Orchestra Naţională Radio a încheiat seria de înregistrări cu Teodora Gheorghiu, cu Ophélie Gallard şi cu Shirley Brill. O aură de mister înconjoară întâmplările petrecute în spatele uşilor închise pentru ca  o înregistrare de pe un CD de muzică clasică să sune aproape perfect.
 

Această perfecţiune a şi condus către cercul vicios în care se află industria discografică de gen, în prezent existând atât de multe versiuni desăvârşite ale majorităţii opusurilor clasico-romantice, dar şi ale celor baroce sau din secolul XX, încât cumpărătorul nu mai ştie ce să aleagă.

Una dintre nişele pe care încă se înaintează este cea a tinerilor interpreţi în ascensiune, câştigători de mari concursuri internaţionale, care au şansa de a fi susţinuţi pentru a realiza CD-uri reprezentative.

În aceeaşi situaţie se găsesc orchestrele româneşti, care nu au fost la fel de prezente pe piaţa internaţională precum cele din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria în anii '90 şi care acum sunt prea puţin cunoscute pe plan internaţional. Nu este important numai să înregistrezi şi să editezi un disc, fiindcă el trebuie să aibă şi o distribuţie cu adevărat vizibilă. Iar puţinele case de discuri din România care acceptă în catalogul lor muzica clasică nu sunt preluate de reţelele europene.

Teodora Gheorghiu revine la Bucureşti

Iată, aşadar, că există motive de încântare când vorbim despre faptul că Orchestra Naţională Radio a finalizat săptămâna trecută, la sfârşitul lui septembrie 2010, seria de înregistrări speciale cu soprana Teodora Gheorghiu, cu violoncelista Ophélie Galliard şi clarinetista Shirley Brill.

Înregistrările, realizate de Radio România în parteneriat cu Fundaţia Pan Classics, s-au făcut în perioada 13 septembrie - 1 octombrie  2010 în Studioul de Concerte Mihail Jora, sub baghetele dirijorilor Tiberiu Soare şi Adrian Morar, cu colaborarea regizorilor muzicali Nicholas Bartholomée, Koichiro Hattori şi Clement Spiess.

Ceea ce s-a realizat în cele trei săptămâni de muncă intensă va putea fi ascultat la radio din anul 2011, pe parcursul aceluiaşi an înregistrările urmând să fie editate pe CD, în parteneriat cu Radio România, de o casă de discuri independentă, distribuită de Harmonia Mundi.

Repertoriul înregistrărilor a cuprins zece dintre cele mai cunoscute arii de operă din repertoriul internaţional, cu soprana de coloratură Teodora Gheorghiu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Robert Schumann, cu Ophélie Gaillard ca solistă, şi Sonata op. 94 de Prokofiev / Kenan, Concertul pentru clarinet şi Tema cu variaţiuni pentru clarinet şi 11 corzi de Jean Francaix, solistă fiind clarinetista Shirley Brill.

Trei soliste în ascensiune

Despre Teodora Gheorghiu, câştigătoarea Concursului Internaţional "George Enescu" din 2003 şi a Bursei Herbert von Karajan, care a propulsat-o ulterior în postura de solistă a Operei de Stat din Viena, publicul român ştie mai multe şi o aşteaptă cu nerăbdare în concertul din 26 noiembrie 2010, de la Sala Radio.

Poate mai puţine se ştiu la noi despre clarinetista Shirley Brill din Israel (care are cetăţenie română, deoarece mama ei s-a născut în România) şi care a debutat la 16 ani ca solistă a Orchestrei Filarmonice a Israelului, sub bagheta lui Zubin Mehta, fiind câştigătoarea Premiului Competiţiei Internaţionale de la Geneva în 2007, sau despre Ophélie Gaillard, votată "Solistul anului" la Premiile Franceze de Muzică Clasică (Victoires) în anul 2003. Când aceste abume vor ajunge pe piaţă, cu siguranţă vom reveni asupra subiectului. 
 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus