octombrie 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
După o primă seară plină de proiecţii-eveniment de scurt şi lungmetraj, marcată de deschiderea oficială a celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est cu Iluzionistul lui Sylvain Chomet şi Jacques Tati, seara de sâmbătă, 9 octombrie 2010, aduce la Cinema Patria trei lungmetraje "grele" din secţiunea Mozaic, prezentată de Cinemagia.ro: Fantasticul Domn Fox / Fantastic Mr. Fox (r. Wes Anderson, SUA-Marea Britanie, 2009); Metropia (r. Tarik Saleh, Danemarca-Suedia-Norvegia, 2009) şi Boogie gangsterul / Boogie the Slickster (r. Gustavo Cova, Argentina, 2009). Pe lângă acestea, sâmbătă încep la Anim'est şi proiecţiile de scurtmetraj din cadrul celei mai urmărite secţiuni a festivalului.
 
Fantastic Mr. Fox, lungmetrajul lui Wes Anderson nominalizat la Oscar, BAFTA şi Globurile de Aur, care "împrumută" vocile unor actori vedete precum George Clooney, Merryl Streep, Bill Murray sau Jason Schwartzman, rulează la Cinema Patria sâmbătă, 9 octombrie, de la ora 18:30. Filmul va fi proiectat în premieră într-o sală de cinematograf din România la Anim'est, când publicul din Capitală va avea, poate, singura ocazie de a urmări pe ecran mare senzaţionalele aventuri ale domnului Fox.

Metropia, superproducţia scandinavă SF regizată de Tarik Saleh şi premiată cu Trofeul celui mai important festival de film fantastic din Europa - Sitges - aduce atmosfera inconfundabilă a distopiilor nordice pe ecranul celui mai mare cinematograf din Bucureşti începând cu ora 20:30. Policierul noir Boogie gangsterul / Boogie the Slickster, primul lungmetraj argentinian selecţionat la Anim'est, încheie o zi plină de hituri la Cinema Patria, de la ora 22:30, cu o poveste care împrumută din spiritul filmelor cu gangsteri din epoca de aur a Hollywood-ului, reinterpretând şi stilul unor filme de animaţie precum Sin City.

 
Sâmbătă, 9 octombrie, încep şi proiecţiile programelor de scurtmetraje din secţiunea Mozaic, dintre care spectatorii Anim'est vor putea să îşi aleagă favoritul, răsplătit cu Premiul Publicului în cadrul Galei de închidere a festivalului de sâmbătă, 16 octombrie 2010. Iubitorii filmelor scurte vor fi răsfăţaţi cu patru programe alcătuite din titluri de succes în circuitul festivalier internaţional, programate la Cinema Patria şi Cinema Union. (Mozaic 4 - ora 20:00). Din programul zilei nu lipsesc titluri mult-aşteptate precum Esterhazy (r. Izabela Plucinska, Polonia), inclus în cadrul programului Mozaic 2, proiectat la Cinema Patria de la ora 16:30; Fard (dir: David Alapont, Luis Briceno, Franţa), inclus în calupul Mozaic 1, programat la Cinema Union de la ora 16:00; câştigătorul Premiului Publicului şi al Premiului pentru Cel mai bun film de animaţie la cel mai important festival de scurtmetraj din lume - cel de la Clermont-Ferrand, Furiosul / Angry Man (r. Anita Killi, Norvegia), parte a programului Mozaic 3, care soseşte la Cinema Union începând cu ora 18:00; sau Casa din cuburi / The House of Small Cubes, răsplătit cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2009, parte a programului Mozaic 4, care rulează la Cinema Union la ora 20:00.

 
Minimest - programul destinat celor mai tineri spectatori Anim'est - debutează în forţă sâmbătă, de la ora 10:30, la Cinema Patria, cu entuziasmantul The Tale of Despereaux (r. Sam Fell, Robert Stevenhagen, Marea Britanie - Statele Unite), având un prim-plan un şoarece născut cu o inimă curajoasă, spirit romantic şi dorinţa de a citi cărţi, care se îndrăgosteşte nebuneşte de o prinţesă, Pea. Proiecţiile destinate celor mici continuă cu un program de scurtmetraje internaţionale de neratat, potrivite pentru spectatorii cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, de la ora 12:30. În plus, cei mici vor fi întâmpinaţi de o atmosferă de poveste, creată de activităţile interactive şi prezentările pregătite de BluParty, precum şi a standului de cărţi Teora şi a revistelor potrivite vârstei lor, care vor pune stăpânire pe foaierul Cinema Patria în prima jumătate a zilei.


Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus