septembrie 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
Pe locuri, fiţi gata, desenaţi! Două workshop-uri de excepţie vor oferi iubitorilor de animaţie ocazia de a descoperi şi a realiza paşii din spatele realizării unui film de animaţie.

Copiii sunt răsfăţaţii celei de-a cincea ediţii Anim'est: pe lângă secţiunea specială dedicată celor mici, Minimest, al cărei program cuprinde proiecţii zilnice cu câteva dintre cele mai îndrăgite filme de animaţie recente si evenimente speciale menite să stârneasca imaginaţa celor mici, tradiţionalul Workshop Anim'est de iniţiere în animaţie este adresat în întregime celor cu vârsta cuprinsă între 8 şi 12 ani. Cei mai mari nu trebuie să se simtă neglijaţi: celălalt workshop de iniţiere în animaţie găzduit de festival - intitulat Timing şi Spacing în animaţie, le este dedicat.

Timp de cinci zile, copiii vor descoperi cum face Jerry să fie atât de rapid şi să scape întotdeauna de Tom, sau cum de Mica Sirenă îşi mişcă întotdeauna corpul atât de graţios,  devenind ei înşişi implicaţi în realizarea unui scurt film de animaţie, având ca temă descrierea Bucureştiului.

Pentru a participa, ei trebuie să trimită atât prin poştă, pe adresa Asociaţiei Estenest - Bulevardul Drumul Taberei, nr.92, Bl C7, Ap. 235, sector 6, Bucureşti, cât şi pe adresa de e-mail [email protected], menţionând în subiectul mesajului "Workshop copii", până pe data de 24 septembrie 2010, un desen care să aibă ca temă Oaia Anim'est şi o scurtă scrisoare în care să explice, cu propriile lor cuvinte, de ce le place să deseneze. Dacă ajutorul părinţilor este binevenit la partea de trimitere a materialelor, desenele şi micile texte trebuie să fie 100% produsul imaginaţiei şi îndemânării celor mici.

10 dintre cei mai originali şi mai creativi înscrişi vor participa la Workshop-ul de cinci zile desfăşurat în perioada 11-15 octombrie 2010, în care vor învăţa să realizeze imagini în mişcare, pornind de la desenele lor. Toate desenele primite vor fi expuse în foaierul Cinematografului Patria din Bucureşti, pe toată perioada festivalului, iar cinci dintre realizatorii acestora vor fi selecţionaţi de fotograful şi operatorul Adi Marineci pentru a face parte din juriul care va urmări filmele din secţiunea Minimest şi va acorda un premiu celui mai reuşit dintre ele.

Cei care le vor dezvălui celor mici secretele animării desenelor sunt Constantin Beine si Rémi Durin, de la studioul belgian belgian L'Enclume, care, pe lângă filmele de scurt şi lungmetraj produse, sunt specializaţi şi se implică activ în organizarea workshopurilor de iniţiere în animaţie pentru copiii de toate vârstele. Deşi ei nu vorbesc limba română, copiii vor înţelege toate explicaţiile acestora cu ajutorul traducătorilor prezenţi la atelier. Scurtele animaţii produse de fiecare dintre copii la finalul workshopului vor fi proiectate pe marele ecran de la Cinema Patria în cadrul Galei de închidere Anim'est, de sâmbătă, 16 octombrie 2010.

Constantin Beine, născut in 1982, în Belgia, este un pasionat al benzilor desenate şi filmului de animaţie, două domenii în care, spune el, "se poate experimenta necontenit". Filmografia sa cuprinde titluri ca  La 4ème dimension, Temps d'Orphée, La pieuvre sau Oedipe Carré, ultimul dintre acestea fiind selecţionat la festivaluri de film de animaţie importante, precum cele de la Annecy, Anima Bruxelles, Utrecht, Stuttgart, Balkanima Belgrad.


 

Rémi Durin este născut în Franţa, unde a explorat şi dezlegat misterele animaţiei, urmând cursurile şcolilor de la Remi şi Toulouse, înainte de a se muta în Belgia, unde s-a alăturat studioului L'Enclume.  Dintre premiile şi selecţiile sale la festivaluri importante fac parte Marele Premiu la Festivalul Media 10/10 şi selecţia la Festivalul de la Annecy cu filmul Séquence 01 Plan 02. De asemenea, filmografia sa mai cuprinde titluri precum Une tâche de peinture blanche, Midi et quelques..., Mademoiselle Chloé, De si près, ce surprind prin sensibilitatea si ineditul lor.


Workshopul Anim'est este susţinut de Delegation Wallonie Bruxelles.

Dacă ediţia a cincea a celui mai important festival de film de animaţie din România aduce multe evenimente dedicate copiilor, nu înseamnă că cei mari vor fi daţi uitării. Anim'est le pregăteşte workshopul Timing şi Spacing în animaţie, ce promite să elucideze o parte din  enigmele animaţiei, îmbinând armonios teoria şi practica realizării propiu-zise a unui scurt film de animaţie.

Timp de patru zile, în perioada 11-14 octombrie 2010, participanţii vor putea afla semnificaţia unor noţiuni precum timing şi spacing, greutate reală şi greutate aparentă şi cum influenţează toate aceste coordonate miscarea în animaţie. La sfârşitul fiecărei zile, cei 20 de cursanţi vor realiza o probă practică, pe baza căreia invitatul acestui masterclass, graficianul, animatorul şi regizorul român Valentin Eliseu, va explica noţiunile teoretice prezentate.

Cei care doresc să se înscrie trebuie să aibă peste 16 ani şi să trimită o scrisoare de intenţie de aproximativ 200 de cuvinte, în care să menţioneze de ce îşi doresc să participe la acest masterclass şi să afle mai multe despre tehnicile realizării filmului de animaţie, pe care trebuie sa o trimita pe adresa de e-mail [email protected], menţionând în subiectul mesajului "Timing şi spacing", până la data de 24 septembrie 2010.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Partener principal: Groupama
 
Parteneri:
Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Institutul Cultural Român, AFCN, Ambasada Olandei, Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, British Council, Ambasada Franţei, Institutul Francez din Bucureşti, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei,Animax, Stella Artois, CoolBazar, Toon Boom, TNT, Philips, Transilvania Film, Ro-Image2000, Clorofilm, Odeon Cineplex, RADEF RomâniaFilm, Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), TrueArt
Maşina oficială: Opel
Partener media principal:
Pro Cinema
Susţinut de: MTV, ProFM, Gândul, PRO TV Magazin, The ONE

Parteneri media: 24 FUN, Cocor Media Channel, Ring, Observator Cultural, Revista HBO, Decât o Revistă, YachtExpert, TAROM Insight, Oops! Media, Elevate

Parteneri media online: Cinemagia, Protv.ro, Procinema.ro, Perfecte.ro, Apropo.ro, Mediafax.ro, Hotnews, WebPR, HboClub.ro, Port.ro, Metropotam, Filmetari.com, FEEDER, Yazee, Stiupecineva.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, animationmagazine.eu

Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus