octombrie 2010
Articole diverse
Spectacol extraordinar invitat de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti

Imediat de Camille Boitel,
cu: Marine Broise, Aldo Thomas, Pascal le Corre, Camille Boitel, Jérémie Garry şi Jacques-Benoît Dardant
Teatrul Bulandra, Sala Izvor, 11-12-13 noiembre 2010
Bd. Schitu Măgureanu, nr 1
Rezervări: 021/3147546, Preţ: 13,3;26,5 RON
www.bulandra.ro

"Aici intră cei sfârşiţi, agitaţi, iregularii, impulsivii, obnubilaţii, debordaţii, naufragiaţii lumii moderne, cei care s-au pierdut de sistem"
 
Imediat de Camille Boitel este un spectacol fără norme, în sensul în care propune o formă nouă, plină de umor, la frontiera dintre circul contemporan, teatru şi dans. O piesă foarte vizuală, fără text şi deci fără frontiere lingvistice sau subtitrări greoaie. Spectacolul este unul mereu unic prin definiţie pentru că toată acţiunea stă agăţată în "imediat". Tot spaţiul îi este consacrat: scena, sala, tavanul.

"Dintr-odată, apar chipuri şi braţe, din sertare, de după uşi şi trape. Corpurile se aruncă, zboară în zigzag de la un dulap la altul, îşi pierd echilibrul fără să cadă, şi pe urmă pică, într-o luptă continuă împotriva gravitaţiei. De la sine, aplecaţi într-o parte sau atârnaţi de proiectoare, cei şase dansatori-acrobaţi-meşteri refac decorul înainte de a se lansa într-un nou balet, agăţati de această dată de măturile care cad din tavan, de unde obiectele, ca şi oamenii, pendulează.

Vezi un interviu cu Camille Boitel aici.
 
Camille Boitel este un artist şi cercetător de geniu care a inventat şi orchestrat timp de 4 ani acest spectacol extraordinar, atât de derutant şi imposibil de clasat în vreo categorie existentă. Titlul, Imediat, spune totul. Imediat este o serie de catastrofe jubilatorii care se desfăşoară sub ochii noştri, ca într-un efect domino care îi face pe toţi ceilalţi să cadă, într-un haos aparent, deşi totul este în mod evident controlat la milimetru.
 
"Un lucru este clar, Boitel, care sub adevăratele lui aere de Buster Keaton ciufulit a produs primul spectacol de stradă la 12 ani, în picioare pe o sticlă de bere, învârtindu-se în jurul lui; ne vorbeşte despre vertigiu, de echilibru fragil, de instabilitate şi de prăbuşirea unei lumi şi a oamenilor care o populează, a noastră a tuturor, pe scurt! Şi este foarte frumos." (Marie Audran pentru Le Point)


Camille Boitel s-a născut într-un mic sat din Gers. La 12 ani deja pune în scenă cu sora lui spectacole pe străzile din Montauban. Cu banii strânşi îşi cumpără primele instrumente muzicale. Puţin mai târziu, intră la şcoala de circ a lui Annie Fratellini, înainte de a colabora cu James Thierrée, nepotul lui Charlie Chaplin, la spectacolul La symphonie du hanneton. Despre sine spune: "Sigur am fost cineva, am uitat cine"

A lucrat patru ani la acest spectacol, împreună cu cei 6 actori care sunt şi acrobaţi, dansatori, artizani şi tehnicieni. Totul este imaginat, acţionat şi controlat direct de ei de pe platou. Încă o dată, suntem departe de un spectacol obişnuit. Este vorba aici de o formă invadatoare care se adaptează locului şi momentului prezent, o experienţă nemaivăzută şi de-a dreptul jubilatorie!

"Niciodată verbul a se prăvăli nu a găsit o traducere mai pătrunzătoare ca în spectacolul Imediat. Nu numai că scena se prăvăleşte sub dărâmături, dar publicul se prăpădeşte de râs în faţa prăbuşirii magistrale a bazarului enorm care este decorul. Angrenajul la minut al căderii în serie a pereţilor, scaunelor, scărilor, căldărilor, care face să escaladeze râsetele spectatorilor până la isterie, e curată nebunie!" (Rosita Boisseau pentru Le Monde)

Spectacolul Imediat a fost adus la Bucureşti cu sprijinul GDF SUEZ Energy România.

Mai multe informaţii: Karin Budrugeac, [email protected], +40743126229

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus