Am venit de la Bucureşti la Sibiu cu un microbuz al firmei C &I, ştiu, nu e corect să pomenesc, dar nu fac reclamă. Dimpotrivă. Am ascultat manele, şoferul a tăiat curbele într-o veselie, a depăşit la serpentine pe linie continuă şi a încărcat maşina cu călători în picioare ca să arătăm ca nişte emigranţi mexicani. Să mulţumesc Celui de Sus că am ajuns într-o bucată.
Acuma sunt la un calculator din Casa de Cultură, unde se ţine festivalul. E frig, sunt - am înţeles - probleme cu centrala termică (A trecut Dumitru Budrala, directorul festivalului, pe lîngă mine şi a zis că de mîine se dă drumul la căldură.) Festivalul a început şi nu prea, e prima zi, a fost prima conferinţă de presă, invitaţii încep să vină, deschiderea oficială e de-abia diseară. Am senzaţia că e aceeaşi ediţie ca acum doi ani (festivalul are loc o dată la doi ani), oamenii sunt aceiaşi, adică cei din staff, arată neschimbaţi. Am înţeles că sunt vreo 300 de invitaţi străini, vreo 400 români. Adică participanţi, invitaţi, studenţi români şi străini.
Festivalul a fost organizat cu mari dificultăţi financiare din păcate, nu sunt acoperite toate cheltuielile, de aceea de astă dată se va plăti intrarea de către public, dar există posibilitatea cumpărării unor abonamente. Biletele nu sunt oricum scumpe. Am văzut programul şi abia aştept să văd filme. Pe lîngă secţiunile competiţionale, există una consacrată Olandei, cu cîteva filme de Joris Ivens. O altă secţiune îl are ca invitat pe un mare documentarist antropolog contemporan, John Marshall, care va veni în persoană, dar mîine. Cînd va ieşi şi catalogul şi cînd voi începe să văd filme, voi sări cu mai multe informaţii.
Altfel, aici în hol se află expoziţia de fotografie rusă şi unul dintre cei mai mari fotografi ruşi, Alexander Belenky e aici. Rusia, mai exact "capitalismul post socialist rus" e highlight-ul ediţiei, ceea ce înseamnă că o secţiune specială e consacrată celor mai tari documentare ruseşti ale ultimilor 10 ani, că o conferinţă va fi ţinută, la care iau parte, printre alţii, Cristian Pârvulescu, preşedintele Pro-Democraţia şi Andrei Konzin de la Centrul de Cercetare Socială Independentă din Sankt Petersburg. O seară de muzică rusească are loc azi, după vernisajul expoziţiei ce cuprinde 60 de fotografii realizate de nouă fotografi ruşi.
Cu cine m-am întîlnit deocamdată? Cu Rik, olandezul care e şi în stafful TIFF-ului. Şi acum doi ani a fost, stă undeva în oraş, şi lucrează la organizarea mai multor festivaluri - Rotterdam, Varşovia, parcă şi Zagreb. Lumea e tot mai mică.