septembrie 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
Franţa, Italia, Norvegia, Columbia, Japonia şi Serbia sunt ţările din care provin în acest an cele cinci titluri care vor concura la cucerirea Premiului Anim'est 2010 pentru Cel mai bun Lungmetraj, oferit de Estenest şi Toon Boom. Selecţia competiţiei dedicate filmelor de lungmetraj este anul acesta mai variată stilistic decât niciodată, amestecând filme premiate la festivaluri importante sau mai puţin cunoscute, proiectate în premieră în România: epice, sci-fi, de acţiune şi experimentale.

Los extraños presagios de León Prozak / The Mysterious Presages of León Prozak (r. Carlos Eduardo Santa, Columbia, 2009), selecţionat la cel mai prestigios festival de film de animaţie din lume - Annecy, este primul film sud-american selecţionat în Competiţia de Lung metraj Anim'est. Cel mai provocator şi mai îndrăzneţ dintre cele cinci lungmetraje, acesta spune, într-o manieră şocantă şi îndrăzneaţă, povestea lui León Prozak, cel care ajunge să îi împrumute propriul cap lui Mefistofel, pentru nişte numere de acrobaţii de circ. Secvenţele filmului reprezintă animaţii ale diferiţilor artişti plastici şi un omagiu adus plăcerii de a picta. Picturile animate abordează subiecte diverse, de la politică la erotism, exprimând viziuni-şoc asupra lumii.
 
O altă prezenţă inedită în competiţia Anim'est este cea a filmului sârbesc Edit and I / Technotise - Edit i ja (r. Aleksa Gajić, 2009), primul film de animaţie - lungmetraj produs într-o ţară balcanică în ultimii ani şi, bineînţeles, prima peliculă care reprezintă Serbia între cele cinci lungmetraje concurente la Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj. Un Sci-Fi - action movie, Edit and I poartă spectatorii în Belgradul anului 2074, în care Edit, studentă la psihologie, apelează la un dealer care îi implantează un cip ce o va ajuta să reţină tot ce vede, pentru a putea lua un examen pe care îl picase de mai multe ori. Edit începe să piardă însă controlul asupra a ceea ce i se întâmplă. În corpul ei apare o entitate paralelă. Regizorul Aleksa Gajić este unul dintre invitaţii-cheie ai Anim'est în acest an, urmând să explice regizorilor români, precum şi celor provenind din ţări balcanice, prezenţi la Bucureşti, cum a reuşit să realizeze un lungmetraj de animaţie într-un climat economic şi legislativ nu tocmai favorabil.


Japonia revine în Competiţia Anim'est, după ce, în 2009, mult-discutatul Piano Forrest şi-a adjudecat Premiul pentru Cel mai bun Lungmetraj. Câştigătorul Premiului Academiei Japoneze de Film pentru Cel mai bun film de Animaţie şi al aceluiaşi premiu la prestigiosul Festival de Film de la Sitges, Summer Wars / Samâ wôzu (r. Mamoru Hosoda, 2009) reprezintă ţara cu cea mai mare producţie de film de animaţie din Asia pe ecranele de la Anim'est. Un film delicat şi sincer despre puterea legăturilor de familie, supuse unor ameninţări grave, Summer Wars porneşte de la povestea lui Keiji Koiso, elev în clasa a unsprezecea şi un geniu al matematicii. El acceptă o slujbă de vară în familia lui Natsuki, pe care o place în secret. La sosire, află că se pregăteşte o reuniune de familie cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a capului familiei, Sakae, în faţa căreia Keiji trebuie să joace rolul de logodnic al lui Natsuki. Între timp, încercarea lui de a rezolva o ecuaţie de matematică produce coliziunea dintre Pământ şi o lume paralelă, care va avea repercusiuni neaşteptate asupra familiei sale "adoptive".
 
Un alt titlu ce are la activ multe selecţii la festivaluri importante de film, precum cele de la Annecy sau Stuttgart, este Kurt Turns Evil / Kurt blir grusom (r. Rasmus A. Sivertsen, Norvegia, 2008), lungmetrajul care spune, cu un umor irezistibil, povestea emoţionantă a lui Kurt, un tip inteligent şi unul dintre cei mai buni şoferi de motostivuitor din port. Acesta îşi face meseria foarte bine, dar nu toată lumea îl apreciază aşa cum s-ar cuveni. Într-o zi, cineva îi spune că doctorii sunt mai importanţi decât şoferii de motostivuitor, ceea ce-i zdruncină încrederea de sine şi-l face să-şi dorească să devină cineva. Cu timpul, însă, Kurt se înrăieşte tot mai mult, iar ambiţia lui are consecinţe dintre cele mai imprevizibile şi mai absurde pentru cei din jur.
 
Filmul franco-italian Eleonore's Secret / Kerity, la maison des contes (r. Dominique Monféry, 2009) completează mix-ul Competiţiei de Lungmetraj de la Anim'est 2010 cu o doză de epic animat clasic, înfăţişând povestea lui Natanaël, care are şapte ani şi încă nu ştie să citească. Familia lui primeşte moştenire de la o mătuşă excentrică o casă şi o colecţie de cărţi. Nal descoperă cum cărţile sunt adăpostul tuturor eroilor din literatura pentru copii, iar el trebuie să le apere, pentru că, dacă părăsesc biblioteca, odată cu ele dispar şi poveştile lor.

 
Cele cinci lungmetraje din Competiţia Anim'est 2010 vor fi urmărite şi premiate de un juriu alcătuit din criticul de film român Mihai Chirilov; regizorul italian de film de animaţie Simone Massi; Phil Mulloy - unul dintre cei mai de succes regizori britanici de animaţie independentă ai ultimelor decenii; regizoarea portugheză Regina Pessoa; şi regizorul olandez, câştigător al Trofeului Anim'est în 2009, Erik van Schaaik.

COMPETIŢIA DE LUNG-METRAJ ANIM'EST 2010
 
Kerity, la maison des contes / Eleonore's Secret
r. Dominique Monféry, Franţa-Italia, 2009
 
Kurt blir grusom / Kurt Turns Evil
r. Rasmus A. Sivertsen, Norvegia, 2008
Premii şi festivaluri: selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Annecy, 2009; Festivalul Internaţional de Film de la Stuttgart, 2009; Festivalul Internaţional de Film pentru Copii din Kristiansand, Norvegia, 2009
 
Los extraños presagios de León Prozak / The Mysterious Presages of León Prozak
r. Carlos Eduardo Santa, Columbia, 2009
Festivaluri: Festivalul Internaţional de la Annecy 2010; Semana del Cine Experimental de Madrid (în onoarea luiCarlos Santa)
 
Samâ wôzu / Summer Wars
r. Mamoru Hosoda, Japonia, 2009
Premii: Cel mai bun Film de Animaţie - Premiile Academiei Japoneze de Film, 2010; Cel mai bun Film de Animaţie - Festivalul Internaţional de Film de la Sitges 2010.
 
Technotise - Edit i ja / Edit and I
r. Aleksa Gajić, Serbia, 2009


Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.
Partener principal: Groupama
 
Parteneri: Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Institutul Cultural Român, AFCN, Ambasada Olandei, Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, British Council, Ambasada Franţei, Institutul Francez din Bucureşti, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Animax, Stella Artois, CoolBazar, Toon Boom, Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), Control-Shift, Mindshare, Philips, TNT, Transilvania Film, Ro-Image2000, Clorofilm, Odeon Cineplex, RADEF RomâniaFilm, TrueArt
Maşina oficială: Opel
Partener media principal: Pro Cinema
Susţinut de: MTV, ProFM, Gândul, PRO TV Magazin, The ONE
Parteneri media: 24 FUN, Cocor Media Channel, Ring, Observator Cultural, Revista HBO, Decât o Revistă, YachtExpert, TAROM Insight, Oops! Media, Elevate
Parteneri media online: Cinemagia, Protv.ro, Procinema.ro, Perfecte.ro, Apropo.ro, Mediafax.ro, Hotnews.ro, WebPR.ro, HboClub.ro, Port.ro, Metropotam, Filmetari.com, FEEDER, Yazee, Stiupecineva.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, animationmagazine.eu, Hotcity.ro

Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus