octombrie 2010
Les Films de Cannes à Bucarest, 2010
Cea mai recentă peliculă a celebrului regizor Jean-Luc Godard, Film Socialism, este filmul-surpriză al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care se desfăşoară între 15 şi 21 octombrie 2010, la Cinema Studio.

"O simfonie în trei părţi", cum l-a descris renumitul cineast, filmul va putea fi vizionat în premieră naţională miercuri, 20 octombrie 2010, de la ora 19.00, la Cinema Studio. Film Socialism a fost proiectat la Cannes 2010 în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului. O croazieră pe Mediterana, conversaţii în mai multe limbi, încercarea unor părinţi de a se explica în faţa copiilor lor pe teme ca Libertate, Egalitate şi Fraternitate, şi o trecere prin şase locuri în care s-au născut mituri false sau adevărate, Egipt, Palestina, Odessa, Hellas, Napoli şi Barcelona - astfel sună sinopsisul acestui film.

"Orice nou film de Godard e un eveniment", scria criticul Manohla Dargis pentru The New York Times, în timpul Festivalului de la Cannes, subliniind faptul că "plăcerile creaţiilor lui Godard sunt complicate: oricât de personal, chiar ermetic ar fi limbajul filmelor sale, exact densitatea acestui limbajul, frumuseţea vizuală a filmelor şi ghicitorile intelectuale te atrag sau te îndepărtează definitiv".

Regizorul care a schimbat faţa cinema-ului în anii '60-'70 este considerat cel mai radical dintre cineaştii Noului Val francez. Şi-a început cariera scriind pentru Cahiers du Cinema şi a continuat cu filme devenite repere în istoria cinematografiei ca A bout de souffle, Le petit soldat, Bande à part sau Pierrot le Fou.

Bottom of Form
Vă reamintim că pe 19 octombrie 2010, de la 19.00, fostul redactor-şef al cotidianului francez La Croix, Michel Kubler, va vorbi despre viaţa călugărilor cistercieni de la mănăstirea Tibhirine, personajele filmului Des hommes et des dieux, după proiecţia filmului lui Xavier Beauvois. Michel Kubler va descrie perioada în care a trăit la mânăstirea din Tibhirine şi va discuta despre contextul social, politic şi religios extrem de complicat în care îşi desfăşoară activitatea călugării din localitatea algeriană.

Joi, 21 octombrie 2010, de la 19.00, cineastul ucrainean Sergei Loznitsa şi actorul Vlad Ivanov vor discuta cu spectatorii despre filmul Schastye moe / My Joy, selecţionat la Cannes 2010.

Schastye moe / My Joy cuprinde poveşti despre intoleranţă şi violenţă din Rusia reală, pe care cineastul Sergei Loznitsa le-a trăit sau le-a auzit în călătoriile sale ca documentarist. Imaginea fimului este semnată de Oleg Mutu.

Les Films de Cannes à Bucarest continuă, până joi, 21 octombrie 2010, cu proiecţiile unor filme străine şi româneşti care au avut premiera mondială la festivalul francez.

Intrarea este liberă la filmele româneşti, iar la proiecţiile filmelor străine, biletul costă 10 lei. Tichetele pot fi procurate în avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio.

Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, al Editurii Video şi al Primăriei Capitalei, prin ARCUB - şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.

Descarcă programul filmelor din Les Films de Cannes à Bucarest 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus