aprilie 2011
Dacă Janine 'Smurf' Cody ar fi fost un personaj al cinematografiei americane, aceasta ar fi devenit instantaneu un nou reprezentat al culturii populare. Dar cum Animal Kingdom este un produs australian, acestui film puternic şi ciudat despre conflictul dintre o familie de infractori şi poliţie nu îi rămâne decât să se mulţumească cu premii şi nominalizări importante. A câştigat marele premiu al juriului la festivalul de la Sundance şi a primit câte o nominalizare la Oscar 2011 şi Globurile de Aur 2011 pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Este, cred eu, şi favoritul pentru premiul publicului la festivalul de film Bucureşti.
 
Jackie Beaver este remarcabilă şi delicioasă în portretizarea acestei bunicuţe ce parcă îşi hipnotizează propii băieţi cu săruturi din care nu lipseşte pasiunea. J, nepotul ei, ajunge în casa ei exact când echilibrul dat de fiul cel mare dispare în urma unui asasinat al poliţiei, ceea ce îl situează întocmai în mijlocul unui conflict în care devine dificil să mai aleagă partea de care este.

Filmul lui David Michod, aflat la debut în lung metraj, este interesant în prezentarea acestui conflict, dar nimic mai mult. Acesta îşi găseşte măreţia în apariţiile acestei Janine, o femeie puternică ce stă în umbră, din păcate pentru destinul familiei sale, mult prea mult timp.
 
Femeia puternică din Meek's Cutoff este interpretată de Michelle Williams. Aceasta este soţia unuia dintre cei trei bărbaţi conduşi pe o scurtătură de un anume Meek, care se dovedeşte imcapabil să îi ducă la destinaţie, de aceea la jumătatea filmului liderul grupului devine un indian capturat de grup.
 
Regizoarea Kelly Reichardt ne propune un portret al femeii anului 1845. Începe prin a ni le arăta pe cele trei soţii păşind în spatele bărbaţilor, ajunge prin a ne-o prezenta pe Michelle Williams cu puşca în mână, hotărâtă şi ameninţătoare în lupta sa de a supravieţui şi a găsi drumul la apă. Minimalismul lui Meek's Cutoff nu e o noutate pentru cei care au văzut superbul Wendy and Lucy, dar punctele moarte de aici sunt, la fel şi finalul total neconvingător.
 
Ambele filme fac parte din competiţia festivalului de film Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus