Din retrospectiva dedicată importantului studio japonez fac parte Amintiri / Memories (1995), filmul care a revoluţionat tehnicile de animaţie şi a devenit instantaneu cult printre fanii genului; cel mai scump anime realizat vreodată, Micul inventator / Steamboy, marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Sitges 2004, filmul care a adus consacrarea definitivă a importantului studio; multi-premiatul Mind Game; Oraşul comorilor / Tekkonkinkreet, câştigător al Premiului pentru Cel mai bun film de animaţie la Festivalul Fantasia, al Premiului Academiei Japoneze de Film la aceeaşi categorie şi a reprezentat Japonia în cursa pentru nominalizările la Premiul Oscar 2007; în fine, Genius Party Beyond, filmul-omnibus realizat de cinci creatori importanţi de animaţie, benzi desenate şi grafică având ca temă generală creativitatea, este un alt titlu binecunoscut de către realizatorii şi fanii filmului de animaţie din întreaga lume, marcând o nouă etapă în dezvoltarea limbajului filmului de animaţie.
Programat la Cinema Union marţi, 12 octombrie 2010, de la ora 20:00, respectiv duminică, 17 octombrie, de la ora 18:00, Amintiri / Memories (r. Kôji Morimoto, Tensai Okamura, Katsuhiro Otomo, Japonia, 1995) este un lungmetraj compus din episoade independente narativ, dar cu o legătură tematică puternică: în prima poveste, Trandafirul Magnetic, doi astronauţi sunt atraşi de un semnal SOS către un asteroid; în Bomba murdarã, un tânăr asistent chimist se transformă accidental într-o bombă biologică umană, iar în Carne de tun publicul Anim'est va putea urmări o zi din viaţa unui oraş al cărui unic scop este să tragă cu tunurile către un duşman necunoscut.
Superproducţia Micul inventator / Steamboy (r. Katshuhiro Ôtomo, Japonia, 2004) aduce pe marele ecran o poveste plasată într-un viitor neclar: cu puţin timp înainte de prima Expoziţie Internaţională, o invenţie extraordinară numită Balonul de Abur, în spatele căreia e ascunsă o putere ameninţătoare, ajunge la uşa inventatorului Rei, din partea bunicului din Statele Unite. Malefica Fundaţie Ohara a trimis deja oameni pentru a obţine "Balonul de Abur". Spectatorii bucureşteni vor putea vedea cine are câştig de cauză într-o confruntare esenţială pentru viitorul omenirii vineri, 15 octombrie, respectiv duminică, 17 octombrie, de la ora 20:00 la Cinema Union.
Luni, 11 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Scala şi duminică, 17 octombrie, de la ora 16:30, la Cinema Patria soseşte provocatorul Mind Game (r. Masaaki Yuasa, Japonia, 2004), povestea lui Nishi, un ratat îndrăgostit de prietena din copilărie. După o întâlnire neprevăzută şi nefastă cu mafia japoneză, Nishi pleacă într-o călătorie către rai şi se întoarce într-un loc ce depăşeşte limitele imaginaţiei.
Filmul emblematic pentru palmaresul Studio 4°C, Oraşul comorilor / Tekkonkinkreet (r. Michael Arias, Japonia, 2006), propune o distopie electrizantă: în Oraşul Comorilor, Roşu şi Negru, doi fraţi, copii ai străzii, străbat oraşul în lung şi lat ca şi când le-ar aparţine în totalitate. Un rău îi forţează să intre într-o luptă crâncenă cu mafioţi şi asasini, ale cărei urmări se vor dovedi decisive pentru oraşul lor. Tekkonkinkreet rulează în programul Anim'est marţi, 12 octombrie 2010, de la ora 21:00, la Cinema Scala şi sâmbătă, 16 octombrie, de la 20:00, la Cinema Union.
Genius Party Beyond (2008), alcătuit din scurtmetraje regizate de cinci dintre cinci dintre cei mai importanţi creatori de animaţie, ilustraţie sau benzi desenate din Japonia - Mahiro Maeda, Kôji Morimoto, Kazuto Nakazawa, Shinya Ohara şi Tatsuyuki Tanaka - este un colaj de stiluri şi tehnici de animaţie, realizat pornind de la deviza creativitate. Rezultatul: un alt film revoluţionar marca Studio 4°C, proiectat la Anim'est miercuri, 13 octombrie, de la ora 22:30, la Cinema Patria, respectiv sâmbătă, 16 octombrie 2010, de la ora 18:00 la Cinema Union.
Secvenţe din filmele programate în cadrul retrospectivei Studio 4°C puteţi urmări la adresa de mai jos, într-un montaj realizat de Alex Lungu, editor al echipei Video Anim'est 2010:
Descarcă programul Anim'est 2010 aici.