB - difuzat de RAITRE.
 
Animaţiile realizate de britanicul Phil Mulloy surprind partea întunecată a naturii umane şi a valorilor contemporane, într-o manieră umoristică şi uneori şocantă. Filmografia sa cuprinde peste 30 de titluri premiate la festivaluri internaţionale cum ar fi cele de la Annecy, festivalul de scurtmetraj Curtas Vila do Conde, Hiroshima sau Zagreb. Printre cele mai cunoscute creaţii ale animatorului britanic se numără seria The Ten Commandments / Cele zece porunci (1994-1996), o interpretare satirică şi ireverenţioasă a celor 10 porunci, sau The Chain (1998), unul dintre cele 30 de filme de animaţie comandate de ONU pentru a prezenta publicului larg articolele Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
 
Regina Pessoa a devenit un nume cu rezonanţă în animaţia europeană după 2006, anul în care a cucerit Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy cu scurtmetrajul  Tragic Story with Happy Ending, triumf internaţional care a însemnat şi recunoaşterea implicită a tehnicii cu totul speciale folosite de regizoarea portugheză: gipsogravura, care o ajută să creeze o stare care adânceşte misterul ce învăluie personajele sale.
 
Eric van Schaaik este regizorul scurtmetrajului răsplătit cu Trofeul anim'est 2009 - Fantoma de la cinema, care avea să fie inclus între propunerile Olandei pentru nominalizarea la Premiul Oscar. În 2005, a regizat filmul de scurtmetraj Wind, premiat cu Ursul de cristal- Menţiune Specială, acordat Celui mai bun Film de Scurtmetraj din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi cu Premiul FIPRESCI, obţinut la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy. Cariera sa în televiziunea olandeză este, de asemenea, prodigioasă: Eric este autorul unor serii animate olandeze cu statut cult (Jerontje, The Little Man in the Radio, Sausage Dog Titus sau Bush Beasts), care au făcut deliciile mai multor generaţii de copii.


Sorin Botoşeneanu este, în prezent, decan al Facultăţii de Film din cadrul Universitătii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) I.L. Caragiale din Bucureşti, fiind, timp de mai mulţi ani, conferenţiar universitar la Catedra Imagine de Film şi Televiziune din cadrul aceleiaşi facultăţi. A făcut parte din numeroase jurii (Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra de la Sibiu, Premiile Uniunii Cineaştilor din România - UCIN, Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit), fiind un entunziast susţinător al unor demersuri revoluţionare pentru educaţia cinematografică din România.

Producătorul Michiel Snijderseste cofondatorul companiei il Luster Productions, înfiinţate în 1997, care a devenit, în doar câţiva ani, cel mai mare producător de filme de animaţie de scurtmetraj din Olanda, având până în prezent 40 de titluri produse - clipuri publicitare, videoclipuri, producţii de televiziune, filme artistice. Printre acestea se numără filmele lui Eric van Schaaik, Fantoma de la Cinema (2009) sau Wind (2005).


Géza M. Tóth, nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun Scurtmetraj - Animaţie pentru filmul Maestro (2005), unul dintre cei mai importanţi animatori contemporani din Europa Centrală şi de Est, vine la anim'est 2010 ca membru al juriului, aducând şi un program special alcătuit din câteva dintre cele mai importante titluri din filmografia sa. Primul său scurtmetraj, Ikarosz (1997), a fost selecţionat în competitia prestigiosului Festival de Film de la Berlin şi i-a adus regizorului primul premiu important - Menţiunea Specială pentru Cel mai Bun Film de Animaţie la Festivalul Internaţional de Film de la Dresda.



Cel mai recent film semnat de regizorul maghiar, scurtmetrajul Mama (2009), care o are in rolul principal pe fosta actriţă a Teatrului din Sfântu Gheorghe, Orsolya Török-Illyés, are o carieră bogată în selecţii şi distincţii obţinute la festivalurile de film din Europa, printre acestea numărându-se Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj la Săptămâna Filmului Maghiar (2009), Premiul pentru Cea mai Bună Coloană Sonoră la Festivalul Internaţional de Film de la Braunschweig sau Premiul Special al importantului Festival de Film de Animaţie de la Cracovia.
 
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus