Invitatul special al celei de-a cincea ediţii Anim\'est, Alex Budvosky, îşi prezintă renumitele scurtmetraje duminică, 10 octombrie 2010, ora 20:30, la Cinema Patria, în cadrul prezentării dedicate filmului independent de animaţie din New York, Prezentarea lui Alex Budovsky va fi "încadrată" de două proiecţii de scurtmetraje dedicate compilaţiei care reuneşte "manifestul animatorilor independenţi newyorkezi" - Avoid Eye Contact 1, programate de la ora 18:30, respectiv Avoid Eye Contact 2, de la 22:30. Budovsky deschide şi seria masterclass-urilor Anim'est luni, 11 octombrie, începând cu ora 14:00, la Cinema Union, unde va avea o întâlnire cu intrare liberă destinată în mod special jurnaliştilor, studenţilor şi profesioniştilor români.
Alex Budovsky s-a născut în 1975, la Sankt Petersburg, unde a locuit până la 19 ani, când a decis că New York-ul este locul suficient de mare şi îndrăzneţ pentru a-i întâmpina cu entuziasm visele. A absolvit Facultatea de Film din Brooklyn în 2000, după care, la mai puţin de doi ani, a început să facă ceea ce îşi propusese de la început - animaţie.
A început cu două videoclipuri de animaţie produse pentru excentricul Stephen Coates, muzician britanic cunoscut drept (The Real) Tuesday Weld sau The Clerkenwell Kid. Unul dintre ele, Bathtime in Clerkenwell, a primit Premiul Juriului pentru Cea mai bună animaţie la Festivalul de Film Online Sundance 2004, a intrat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Animaţie Annecy 2003, iar Festivalul de Film de Animaţie de la Ottawa i-a acordat premiul pentru "perfecta îmbinare a muzicii cu spaţiul imaginarului" .
Pe lângă promo-uri şi videoclipuri de animaţie, Alex Budovsky este interesat şi de filmele educaţionale pentru copii. El s-a alăturat, în 2004, proiectului HBO Classical Baby pentru care a realizat Instrumental Faces şi Miro, două scurtmetraje de animaţie derivate din şi compuse special pentru a ilustra muzica lui Heitor Villa-Lobos şi a lui Bach, publicul ţintă al acestora încadrându-se în categoria 3-5 ani.
În 2006, a colaborat cu Jim Avignon cunoscut şi ca Neoangin, figură cult a scenei tehno underground din Berlin şi pionerul unei noi generaţii de artişti pop din New York, cu care a realizat videoclipul Jukebox, în care un porc roz cu picioare scurte şi o înfăţişare aparte încearcă să descătuşeze o piesă muzicală dintr-un jukebox stricat, videoclip aflat în selecţia oficială a festivalurilor internaţionale de la Woodstock, Philadelphia, precum şi a Festivalului de Film Three Rivers.
Publicitatea nu l-a lăsat să o ocolească, fără să îi acorde şi ei atenţie, semnând astfel campanii pentru cei de la Converse, Lucadoze, o băutură energizantă britanică pentru care a realizat trei clipuri publicitare, Bird, Amoebas şi Monkey, premiate de către Premiile Televiziunii Britanice pentru Advertising 2005, dar şi pentru campania rusească a celor de la Greenpeace.
Înainte de a fi convins că ştie să deseneze, Alex Budovsky ştia să cânte la pian, pe care îl foloseşte şi acum în mici compoziţii muzicale ce pot fi descărcate de pe site-ul personal. Nu este doar un animator talentat, ci şi un fotograf experimentat, ce încearcă să comunice astfel în engleză, neştiind să folosească altă limbă decât cea rusă atunci când vine vorba de poezia sa.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.
Descarcă programul Anim'est 2010 aici.