Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Articole diverse

Arhivele ruse pe CD


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis

Casa de discuri Brilliant Classics are o colecţie intitulată Historic Russian Archives. Vă amintiţi discurile pe vinil din copilăria unora dintre noi pe care scria într-un colţ Melodia? Dacă voiam muzică clasică, atunci trebuia să fi auzit de Oistrach, Tretiakov, Sviatoslav Richter...
 

Între timp, Cortina de Fier a căzut, diversitatea în faţa căreia ne-am trezit a crescut rapid şi în domeniul muzicii, iar posibilitatea de a alege anumite interpretări a devenit practic infinită. Totuşi, uneori ne amintim de acele discuri şi de tihna cu care le puneam pe platanele pick-up-urilor pentru a le asculta în camera în care televizorul sau internetul nu ne tulburau.
 

Văzând recent într-un magazin de la noi un grupaj de CD-uri ce purtau pe frontispiciu titlul Historic Russian Archives, m-am gândit că asta trebuie să fie. Căutând pe internet, am descoperit că este vorba despre o colecţie Brilliant Classics, casă de discuri ce a preluat cataloagele mai vechi ale principalilor jucători de pe piaţa discografică, deoarece aceştia nu le mai reeditau.
 

Găsim în catalogul lor multe opere complete, ediţii populare cuprinzând întreaga operă a unui compozitor, colecţii rezervate lui Beethoven, Mozart, Bach şi Rahmaninov. Tot sub logo-ul lor, găsim colecţii de operă dedicate unor legende ale genului, precum Maria Callas, Elisabeth Schwarzkopf, Boris Christoff sau Tito Gobbi. În sfârşit, găsim Arhivele ruse, care cuprind artişti precum Emil Gilels, Evgheni Kissin, David Oistrach sau Sviatoslav Richter, dar şi muzică religioasă de la Tallis la Rahmaninov, o colecţie grupată sub titlul Musica Sacra.
 


Oistrach, Kissin, Tretiakov

Cu siguranţă, cea mai impresionantă ofertă este caseta cu 20 de CD-uri cuprinzând exclusiv înregistrări ale lui David Oistrach. Dacă la o recentă anchetă a revistei Gramophone între celebri solişti de muzică clasică, răspunsul la întrebarea "cine este violonistul violoniştilor" răspunsul aproape unanim a fost David Oistrach, această colecţie de discuri este reprezentativă în acest sens. Un artist ideal pentru înregistrări, Oistrach a lăsat şi o semnificativă moştenire de înregistrări live, colecţionate pentru această serie apărută cu ocazia aniversării centenarului naşterii sale. Descoperim aici chiar şi acele piese pe care le-a cântat în primă audiţie sau care i-au fost dedicate, precum cele două semnate de Şostakovici sau altele de Prokofiev.

Dacă am vorbit despre un monument al istoriei muzicii, aceste preţioase "Arhive ruse" cuprind şi cealaltă extremă, şi ne referim în mod special la colecţia cu înregistrările de tinereţe ale lui Evgheni Kissin, pianist aflat acum la apogeul carierei. Istoria copilului-minune născut la Moscova cu 39 de ani în urmă conţine fenomenalul debut la 10 ani cu Ulyanovsk Symphony Orchestra, urmat de primul recital la Moscova la 11 ani. Revelat scenei internaţionale în 1984, când a cântat şi înregistrat ambele concerte de Chopin cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, Evgheni Kissin este prezent în colecţia de 5 CD-uri The Early Recordings atât cu lucrări pentru pian solo sau muzică de cameră, cât şi cu concerte cu orchestră de Mozart sau Prokofiev.

 

 Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Oltea Şerban-Pârâu


Alte articole

 Cio-Cio-San, Ikigai şi pustiul unei grădini japoneze - Madama Butterfly, Marius Constantinescu
 Audiţii pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), la Bucureşti, Comunicat de presă
 Moştenitorii României muzicale: violonista Ioana Cristina Goicea şi pianistul Andrei Banciu la Sala Radio, Comunicat de presă
 Se lansează abonamentele pentru 2019 la Sala Radio Bucureşti, Comunicat de presă
 Turneul internaţional Schubertiada-Dialog peste timp, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer