Festivalul Naţional de Teatru, 2010
Spectacolele regizorilor Krysztof Warlikowski, Romeo Castellucci, Rodrigo García, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Radu Afrim şi Mihai Măniuţiu ajung în faţa publicului românesc la începutul lunii noiembrie 2010. Producţiile celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se desfăşoară la Bucureşti între 30 octombrie şi 7 noiembrie 2010, au fost selecţionate de criticul Cristina Modreanu.

 

Momente de vârf ale Festivalului Naţional de Teatru sunt spectacolele invitate din străinătate şi cele două premiere în festival regizate de Rodrigo García la Teatrul Naţional din Timişoara şi de Matthias Langhoff la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Astfel, printre atracţiile festivalului se numără spectacolul Hey, Girl!, regizat de celebrul Romeo Castellucci, care va avea două reprezentaţii (miercuri, 3 noiembrie 2010, şi joi, 4 noiembrie 2010), la Sala Izvor a Teatrului Bulandra.  

Spectacolul Interzis accesul animalelor, de regizorul Rodrigo García, va avea premiera oficială, în cadrul FNT, la 2 şi 3 noiembrie 2010, la Opera Naţională din Bucureşti, montarea jucându-se până acum de câteva ori în avanpremieră la Timişoara.

Hey, Girl! şi Romeo Castellucci

Nonconformist, Romeo Castellucci, născut la Cesena (Italia), în 1960, îmbină, într-un mod visceral şi cinic, regia de teatru cu arta plastică, mai ales după ce a urmat cursurile Universităţii de Arte Frumoase din Bologna. Împreună cu sora sa, Claudia, şi soţia Chiara Guidi a fondat în 1981 Societas Raffaello Sanzio. Castellucci nu a lucrat niciodată cu scenarii scrise, într-o tendinţă de respingere a textului şi de accentuare a muzicii.

Spectacolul Hey, Girl!, care va fi prezentat la Bucureşti, a fost realizat în 2006 şi de atunci a fost în toate marile festivaluri ale lumii. Castellucci a fost inspirat de imaginea unor adolescente aşteptând autobuzul într-o staţie, în faţa şcolii. Regizorul surprinde, în spectacol, momentul inefabil al trecerii unei fete de la starea de copil la aceea de femeie, făcând referiri la Fecioara Maria, Ioana d'Arc sau Julieta şi trecând prin toate miturile legate de evoluţia feminină.

Folosind costume suprarealiste, proiecţii de film, explozii de sticlă, Hey, Girl! construieşte o lume răvăşitoare care se zbate între frumos şi oribil. "Spectacolul este de frumuseţe hipnotică, cu o rezonanţă vizuală pe care rar o găseşti pe scenă", scria Financial Times, subliniind că regizorul este un magician cerebral şi cinic.

Purcărete s-a întors la Ionesco

Pe lângă Hey, Girl!, este invitat din străinătate, în cadrul  FNT, şi spectacolul Regele moare de Eugène Ionesco, regizat de Silviu Purcărete, care se va juca la 6 şi 7 noiembrie 2010, de la 21.30, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Bucureşti.  Regele moare este produs de către compania pariziană Les Arts et Mouvant - Cie à l'endroit des mondes allant vers, căreia i s-au alăturat numeroşi coproducători internaţionali. Cu această nouă montare se va inaugura în ianuarie 2011 noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg. Silviu Purcărete a mai montat în 2007 piesa Macbett, de Eugène Ionesco, la Royal Shakespeare Company.

"După ce am văzut şi revăzut Faust-ul lui, operă summum, iată că aici debutează un nou ciclu, care s-ar putea numi regizorul şi moartea. Regele moare se înscrie, pentru Purcărete regizorul, în filiaţia goetheană", aprecia criticul George Banu. 

Regizorii noilor realităţi teatrale

Renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski va veni la Bucureşti, cu spectacolul Dibuk, după textul clasic al lui Solomon Anski şi nuvela contemporană a Hannei Krall. Spectacolul este programat la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, marţi, 2 noiembrie 2010, de la ora 20.00, şi miercuri, 3 noiembrie 2010, de la ora 18.00. În 2008, spectacolul a ajuns şi la Festivalul de la Edinburgh. Warlikowski, în vârstă de 48 de ani, a fost distins în 2008 cu Premiul Noi Realităţi Teatrale. Teatrul său pune accent pe dramele interioare, aruncând în aer cutumele montărilor clasice. A participat la workshopuri cu Peter Brook, Ingmar Bergman şi Giorgio Strehler.

Rodrigo García, care vine în festival cu spectacolul Interzis accesul animalelor montat la Timişoara, a fost distins şi el în 2009 cu Premiul Noi Realităţi Teatrale, în Polonia, alături de Pippo Delbono. La Timişoara, Rodrigo García  a folosit în Interzis accesul animalelor texte scrise de el cu mult timp în urmă.

În vârstă de 46 de ani, García este cunoscut pentru compania Carnicería Teatro / Măcelăria Teatru şi pentru că prepară homari vii pe scenă. În România, i s-au mai jucat spectacolele Agamemnon sau Made in China.

Dezbateri despre Fedra şi Kantor

Festivalul este structurat în trei mari secţiuni - Romanian Showcase, Spectacole Invitate din străinătate şi Debut în FNT. Secţiunea Romanian Showcase a pus accent pe invitarea programatorilor internaţionali, a directorilor de teatre şi festivaluri,  colateral fiind organizate conferinţe, întâlniri cu artiştii, lansări de carte.

Bilete între 10 şi 60 de lei

La teatrele din Bucureşti s-au pus deje în vânzare bilete pentru Festivalul Naţional de Teatru. Preţurile la spectacole variază între 10  şi 60 de lei.

Biletele se găsesc, în Bucureşti, la teatrele-gazdă ale spectacolelor: Odeon, Comedie, Bulandra, Nottara,  Mic, Metropolis, Luni de la Green Hours, precum şi la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă, Opera Naţională Bucureşti şi Centrul Naţional al Dansului şi online, pe http://www.bilete.ro.

Spectacole româneşti în festival

Festivalul Naţional de Teatru va prezenta în secţiunea Romanian Showcase spectacole realizate de regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Vlad Massaci, Radu Afrim, Cristi Juncu, Andrei Şerban, Alexandru Tocilescu ş.a. Gianina Cărbunariu va deschide asaltul producţiilor autohtone cu spectacolul 20/20 (produs de Studioul "Yorick" Târgu-Mureş), programat la 31 octombrie 2010, de la orele 17.00 şi 20.00, la sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti. Regizoarea a încercat să afle cum s-a ajuns la conflictele interetnice sângeroase de la Târgu Mureş, din 19 martie 1990.

Luni, 1 noiembrie 2010, de la ora 21.30 şi duminică, 7 noiembrie, de la ora 17.30, spectatorii pot revedea la Teatrul Nottara Aniversarea, producţia regizată de Vlad Massaci, nominalizată la categoria "Cel mai bun spectacol", la Gala Premiilor UNITER, 2010. Nu rataţi în FNT Strigăte şi şoapte, de Ingmar Bergman (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, regia Andrei Şerban), spectacol programat marţi, 2 noiembrie 2010 (ora 21.00) şi miercuri, 3 noiembrie 2010 (ora 18.00), la Teatrul Odeon.

Pe parcursul a două ore, Andrei Şerban deconstruieşte filmul lui Bergman, Viskningar och rop / Strigăte şi şoapte, arătând care sunt mecanismele nevăzute prin care o operă de artă funcţionează impecabil. Aici, la porţile beznei, după Euripide, spectacolul regizat de Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional din Iaşi, a fost programat de două ori în aceeaşi zi, joi, 4 noiembrie 2010, de la ora 18.00 şi de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale".

Afrim la puterea a doua

Două spectacole ale regizorului Radu Afrim vor putea fi văzute în cadrul FNT, Miriam W. (Teatrul "Toma Caragiu", Ploieşti), spectacol construit din suferinţa şi memoria supravieţuitorilor Holocaustului şi Herr Paul (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ), un portret al luptătorului antisistem la bătrâneţe. Herr Paul are programate două reprezentaţii joi, 4 noiembrie 2010, de la orele 18.00 şi 21.00, la Teatrul Odeon, iar Miriam W. se joacă sâmbătă, 6 noiembrie 2010, de la orele 17.00 şi 20.00, la acelaşi teatru. Un spectacol care trebuie bifat este şi Pyramus & Thisbe 4 You, în regia lui Alexandru Dabija, o oglindă ironică în care se văd toate defectele teatrului românesc, după 20 de ani de democraţie.

Spectacolul a fost programat luni, 1 noiembrie 2010, de la ora 18.00 şi vineri, 5 noiembrie 2010, de la ora 21.00, la Teatrul Odeon. Tot luni, 1 noiembrie, 2010 de la 16.30, la Librăria Cărtureşti va fi lansată cartea Habarnam în oraşul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija, scrisă de criticul Miruna Runcan şi editată de Fundaţia "Camil Petrescu". Programul tuturor reprezentaţiilor româneşti din festival îl puteţi accesa la adresa www.fnt.ro, secţiunea "Romanian Showcase".

Recomandări

Prelegerea despre Tadeusz Kantor va fi susţinută de teoreticianul Michal Kobialka, marţi, 2 noiembrie 2010, de la ora 11.00, la UNATC şi va fi însoţită de proiecţii din spectacolele regizorului polonez.

Regizorul american Lee Breuer, care  a creat spectacole experimentale, neconvenţionale, inovatoare, va conferenţia, miercuri, 3 noiembrie 2010, de la ora 13.00, la UNATC. Lee Breuer face parte dintre cei 50 de regizori menţionaţi în volumul 50 key Theatre Directors ce va fi lansat în cadrul ediţiei 20 a FNT. Volumul, tradus în română de Anca Ioniţă şi Cristina Modreanu, apare la Editura Unitext în cadrul Colecţiei FNT.

Tot miercuri, 3 noiembrie 2010, de la ora 13.00, la Fundaţia Löwendal (Piaţa Gheorghe Cantacuzino nr. 1) va avea loc o conferinţă specială cu participarea lui Krzysztof Warlikowski, a criticului de teatru George Banu şi a autorului volumului Théâtre Ecorché, Piotr Gruszczynski. Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" va lansa versiunea în limba română a volumului Théâtre Ecorché.

Duminică, 31 octombrie 2010, de la ora 16.00, la Librăria Cărtureşti (Verona), vor fi lansate albumul Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic de Cristina Modreanu şi volumul Memoriile hingherului de Mihai Măniuţiu, apărute la Editura Bybliotek, Cluj-Napoca. Vineri, 5 noiembrie 2010, regizorul Mihai Măniuţiu va conferenţia în aula Bibliotecii Centrale Universitare, de la ora 16.00, despre Actorul şi măştile sale.

Regizorul Silviu Purcărete (foto) va fi prezent duminică, 7 noiembrie 2010, de la ora 15.00,  în cadrul modulului Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri, la UNATC, unde va avea un dialog cu teoreticianul Octavian Saiu pornind de la spectacolul Phedra după Racine şi Euripide, unul dintre succesele Teatrului Naţional din Craiova din 1994.


Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus