Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2004

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Festivalul ASTRA 2004 - Antropologie, deci să fim toleranţi!!!


octombrie 2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Am venit de la Bucureşti la Sibiu cu un microbuz al firmei C &I, ştiu, nu e corect să pomenesc, dar nu fac reclamă. Dimpotrivă. Am ascultat manele, şoferul a tăiat curbele într-o veselie, a depăşit la serpentine pe linie continuă şi a încărcat maşina cu călători în picioare ca să arătăm ca nişte emigranţi mexicani. Să mulţumesc Celui de Sus că am ajuns într-o bucată.

Acuma sunt la un calculator din Casa de Cultură, unde se ţine festivalul. E frig, sunt - am înţeles - probleme cu centrala termică (A trecut Dumitru Budrala, directorul festivalului, pe lîngă mine şi a zis că de mîine se dă drumul la căldură.) Festivalul a început şi nu prea, e prima zi, a fost prima conferinţă de presă, invitaţii încep să vină, deschiderea oficială e de-abia diseară. Am senzaţia că e aceeaşi ediţie ca acum doi ani (festivalul are loc o dată la doi ani), oamenii sunt aceiaşi, adică cei din staff, arată neschimbaţi. Am înţeles că sunt vreo 300 de invitaţi străini, vreo 400 români. Adică participanţi, invitaţi, studenţi români şi străini.

Festivalul a fost organizat cu mari dificultăţi financiare din păcate, nu sunt acoperite toate cheltuielile, de aceea de astă dată se va plăti intrarea de către public, dar există posibilitatea cumpărării unor abonamente. Biletele nu sunt oricum scumpe. Am văzut programul şi abia aştept să văd filme. Pe lîngă secţiunile competiţionale, există una consacrată Olandei, cu cîteva filme de Joris Ivens. O altă secţiune îl are ca invitat pe un mare documentarist antropolog contemporan, John Marshall, care va veni în persoană, dar mîine. Cînd va ieşi şi catalogul şi cînd voi începe să văd filme, voi sări cu mai multe informaţii.

Altfel, aici în hol se află expoziţia de fotografie rusă şi unul dintre cei mai mari fotografi ruşi, Alexander Belenky e aici. Rusia, mai exact "capitalismul post socialist rus" e highlight-ul ediţiei, ceea ce înseamnă că o secţiune specială e consacrată celor mai tari documentare ruseşti ale ultimilor 10 ani, că o conferinţă va fi ţinută, la care iau parte, printre alţii, Cristian Pârvulescu, preşedintele Pro-Democraţia şi Andrei Konzin de la Centrul de Cercetare Socială Independentă din Sankt Petersburg. O seară de muzică rusească are loc azi, după vernisajul expoziţiei ce cuprinde 60 de fotografii realizate de nouă fotografi ruşi.

Cu cine m-am întîlnit deocamdată? Cu Rik, olandezul care e şi în stafful TIFF-ului. Şi acum doi ani a fost, stă undeva în oraş, şi lucrează la organizarea mai multor festivaluri - Rotterdam, Varşovia, parcă şi Zagreb. Lumea e tot mai mică. Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2004


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Iulia Blaga


Alte articole

 Festivalul de Film Documentar şi Antropologic ASTRA - Sibiu, 2004, Iulia Blaga
 Cum e cu ariciul care merge la Amsterdam şi premiile - Astra Film Festival, Iulia Blaga
 Festivalul de film Astra - corespondenţa nr. 4, Iulia Blaga
 De ce plângi şi râzi la Astra Film Fest de la Sibiu, Veronica D. Niculescu
 Festivalul Astra -coresp. nr.2, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2004


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer