noiembrie 2010
Portretul luptătorului la tinereţe
Portretul luptătorului la tinereţe, lungmetrajul de debut al lui Constantin Popescu despre partizanii din gruparea lui Ion Gavrilă Ogoranu, a angrenat o distribuţie spectaculoasă: peste 130 de actori şi 400 de figuranţi au filmat în condiţii uneori dificile, în zona Făgăraşului, în apropierea sau exact în locurile în care s-au petrecut întâmplările reale.
 
Filmul s-a lansat în cinematografele din România pe 19 noiembrie 2010.
 
Bazat pe memoriile lui Ion Gavrilă Ogoranu, pe documente istorice şi pe arhivele Securităţii - care a dedicat mişcării tomuri întregi - filmul încearcă să redea cu fidelitate episoadele de luptă ale tinerilor care au urcat cu armele în munţi, în numele unei idei, în anii 50. Câteva dintre hainele purtate de actori au aparţinut unor partizani ucişi de Securitate, iar recuzita (arme, rucsacuri, bocanci, lanterne, cuţite, binocluri, topoare, bidoane, aparate de radio, costume militare etc.) a fost, în proporţie de 95%, originală.

 
Ion Gavrilă Ogoranu, singurul din grup care nu a fost prins până în 1976, lucru unic în istoria grupărilor de partizani de oriunde, a încetat din viaţă în 2006, la trei săptămâni după ce a aflat că va fi subiectul unui film.

Portretul luptătorului la tinereţe este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte Aproape linişte şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Distribuţia reuneşte actori precum Constantin Diţă (în rolul lui Ion Gavrilă Ogoranu), Ionuţ Caras, Bogdan Dumitrache, Cătălin Babliuc, Ion Bechet, Vasile Calofir, Constantin Lupescu, Dan Bordeianu, Bogdahn Dumitrescu, Alexandru Potocean (The Way Back), Alin Mihalache, Radu Iacoban, Şerban Gomoi, Paul Ipate (Hârtia va fi albastră), Dorian Boguţă (Francesca), Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Teodor Corban, Mimi Brănescu, Nicodim Ungureanu.


 

Portretul luptătorului la tinereţe va fi lansat simultan în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Bacău, urmând a fi proiectat ulterior la Constanţa, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea şi alte oraşe.

Pelicula a avut de proiecţii de gală - în prezenţa regizorului şi a echipei - pe 18 noiembrie 2010, la Cinema Studio din Bucureşti, pe 19 noiembrie la Cinema Victoria din Cluj şi pe 23 noiembrie la Făgăraş.
 
Cu acest film, prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, Constantin Popescu a obţinut premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava. Filmul îşi va continua traseul festivalier, urmând a fi proiectat la sfârşitul lunii noiembrie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Torino.
 
Portretul luptătorului la tinereţe este produs de Filmex Film România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al HBO România. Pelicula este distribuită în România de Voodoo Films.

Pe site-ul www.portretulluptatorului.ro sunt afişate oraşele în care va rula pelicula, sălile şi orarul proiecţiilor. Filmul are şi propria pagină de Facebook: www.facebook.com/Portretul-luptatorului-la-tinerete.

Regia: Constantin Popescu Cu: Constantin Diţă, Alin Mihalache, Cătălin Babiuc, Vasile Calofir, Bogdan Dumitrache, Alexandru Potocean, Mihai Constantin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus