octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2010
La cererea publicului, două filme din programul festivalului vor beneficia de proiecţii suplimentare: Leviathan (r. Andrei Zviaghinţev, Premiul pentru scenariu), care va putea fi văzut şi joi, 30 octombrie 2014, de la 23.00, la Cinema Studio, şi The Tribe (r. Miroslav Slaboşpiţki, Marele câştigător Semaine de la Critique), care va rula joi, 30 octombrie 2014, şi de la 22.45, la Cinema Elvira Popescu. Biletele au fost puse în vânzare la casierii şi pe www.eventbook.ro (pentru Elvira Popescu). Peste 8.000 de bilete au fost vândute deja la proiecţiile din festival.


După ce Jacqueline Bisset, Bérénice Bejo, Michel Hazanavicius şi Radu Mihăileanu s-au întâlnit cu publicul în weekendul 24 - 26 octombrie 2014, un alt invitat special al festivalului soseşte la Bucureşti: regizorul ucrainean Sergei Loznitsa. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice în Piaţa Independenţei din Kiev, în timpul protestelor. La Cannes, Sergei Loznitsa a criticat dur regimul lui Vladimir Putin şi arestarea unor civili de către serviciile secrete ruseşti, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov. 


Cineastul va răspunde întrebărilor spectatorilor marţi, 28 octombrie 2014, la Cinema Elvira Popescu, după proiecţia de la 20.30 a documentarului Maidan, într-o discuţie la care va lua parte şi regizorul Andrei Ujică. Loznitsa a fost prezent şi la prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, cu My Joy (2010). Despre revoluţii vorbesc şi cele trei documentare româneşti programate marţi, la Cinema Elvira Popescu, cu intrare liberă: Bucureşti, unde eşti? (r. Vlad Petri), Piaţa Universităţii - România (r. Stere Gulea, Sorin Ilieşiu), şi Videograme dintr-o revoluţie (r. Harun Farocki, Andrei Ujică).

În Bucureşti soseşte şi unul dintre cei mai importanţi regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă. Miercuri, 29 octombrie 2014, la Cinema Studio, de la 20.30, o proiecţie de gală a dramei de război Capitaine Conan (1996), filmată în România acum aproape 20 de ani, va reuni o parte din echipa românească a peliculei. O broşură dedicată trece prin filmografia regizorului şi conţine cronici ale celor opt filme proiectate în cadrul retrospectivei, precum şi un text de Cristian Mungiu, care a fost asistent de regie la Capitaine Conan. Tavernier va susţine un masterclass joi, 30 octombrie 2014, de la 11.00, în Sala de cinema a UNATC, cu intrare liberă. Studenţii şi elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din retrospectivă.


Unul dintre cei mai influenţi distribuitori şi producători din Europa, Vincent Maraval, de la Wild Bunch (Franţa), companie care a vândut şi distribuit numeroase filme premiate cu Palme d'Or, Ursul de Aur şi Oscar, inclusiv La Vie d'Adèle, The Artist şi Fahrenheit 9/11, va participa la o dezbatere - alături de regizorul Cristian Mungiu - despre producţie şi vânzări de film. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 octombrie 2014, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.


În următoarele zile, spectatorii vor putea viziona, în premieră, filmele Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas), cu Juliette Binoche şi Kristen Stewart, Amour Fou (r. Jessica Hausner), Les Combattants (Marele câştigător Quinzaine des Réalisateurs), Force Majeure (r. Ruben Ostlund, Premiul Juriului Un Certain Regard), Mr. Turner (r. Mike Leigh, Premiul pentru interpretare masculină pentru Timothy Spall), Saint Laurent (r. Bertrand Bonello), propunerea Franţei la Oscar, Still the Water (r. Naomi Kawase), White God (r. Kornel Mundruczo).

Intrarea este liberă la masterclass-uri şi workshop-uri, la toate proiecţiile de scurtmetraje, la filmul The Artist şi la documentarele Bucureşti, unde eşti?, Piaţa Universităţii - România şi Videograme dintr-o revoluţie. Studenţii şi elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din Retrospectiva Bertrand Tavernier.

Programul complet  al celei de-a cincea ediţii poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete şi de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria şi Elvira Popescu, şi de la casierie, pentru Cinema Studio.


Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie 2014, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute; NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique.
 
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.

Descarcă programul filmelor din Les Films de Cannes à Bucarest 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus