octombrie 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiţi muzicieni de origine română ai ultimelor decenii,  încheie Anim'est 2010 cu un recital cu totul deosebit pe scena Cinema Patria, în continuarea Galei de închidere a festivalului, programate sâmbătă, 16 octombrie 2010, ora 20:00. Bălănescu va acompania live, cu vioara care l-a făcut celebru în întreaga lume, un consistent program de scurtmetraje semnate de animatorul invitat al celei de-a cincea ediţii Anim'est şi totodată, unul dintre membrii juriului secţiunilor Scurtmetraj şi Lungmetraj-britanicul Phil Mulloy, unul dintre cei mai importanţi realizatori europeni de film de animaţie contemporani.

Bălănescu şi Mulloy nu se află la prima colaborare: animatorul britanic se numără printre regizorii importanţi cu care a lucrat Alexander Bălănescu, alături de realizatori precum Peter Greenaway, Michael Winterbottom sau Jean-Luc Godard. Dacă printre melomanii din lumea întreagă, muzicianul britanic de origine română nu mai are nevoie de nicio prezentare, cinefilii români îl cunosc mai ales datorită contribuţiei sale semnificative, din postura de compozitor, la succesul lungmetrajului regizat de Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii

Filmografia plină de personalitate a lui Phil Mulloy cuprinde peste 30 de titluri premiate la festivaluri internaţionale. Seria The Ten Commandments (Cele zece porunci), creată între 1994 şi 1996, în care cele 10 porunci sunt satirizate, a câştigat Premiul Juriului la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Vila do Conde şi Premiul Special la Festivalul de la Hiroshima. The Chain, produs în 1998, a făcut parte dintre cele 30 de filme de animaţie de scurt metraj realizate pentru a susţine cele 30 de articole ale Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, câştigând Premiul Juriului la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Vila do Conde şi premiul criticii la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Zagreb. Publicul Anim'est se va putea familiariza cu stilul regizorului britanic luni, 11 octombrie, de la ora 14:30la Cinema Patria, respectiv marţi, 12 octombrie, de la 18:30, şi va putea sta de vorbă cu Mulloy în cadrul masterclass-ului susţinut de acesta la Cinema Union, marţi, 12 octombrie, de la ora 12:00.


Alexander Bălănescu s-a născut în 1955 şi a început să studieze vioara la vârsta de şapte ani, la Şcoala de Muzică din Bucureşti. În 1969, emigrează în Israel, continuă să studieze la Academia Rubin din Ierusalim,  de unde pleacă la celebrul Trinity College din Londra, precum şi la una dintre cele mai importante universităţi dedicate muzicii: Julliard School din New York. Colaborează în formule importante, dedicate avangardei: Capricorn, Music Projects, Gemini, iar din 1979 devine conducătorul prestigiosului grup de muzică Michael Nyman Band cu care, timp de 15 ani, realizează numeroase turnee şi inregistrări. Compune muzică de balet, teatru, film live action şi de animaţie, precum şi diverse colaborări cu London Contemporary Dance Theatre.

Din dorinţa de a se adresa unei categorii mai largi de public, înfiinţează, în 1987, Bălănescu Quartet. Cvartetul colaborează cu muzicienii principali ai avangardei britanice, precum Michael Nyman, Gavin Bryars sau Philip Glass. Datorită succesului la public şi a manierei neconvenţionale de prezentare a muzicii, Bălănescu Quartet este ales pentru a cânta în deschiderea turneului Pet Shop Boys din 1989. Pe Stadionul Wembley cântă în faţa a 10 000 de persoane. După semnarea cu cel mai important label indie, Mute Records - în al cărui portofoliu se regăsesc artişti precum Depeche Mode sau Einsturzende Neubauten, Bălănescu Quartet înregistrează aranjamente clasice ale hiturilor Kraftwerk, prezente pe discul Possessed.


Albumul Luminitza (1994) aduce un tribut muzicii balcanice şi româneşti, în special. În 1995, Alexander Bălănescu înregistrează coloana sonoră a filmului Angels and insects al lui Philip Haas, cu o orchestră de 15 muzicieni şi producţia asigurată de Claire Connors. Colaborează cu artişti importanţi din sfera pop-rock-electro, precum Dagmar Krause, David Byrne, Kate Bush, Spiritualized, Goldfrapp.

Repertoriul lui Alexander Bălănescu include lucrări moderne aparţinând lui Bela Bartok, contemporane semnate de Steve Reich, Philip Glass, dar şi creatii ale lui Duke Ellington. În ultimii ani, violonistul a studiat sonatele şi partitele lui Bach. Unul dintre cele mai cunoscute albume ale lui Alexander Bălănescu, dedicate spiritului Mariei Tănase, a fost lansat în 2005 şi prezentat live alături de artistul multimedia Klaus Obermaier. În 2006, Alexander Bălănescu a compus muzica apreciatului film de debut al lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii.

Un clip de prezentare al spectacolului care închide Gala Anim'est 2010, realizat de Alex Lungu, editor al echipei Video ContentAnim'est, puteţiurmări la adresa de mai jos:



Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus