martie 2011
Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuţi pe plan intern sau în competiţii internaţionale, Festivalul Internaţional de Film "Bucureşti" îşi respectă şi în acest an tradiţia, organizând o competiţie de lungmetraj în cadrul căreia cele mai bune filme vor fi răsplătite cu Trofeul Festivalului Internaţional de Film "Bucureşti", Premiul pentru cea mai bună imagine, Premiul criticii şi Premiul Publicului.

Pe lângă deja-consacratul juriu oficial, al cărui preşedinte este regizorul român Radu Gabrea, în 2011, pentru prima dată în cei 7 ani de la iniţiere, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus din doamnele Manuela Cernat, Cristina Corciovescu şi Dana Duma, toate trei membre FIPRESCI.

În aproape cinci decenii de activitate cinematografică, Radu Gabrea a semnat, în ipostază de regizor şi, uneori, de scenograf şi producător, peste 30 de filme. A debutat în 1969 cu filmul Prea mic pentru un război atît de mare, pe un scenariu de D.R. Popescu, premiat cu Leopardul de bronz la Locarno '70. Din filmografia sa mai amintim Dincolo de nisipuri, din 1973, după romanul Îngerul a strigat de Fănuş Neagu, filmul fiind oprit personal de Ceauşescu. Modificat de cenzură, a fost lansat cu tăieturi masive şi transformări impuse de conducerea de atunci a ţării. După aceste intervenţii şi, mai ales, în urmă conflictului direct cu şeful Statului, regizorul se stabileşte în Germania, ţara de origine a mamei sale. Filmul a fost interzis în România până în 1990.

În ultimii ani ai comunismului şi-a continuat cariera în RFG. În această perioadă, a realizat Ein Mann wie Eva (1984), gândit ca un omagiu adus lui R.W. Fassbinder, considerat "O capodoperă, care strigă să fie văzută" (Sunday Telegraph - Londra) sau "Un omagiu cutremurător" (Vincent Canby - New York Times), perceput şi azi drept un film cult pentru fanii lui Fassbinder.

După Revoluţie, întors în ţară, Radu Gabrea a continuat să lucreze constant, cele mai recente şi apreciate titluri din filmografia sa fiind Cocoşul decapitat, Călătoria lui Gruber şi Mănuşile roşii.

Radu Gabrea este Doctor în Comunicaţii Sociale la Universitatea Catolică din Louvain-la-Neuve, Belgia şi profesor asociat la U.N.A.T.C. în Bucureşti.

Manuela Cernat, Pro Rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", este cercetător principal la Institutul de Istoria Artei al Academiei Romane, membră în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, membră a Uniunii Scriitorilor şi a Uniunii Cineaştilor, membră a Consiliului Societăţii Europene de Cultură de la Veneţia şi a Catedrei de Comunicare Audiovizuală.

Timp de aproape 20 de ani, Cristina Corciovescu a fost redactor-şef al lunarului Caiet de documentare cinematografică publicat de Arhiva Naţională de Filme. În perioada 1990-1993 a fost realizator al emisiunii săptămânale Ecran de la TVR, pentru ca, vreme de alţi cinci ani, să fie redactorul-şef al revistei ProCinema. A colaborat constant, începând cu 1994, la International Film Guide (Londra). Este coautor al volumelor 1234 cineaşti români (1996), Cinema... un secol şi ceva (2002), Lumea filmului (2005) şi Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor (2010). A făcut parte din juriile Federaţiei la festivaluri internaţionale precum Berlin, Moscova, Valladolid, Viareggio, Sofia şi Wiesbaden.

Absolventă a I.A.T.C. "I. L. Caragiale", Dana Duma a publicat cronici de film şi de teatru încă din studenţie: peste 3000 de articole, studii şi eseuri în reviste culturale din România şi din străinătate. A fost redactor-şef adjunct al revistei Noul Cinema. A publicat volumele Autoportretele filmului, Gopo, Woody Allen, bufon şi filosof (pentru care a primit Premiul Uniunii Cineaştilor) şi Benjamin Fondane, cineast. A îngrijit antologiile Cinema 2000, Teatrul, încotro?, Tendinţe în filmul european, Personalitatea cinematografului latino-american, Filmul românesc, încotro?. A participat la realizarea volumului 1001 Movies You Must See Before You Die. Este doctor în cinematografie şi media, profesor la U.N.A.T.C şi secretar al Asociaţiei Criticilor de Film din Uniunea Cineaştilor. A făcut parte din juriile FIPRESCI ale festivalurilor internaţionale de la Oberhausen, Valladolid, Locarno, Annecy şi Toulouse.

Eveniment susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Parteneri media: TVR, 24 FUN, Radio Guerrilla, Evenimentul zilei, Capital, România libera, Ring, Agerpres, www.cinemagia.ro, www.hbo.ro, www.liternet.ro, www.cinefan.ro, www.port.ro, www.filmreporter, www.metropotam.ro, www.cinemaRx.ro, www.filmetari.com, www.neapărat.ro

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa website-ul Festivalului: www.b-est.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus