octombrie 2010
Les Films de Cannes à Bucarest, 2010
Zece filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, în festivalul de pe Coasta de Azur, vor putea fi (re)văzute în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 15 şi 21 octombrie 2010, la Cinema Studio. Un film trimis la Cannes imediat după război, şase selecţionate în timpul regimului comunist şi alte trei imediat după Revoluţie demonstrează că legătura cineaştilor români cu Festivalul de la Cannes nu este de dată recentă.

Cinefilii au o ocazie rară, aceea de a vedea un scurtmetraj precum Floarea Reginei, al lui Paul Călinescu, care a fost proiectat pe ecranele Cannes-ului în 1946, la un an după ce se încheiase cel de-al doilea război mondial. În program figurează alte câteva filme care au făcut istorie în cinematografia autohtonă: La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, E pericoloso sporgersi, Pădurea spânzuraţilor sau O lacrimă de fată.

Iosif Demian, Nae Caranfil şi Nicolae Breban vor vorbi, cu ocazia proiecţiilor filmelor lor, despre cinema şi despre contextul social şi politic în care şi-au dus peliculele la Cannes.

Iosif Demian este unul dintre regizorii care a urcat pe covorul roşu de la Cannes, în 1982, fără ca presa vremii din România comunistă să pomenească despre performanţa sa. Cineastul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 16 octombrie 2010; pelicula sa, O lacrimă de fată, va fi proiectată de la ora 13.00, la Cinema Studio. Profesor de regie în Australia, unde a emigrat înainte de 1989, Iosif Demian a semnat imaginea unor filme-reper, precum Nunta de piatră sau Apa ca un bivol negru (pe care l-a şi regizat, alături de alţi cineaşti).

Despre singurul film pe care l-a regizat, Printre colinele verzi, o adaptare după propriul roman, despre receptarea critică în presa vremii şi despre aventura realizării lui va vorbi scriitorul Nicolae Breban. În 1971, în plină ascensiune a romancierului în lumea literară, ecranizarea cărţii Animale bolnave avea premiera la Cannes. Întâlnirea sa cu publicul este programată vineri, 15 octombrie 2010, de la 12.00, la Cinema Studio.

Nae Caranfil a atras atenţia selecţionerilor de la Cannes cu filmul de debut E pericoloso sporgersi, în 1993, un film pe care unii critici străini l-au comparat cu Rashomon al lui Akira Kurosawa. Sâmbătă, 16 octombrie 2010, de la ora 15.00, cineastul le va povesti spectatorilor despre experienţa realizării primului său lungmetraj şi despre prezenţa sa la Cannes, la trei ani după Revoluţie.

Vă reamintim că, între 15 şi 21 octombrie 2010, la cinema Studio din Capitală vor fi proiectate, în premieră în România, mai multe pelicule selecţionate în competiţia Festivalului de la Cannes.

Selecţia a fost realizată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment şi va introduce filmele din program. Thierry Frémaux va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film din Bucureşti, marţi, 19 octombrie 2010, de la 11.00, la Studio.

Despre filmele lor vor vorbi şi invitaţii speciali ai festivalului, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void), Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), Sergei Loznitsa (My Joy). La sfârşitul proiecţiilor, publicul le va putea pune întrebări regizorilor, în sesiuni de Q&A.

Manifestarea se va deschide vineri, 15 octombrie 2010, de la 19.00, cu o proiecţie-eveniment: premiera naţională a peliculei care a câştigat Palme d'Or în 2010, Loong Boonmee raleuk chat / Unchiul Boonmee care îşi aminteşte alte vieţi, în regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti asiatici ai momentului. Filmul preferat al lui Tim Burton, preşedintele juriului din acest an, este povestea unui om care, în apropierea morţii, îşi revede vieţile anterioare, ghidat de fantoma soţiei sale.

Les Films de Cannes à Bucarest aduce pe ecranele româneşti şi drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes, Des hommes et des dieux, în regia lui Xavier Beauvois. Propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film străin, pelicula inspirată dintr-un fapt real - asasinarea a opt călugări francezi în Algeria - va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti luni, 18 octombrie 2010.

Programul evenimentului este completat de filmul care a luat premiul pentru regie la Cannes, "Tournée, regizat de actorul Mathieu Amalric.

Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi al Editurii Video - şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.

Programul complet al proiecţiilor poate fi consultat pe site-ul manifestării, www.filmedefestival.ro

Pentru detalii suplimentare despre eveniment, ne puteţi contacta la [email protected] sau la 021 6664827.

Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

Descarcă programul filmelor din Les Films de Cannes à Bucarest 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus