decembrie 2010
Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, 2010
Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia SoNoRo şi Ordinul Arhitecţilor din România lansează programul Muzica de cameră pentru biserici de lemn, o serie de concerte cu scopul strângerii de fonduri pentru intervenţiile urgente necesare salvării mai multor biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, clasate pe lista monumentelor istorice româneşti, biserici care în prezent sunt ameninţate de dispariţie prin colaps.
 
Muzica de cameră pentru biserici de lemn este parte a proiectului 60 de biserici, iniţiat de Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Dala si Fundatia Pro Patrimonio în urmă cu doi ani. Acţiunea de strângere de fonduri se va desfăşura prin intermediul organizării de concerte caritabile de muzică de cameră cu tineri interpreţi înscrişi în programul SoNoRo - Interferenţe. SoNoRo - Interferenţe este programul educativ din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, ce are drept obiectiv instruirea şi promovarea tinerilor artişti talentaţi, prin oferirea de burse şi posibilitatea studiului muzicii de cameră alături de renumiţi artişti şi profesori europeni.
 
Concertele din cadrul programului Muzica de cameră pentru biserici de lemn vor avea loc o dată pe luna, în mai multe locuri din Bucureşti, printre care sedii de ambasade şi consulate, săli de concerte, centre şi institute culturale, pe tot parcursul anului 2011. Printre susţinătorii programului se numără Prinţesa Marina Sturdza, fostul Ministru al Culturii, Toader Paleologu, Neagu Djuvara şi Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român din Chişinău.


"Bisericile din lemn sunt de dimensiuni mici şi, împreună cu cimitirul în care se află, formează de cele mai multe ori un ansamblu peisagistic foarte reprezentativ pentru comunitate, dar şi valoros din punct de vedere cultural. Deseori, ele sunt pictate în interior, câteodată şi în exterior, iar scenele religioase cuprind informaţii preţioase despre viaţa locală, unelte folosite, costumele de epocă sau ierarhii sociale" povesteşte arh. Şerban Sturdza, Preşedintele Pro Patrimonio, despre importanţa salvării acestor monumente.
 
În urma unor cercetări făcute de Fundaţia Dala şi de alţi arhitecţi pasionaţi, au fost selectate 60 de biserici din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei care sunt cele mai ameninţate de dispariţie. Sunt câteva sute de astfel de monumente istorice clasate şi toate sunt aproape necunoscute, dar adăpostesc elemente semnificative de arhitectură şi pictură de secol 17-19. Cele 60 de biserici selectate sunt răspândite pe o arie largă în regiunea Gorj, Vâlcea, Hunedoara şi Sibiu.

Despre organizatorii şi iniţiatorii programului Muzică de cameră pentru biserici de lemn:
 
Fundaţia Pro Patrimonio este o fundaţie non-guvernamentală de interes public, a cărei misiune este de a salva, conserva şi apăra vechile clădiri ameninţate, de a salva patrimoniul cultural construit şi natural al României, precum şi tradiţiile acesteia.
www.propatrimonio.org
 
Asociaţia SoNoRo este organizatoarea festivalului internaţional de muzică de cameră cu acelaşi nume şi iniţiatoarea programului de mentorat, unic în România, SoNoRo - Interferenţe.
www.sonoro.ro
 
Ordinul Arhitecţilor din România este organizaţia profesională care reglementează profesiunea de arhitect în România.
www.oar.org.ro
 
Parteneri confirmaţi până la data de 16.12.2010:

Cercul Naţional Militar                                                     
http://www.cmn.ro/Arta_si_cultura.html
Ambasada Republicii Ungare                                        
http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/RO/ro/ 
 
Proiectul 60 de biserici de lemn: http://60-project.blogspot.com/
 
Iniţiatori:      
Ordinul Arhitectilor din Romania                                     
Fundatia DALA

Parteneri:    
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu
Universitatea Naţională de Arte
Muzeul Ţăranului Român
Fundaţia Artis Peritia
Asociaţia 37
Asociaţia ARA
Asociaţia Maria
Primăria Com. Popeşti
Cella-Cosimex SRL
Revista Satul
Revista Administraţiei Publice Locale

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus