Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru, 2010

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Rânduri despre FNT, 2010 - (Cu)Cuieînfrunte


noiembrie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
(Cu)Cuieînfrunte (adaptare de Tudor Aaron Istodor şi Radu Iacoban, producţie a Teatrului LUNI de la Green Hours). Ca multe alte evenimente teatrale din Green Hours, spectacolul lui Istodor şi Iacoban nu are neapărat o poveste, fiind ceea ce se cheamă two-men-show, într-o formulă de stand-up-theatre. Dar nu asta contează, ci mulţimea extraordinar de pestriţă a personajelor aruncate în joc, de la un capăt la altul al spectacolului, într-o sinteză de tipologii jucate, pe rând, de cei doi actori. Practic, spectacolul se compune din succesiunea monoloagelor exasperante, enervante, amuzante, bizare sau sărite de pe fix ale celor mai marginale şi marginalizate personaje care se puteau găsi în subsolul societăţii româneşti de azi.

Să nu uităm că vorbim de un text adaptat după Eric Bogosian, scenaristul şi dramaturgul american care a uluit publicuri din toată lumea cu piese dure precum Sex, drugs and Rock & Roll şi Drinking in America. Ca atare, nici pentru români (Cu)Cuieînfrunte n-ar fi neapărat o surpriză, atâta doar că directeţea poveştii este turată la maxim, de data asta. Deci, pentru cei sensibili la urât, keep out!

De cum începe, personajele (un drogat, un boschetar, un retardat, un actor de mâna a doua etc.) îşi scuipă oful cu o scârbă care trădează multă însingurare şi multă furie. Dar, mai ales, rătăcire într-o lume ferchezuită sub semnul politicii şi al plăcerii de-o clipă. Personal, de mult n-am văzut o ilustrare atât de credibilă a vieţii post-decembriste, aşa cum s-a lăsat ea vulgarizată, treptat, prin mii de nimicuri care au sărăcit-o de virtuţi. La fel ca şi viaţa pe care o exprimă, spectacolul pare totalmente "dus cu pluta", meritul fiind al celor doi actori ce joacă foarte convingător grotescul replicilor. E ceea ce face acceptabil acest deşucheat (Cu)Cuieînfrunte, care, fără să fie teatru documentar cu viziuni mizerabiliste en vogue, te loveşte în moalele capului. Strident dar echilibrat, interactiv dar cu limite, spectacolul e, într-un fel, ceea ce nu i-a reuşit regizorului Alexandru Mihăescu, cu asurzitorul şi excesivul său Concreţii (tot de la Green Hours).

(Cu)Cuieînfrunte, după Eric Bogosian
Un spectacol de Tudor Aaron Istodor şi Radu Iacoban
Teatrul LUNI de la Green Hours

Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.

 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru, 2010


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Florian-Rareş Tileagă


Alte articole

 Alte rânduri despre FNT 2010, Florian-Rareş Tileagă
 Mainstream-ul românesc - FNT 2010, Oltiţa Cîntec
 Castellucci: note de lectură - Hey, Girl!, Iulia Popovici
 Străinii din FNT 2010, Eugenia Anca Rotescu
 Aşteptări versus aşteptări, show pentru show - FNT 2010, Veronica Plăcintescu
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru, 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer