Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de Film de la Londra, 2010

Număr record de filme româneşti la Festivalul de Film de la Londra, 2010


octombrie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Festivalul de Film BFI de la Londra a avut miercuri, 13 octombrie 2010, ceremonia de deschidere la Odeon Leicester Square, unde importante staruri ale cinematografiei britanice şi internaţionale au păşit pe covorul roşu, în uralele a sute de fani. Ediţia a 54-a anunţă un număr record de filme (197 de lungmetraje şi 112 scurtmetraje), evenimente speciale şi invitaţi de marcă.

Filmul de deschidere, Never Let Me Go, regizat de Mark Romanek, îi are ca protagonişti pe Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield, prezenţi la proiecţie împreună cu întreaga echipă.

Cinematografia românească a fost reprezentată constant în ultimii ani la festival, iar 2010 aduce, în premieră, în selecţia oficială trei lungmetraje şi un scurtmetraj românesc.  Dintre cele peste 60 de ţări prezente, România are, astfel, una dintre cele mai bine reprezentate cinematografii.    
 
Institutul Cultural Român este partener al Festivalului, găzduind sâmbătă, 16 octombrie, o recepţie în cinstea cineaştilor români prezenţi la Londra: Paul Negoescu, Bobby Păunescu, Constantin Popescu şi Andrei Ujică. Invitaţi importanţi din industria filmului (critici de film, jurnalişti, regizori, directori artistici) se vor alătura publicului larg în celebrarea uneia dintre cele mai de succes forme artistice ale culturii române.
 
Primul weekend al festivalului include atât un eveniment special din seria TimeOut, cât şi două filme româneşti. Startul este dat de dezbaterea-panel Fighting for Identity: Turning Struggle into Cinema, moderată de jurnalistul David Gritten, la care vor participa regizorii Constantin Popescu şi Rachid Bouchareb, ce va avea loc la British Film Institute sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 20.30.

Duminică sunt programate două proiecţii româneşti în premieră în Marea Britanie.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică şi debutul regizoral în lungmetraj al lui Constantin Popescu: Portretul luptătorului la tinereţe. Cei doi regizori, împreună cu producătorul Bobby Păunescu, vor fi prezenţi pentru a răspunde întrebărilor publicului.

Cel mai recent film al lui Cristi Puiu, Aurora, va fi prezentat duminică, 24 octombrie 2010, şi va beneficia de prezenţa regizorului. Selecţia oficială include, de asemenea, şi scurtmetrajul Derby, regizat de Paul Negoescu (programat pe 19 şi 20 octombrie 2010).

De remarcat faptul că toate filmele se bucură de o atenţie deosebită, majoritatea proiecţiilor desfăşurându-se cu casa închisă.

ICR Londra sprijină participarea cineaştilor români la cea de-a 54-a ediţiea Festivalului de Film de la Londra, care va avea loc în perioada 13-28 octombrie 2010.  

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk. Toate articolele despre Festivalul de Film de la Londra, 2010


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Danny Boyle, în închidere - Festivalul de film de la Londra, 2010 (16), Lucian Maier
 Sofia Coppola (continuare), Jerzy Skolimowski - Festivalul de film de la Londra, 2010 (15), Lucian Maier
 Sofia Coppola - Festivalul de film de la Londra, 2010 (14), Lucian Maier
 Svankmajer, Loznitsa - Festivalul de film de la Londra, 2010 (13), Lucian Maier
 Loach, Puiu, Godard - Festivalul de Film de la Londra, 2010 (12), Lucian Maier
 Toate articolele despre Festivalul de Film de la Londra, 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer