Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru, 2010

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Rânduri despre FNT, 2010 - Trilogia stereoscopică


noiembrie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Trilogia stereoscopică: Revery Alone, Tango Soledad şi In the Flesh (concepţie Billie Cowie, Marea Britanie). "Mai tare ca Avatar", scria un anume Bogdan în caietul "de impresii", la ieşire. OK, merge comparaţia, având în vedere că pe amândouă le vizionezi cu ochelari 3D. Atâta doar că Trilogia... a fost de o mie de ori mai scurtă (doar 16 minute) şi, spun aceleaşi "impresii", unică. Experimentul de spectacol circuit - căci aşa ceva este instalaţia britanicului Billie Cowie - te poartă, pe întuneric, prin trei săli întunecate, în fiecare având loc proiecţia tridimensională a câte unei dansatoare. Dansul, însă, e mai degrabă o mişcare prelungă, cu răsuciri extrem de lente ale trupului nud, lipit de podea, ca o zvârcolire cu încetinitorul a braţelor, a torsului şi picioarelor.

Fiind 3D, ai mereu senzaţia că eşti acolo, la câţiva centimetri de mişcările dansatorului, ceea ce creează o intimitate ireală, cu puternică încărcătură senzorială. Ca atare, nu prea are sens să cauţi story sau logică în ceea ce vezi, totul fiind fixat pe o osatură de leit-motive de mişcare, ce ritmează discursul corporal. E vorba de lipirea constantă a palmelor de sol, de contorsionarea membrelor, de unduirea lentă a tălpilor, alcătuind - fără a fi erotice - imagini sensibile, pline de instinctualitate. Sau, în cazul celei de-a doua proiecţii, e vorba de frânturi de dans clasic, însăilate într-un decor de schiţe coregrafice, mâzgălite în cretă.

La senzualitatea dansului contribuie acordurile romantice, largi de pian şi violoncel, dar şi voice-over-ul interior al dansatoarelor, printr-o rostire şoptită, aproape psihedelică. Dar, mai ales, să nu uităm că, pentru ochiul spectatorului român, toate acestea sunt exotice & ezoterice 100%, de altfel ca orice formă de dans contemporan care nu seamănă cu noţiunea generală de dans scenic, adică balet... Tocmai de aceea, aşteaptă-te ca reacţiile să oscileze liber de la "oau, năucitor!", la "aşa ceva e o prostie!"

Trilogia stereoscopică: Revery Alone, In the Flesh, Tango Soledad
Concept: Billy Cowie (UK)

Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.

 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru, 2010


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Florian-Rareş Tileagă


Alte articole

 Alte rânduri despre FNT 2010, Florian-Rareş Tileagă
 Mainstream-ul românesc - FNT 2010, Oltiţa Cîntec
 Castellucci: note de lectură - Hey, Girl!, Iulia Popovici
 Străinii din FNT 2010, Eugenia Anca Rotescu
 Aşteptări versus aşteptări, show pentru show - FNT 2010, Veronica Plăcintescu
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru, 2010


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer