Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2004

Astra Film Fest se pregăteşte de start


România Liberă, octombrie 2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Între 25 şi 30 octombrie are loc la Sibiu cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Antropologie Vizuală-Astra Film Fest. Festivalul este organizat de Studioul de film Astra (departament de antropologie vizuală al Complexului Naţional Muzeal Astra) şi de Fundaţia de Antropologie Vizuală din Sibiu. În acest an oferta de filme a fost foarte mare (efect al prestigiului dobîndit, dar şi al mediatizării interne şi internaţionale), peste 500, din care au fost alese 51. Acestea vor concura în cadrul a cinci secţiuni: secţiunea internaţională, secţiunea filmului documentar din Europa Centrală şi de Est, secţiunea studenţească, secţiunea Made in Romania şi secţiunea filmului rusesc.

În afara competiţiei vor rula alte 14 filme documentare, în cadrul unor programe speciale. Printre acestea cel mai complex este programul dedicat Rusiei. El cuprinde filme documentare centrate pe ideea Rusiei postsocialiste, dar şi o excelentă expoziţie de fotografie şi o secţiune consacrată muzicii ruseşti. Problematica tranziţiei în Rusia şi România va fi dezbătută în cadrul atelierului internaţional Capitalismul post-socialist în Rusia şi România. Dacă anul trecut, pe lîngă publicul sibian (din ce în ce mai numeros de la o ediţie la alta), s-au numărat şi cinefili veniţi din Germania, Italia, Franţa, Polonia, Ungaria, şi în acest an se aşteaptă o prezenţă numeroasă. Ca la fiecare ediţie, personalităţi marcante ale filmului documentar şi antropologiei vizuale vor da festivalului ţinuta academică meritată, deşi filmele din program nu se adresează numai specialiştilor. Astra Film Fest a fost înfiinţat în 1993 (de Dumitru Budrala, care e şi direc-torul lui actual) şi are loc o dată la doi ani, devenind în timp important atît pentru spaţiul românesc, cît şi pentru cel est-european. Actuala ediţie va fi mediatizată, pe lîngă mass-media naţională, de CNN şi TV5 Europe.

În condiţiile în care Sibiul va fi în 2007 Capitala Culturală Europeană, Astra Film Fest poate spera că îşi va continua existenţa şi că se va descurca mai uşor în hăţişurile financiare ale tranziţiei. Recunoaşterea vine încet, dar sigur. În 2002, Fundaţia de Antropologie Vizuală a fost distinsă cu Premiul Societăţii Civile pentru cel mai bun eveniment cultural din România. Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2004


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Iulia Blaga


Alte articole

 Festivalul de Film Documentar şi Antropologic ASTRA - Sibiu, 2004, Iulia Blaga
 Cum e cu ariciul care merge la Amsterdam şi premiile - Astra Film Festival, Iulia Blaga
 Festivalul de film Astra - corespondenţa nr. 4, Iulia Blaga
 De ce plângi şi râzi la Astra Film Fest de la Sibiu, Veronica D. Niculescu
 Festivalul Astra -coresp. nr.2, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2004


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer