Faptul că acest tip de CD-uri se găsesc în Europa în magazinele specializate în produse "bio" reprezintă un indiciu privind calitatea lor. Cu o colecţie care cuprinde deja peste 20 de albume, Putumayo Kids reprezintă o alternativă educaţională imposibil de ignorat, fiind distribuită în România de A&A Records.
Muzica destinată copiilor pe care o putem găsi pe suport CD în România are, în sfârşit, o alternativă serioasă, cuprinzătoare şi care poartă cu sine suflul proaspăt al unei idei minunate. Aceea de a oferi copiilor accesul la varietate, dimensiunea la care ei rezonează cel mai bine şi de care noi, "cei mari", uităm prea adesea.
În primul rând, este vorba despre un concept. Nu despre o întâmplare, un şablon sau un lucru plasat în zona vulgarităţii, ci, din contră, despre un produs coerent, de la designul coperţilor până la ultima notă a conţinutului. Modul în care sunt grupate cântecele copiilor din toată lumea este mai mult decât relevant.
Astfel, poate fi vorba despre piese plasate în zona locului de joacă sau în zona dansului, precum Brazilian Playground, French Playground sau Folk Playground, despre melodii care ne poartă spre porţile visului, precum albumele din colecţia Dreamland, sau despre albume care ne conduc în modul cel mai firesc spre zone surprinzătoare ale vieţii de zi cu zi, precum Animal Playground, Picnic Playground, Sesame Street Playground. În toate aceste cazuri, efectul estetic şi... educaţional (indiferent de vârstă) este garantat.
Nu este o sarcină uşoară. De aici apare şi entuziasmul cronicarului, forţat până nu de mult de împrejurările dictate de creşterea propriilor copii să vină în contact cu producţii autohtone greu de comparat cu colecţia Putumayo Kids.
Puritate şi simplitate
O parte din explicaţia acestui succes, confirmat deja în foarte multe ţări ale lumii, vine din nepervertirea unor scări de valori elementare, atunci când vine vorba de adevărata dezvoltare a personalităţii copilului. Ascultând această colecţie care se află de altfel în plină diversificare (noi albume urmând să apară), nu poţi să nu fii cuprins de regrete gândindu-te la puritatea şi simplitatea în mare parte pierdută a muzicii în limba română destinate copiilor.
Din păcate, nu suntem singurii. Astfel, filonul anglo-saxon sau afro-cuban, cu seducătorul ocol brazilian, cel european ori latin transpare nealterat în cântecul copiilor din multele ţări ale lumii aflate în respectivele regiuni culturale. Cel indo-pakistanez, însă şi cel arab sunt estompate de un strat de pervertire a sonorităţilor survenit, ca şi la noi, în anii din urmă. Colecţia Putumayo Kids, fotografiază, de altminteri în mod strălucit, starea actuală a cântecelor copiilor, constituind şi un interesant obiect de studiu.
Dar să nu uităm esenţialul. Şi anume faptul că absolut întreaga colecţie este, în primul rând, foarte plăcută auzului copiilor de toate vârstele. Nivelul muzical excepţional al interpretărilor porneşte de la premisa corectă conform căreia aranjamentul orchestral şi vocal - realizat numai la instrumentele tradiţionale - trebuie să facă apel la presupusa inteligenţă a publicului, şi nu la închipuita alienare a acestuia, aşa cum se întâmplă, din păcate, cu majoritatea versiunilor muzicale de la noi.
În acest fel, ascultătorii mari sau mici sunt cuceriţi de la primele note de varietatea sonorităţilor specifice, de textele absolut inteligibile şi uşor de reţinut indiferent de limba folosită, de autenticitatea filonului etnic şi, nu în ultimul rând, de jocul fascinant al influenţelor interculturale. Ascultând această muzică, cu toţii putem deveni mai toleranţi şi mai conştienţi de propria noastră unicitate.