octombrie 2010
Articole diverse
Reţeaua europeană de asociaţii culturale Nisi Masa, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Control N şi Asociaţia Culturală Make a Point organizează joi, 7 octombrie 2010, începând cu ora 20:00, o proiecţie specială de scurtmetraje româneşti. Proiecţia este organizată cu ocazia opririi trenului Istanbul Express în Bucureşti şi se adresează oricui este interesat de scurtmetraje româneşti. Intrarea este gratuită.

Regizorii, sunetiştii şi directorii de imagine participanţi la workshop-ul de film documentar Istanbul Express au trecut până acum prin Talin, Helsinki, Turku, Stockholm, Berlin, Praga şi Bratislava şi au început să filmeze, împărţiţi în echipe de câte trei, cinci documentare despre diversitatea lingvistică şi culturală în Europa. Ei au trecut la propriu graniţele Europei şi au fost puşi faţă în faţă cu situaţii în care limba fiecărei ţări a jucat un rol crucial. Au explorat Europa noii generaţii şi felul în care aceasta vorbeşte. Joi, 7 octombrie, cei 15 participanţi se vor opri în Bucureşti. Ei vor avea 3 zile la dispoziţie pentru a descoperi capitala României şi pentru a surprinde momente, întâmplări şi oameni semnificativi ai Bucureştiului.

Şi pentru că ajung în Bucureşti chiar joi, şi pentru că în fiecare joi ne-am obişnuit cu proiecţii de film gratuite la Make a Joi (proiectate la sediul Make a Point) - cei 15 participanţi vor veni să se inspire pentru viitoarele lor filme documentare din 5 scurtmetraje româneşti. Apoi îşi vor continua călătoria spre Istanbul.
 
Filmele alese sunt Captivi de Crăciun (r. Iulia Rugină), Zmeii (r. Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase), Once upon a train (r. Mădălina Roşca şi Vlad Petri), Lampa cu căciulă (r. Radu Jude) şi Draft 7 (r. Luiza Pârvu, work in progress). Selecţia filmelor nu este deloc una întâmplătoare. Pe de o parte, sunt filme care vorbesc despre comunicarea, apropierea şi poveştile care apar între oameni pe parcursul a zeci de ore de mers cu trenul, sau pe parcursul a zeci de ore de aşteptat un tren.

Captivi de Crăciun spune povestea a patru personaje care nu se cunosc şi sunt nevoite să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie, departe de oamenii şi locurile unde trebuie şi îşi doresc să ajungă de Crăciun, în aşteptarea unui tren înzăpezit la mulţi kilometri distanţă. Captivi de Crăciun se leagă de Nisi Masa încă din stadiul de scenariu - acesta a participat la workshop-ul de dezvoltare de scenariu European Short Pitch, proiect realizat de Nisi Masa.


Nu în Ajunul Crăciunului, ci de Anul Nou se petrece acţiunea filmului Once upon a train, în care doi regizori călătoresc cu trenul prin ţară şi descoperă, rând pe rând, poveştile celorlalţi călători.
 
Participanţii la workshop-ul Istanbul Express merg cu trenul spre Istanbul, iar în capitala României vor vedea un film realizat de doi români despre capitala Turciei - Ankara. Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase semnează regia filmului Zmeii, în care fortăreaţa Ankarei, cea care a păzit oraşul timp de secole şi a găzduit mai multe civilizaţii în perioade diferite ale istoriei, este prezentată astăzi, cand i s-au schimbat atât sarcina, cât şi conducătorii. Zmeii este un film realizat în cadrul unui proiect al asociaţiei Youth Participation and Intercultural Dialogue în colaborare cu Nisi Masa.
 
Mihai Marius Apopei, unul dintre participanţii români la Istanbul Express, semnează imaginea filmului Draft 7, proiectat pentru prima oară în România, la Make a Joi. Draft 7 este ultimul film, încă în lucru, al Luizei Pârvu. Filmul spune povestea Olimpiei şi a lui Eduard, doi actori tineri, care se întâlnesc într-una dintre locaţiile în care urmează să filmeze o poveste romantică şi, în aşteptarea regizorului care tot întârzie, încep să repete scenele din film, descoperindu-se pe ei înşişi în timp ce îşi descoperă personajele.

 
Nu în ultimul rând, la Make a Joi, va fi proiectat filmul Lampa cu căciulă (r. Radu Jude), unul dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti - Premiul Juriului pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional SUNDANCE, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film Documentar şi de Scurtmetraj de la Bilbao, Cel mai bun scurtmetraj, Festivalul Internaţional de Film de la San Francisco şi multe altele. Lampa cu căciulă nu are o legatură tematică cu Istanbul Express, dar vorbeşte despre România şi despre cinematografia românească. Pentru că este unul dintre cele mai semnificative scurtmetraje realizate în ultimul timp în România, ne-am decis să-l includem în selecţia Istanbul Express de la Make a Joi.     
 
Dintre cei 15 tineri cineaşti care vor fi prezenţi la Bucureşti şi la Make a Joi fac parte şi 3 reprezentanţi ai României. Aleşi în urma preselecţiei, regizorii Cătălin Muşat şi Mara Trifu şi directorul de imagine Mihai Marius Apopei şi-au început călătoria prin Europa din capitala Estoniei, Talin.
 
În cele trei zile petrecute în Bucureşti, participanţii Istanbul Express ajung şi la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Cei 15 participanţi, împreună cu organizatorii workshop-ului, vor fi invitaţi la deschiderea anim'est şi vor putea viziona filmul lui Sylvain Chomet realizat după ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati - L'illusionniste.
 
Pe 23 septembrie 2010, odată cu trenul care a pornit din Talin, au mai pornit alte 2 trenuri din San Sebastian - Spania şi Torino - Italia. În fiecare tren, cei 15 participanţi produc câte 5 filme documentare despre ce înseamnă de fapt pentru ei această călătorie.
 
Cele 3 trenuri trec prin 24 de oraşe din 18 ţări diferite, înainte de a ajunge la destinaţia finală, Istanbul (Capitala Culturală Europeană în 2010), pe 10 octombrie 2010. Acolo va avea loc, pe 15 octombrie 2010, proiecţia în avanpremieră a filmelor realizate în cadrul workshop-ului Istanbul Express.
 
Mai multe detalii gasiţi pe: www.makeapoint.com, www.nisimasa.com, sau pe blog-ul Istanbul Express: www.nisimasa.com/istanbulexpress.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus