februarie 2011
Cei mai reprezentativi compozitori şi muzicologi ai anului 2010 au fost premiaţi pe 25 februarie 2011 de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor.

Dacă lumea literară aşteaptă an de an cu deosebit interes premiile Uniunii Scriitorilor, ca o confirmare, la cel mai înalt nivel a valorii şi talentului literar, premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România sunt aşteptate cu egală emoţie de lumea muzicală şi de admiratorii celor ce o slujesc.

Cu o tradiţie de peste 40 de ani în răsplătirea excelenţei în muzică, dar recompensând în egală măsură pe cei ce contribuie la popularizarea ei, precum muzicologul Oltea Şerban-Pârâu, distins anul acesta, premiile UCMR pentru anul 2010 au fost decernate în cadrul unei gale care s-a desfăşurat pe 25 februarie 2011, în Aula Palatului Cantacuzino de pe Calea Victoriei.

Marele premiu a fost câştigat de compozitoarea Felicia Donceanu, numele premiantului fiind ales prin vot secret de Consiliul UCMR, chiar înaintea galei de premiere.

Lucrarea Sempre risoluto - pentru pian obligat şi orchestră, semnată de Mihai Măniceanu, a primit marele premiu pentru lucrări simfonice, EUIorEruImII de Octavian Nemescu pentru lucrări electronice, iar Fântâna tinereţii - pentru flaut, violoncel şi live electronics, de Nicolae Teodoreanu, a fost recompensată cu distincţia pentru lucrări camerale.

Premiul pentru publicistică muzicală i-a fost acordat muzicologului Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef al Postului de Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, pentru articolele publicate săptămânal de-a lungul anului 2010 în Adevărul literar şi artistic şi Ziarul de duminică. Tot în domeniul muzicologiei, pentru istoriografie a fost premiat Octavian Lazăr Cosma pentru volumele Opera Naţională din Cluj (vol.1) şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani (Vol.3) şi Valentina Sandu Dediu pentru Alegeri, afecte, atitudini. Despre stil şi retorică în muzică.

În cadrul aceleiaşi gale, Marius Ţeicu a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun spectacol muzical, pentru musicalul O premieră furtunoasă, de la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din Bucureşti. Premiul pentru muzică de jazz i-a revenit lui Cătălin Târcolea, pentru CD-ul Synvionai 2, iar distincţia pentru muzică uşoară i-a fost acordată lui Andrei Tudor, pentru piesele Iarna spune poveşti şi Nu te mai am. Între premiile pentru anul 2010 decernate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor se mai numără cele pentru lucrare corală amplă, miniatură corală, istoriografie şi creaţie didactică.

Premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2010
(decernate pe 25 februarie 2011)

Marele premiu
Felicia Donceanu

Premiul pentru lucrări simfonice
Mihai Măniceanu
- Sempre risoluto - pentru pian obligat şi orchestră

Premiul pentru lucrări electronice
Octavian Nemescu
- EUIorEruImII - pentru clarinet, vioară şi bandă

Premiul pentru lucrări camerale
Nicolae Teodoreanu
- Fântâna tinereţii - pentru flaut, violoncel şi live electronics

Premiul filialei Cluj
Valentin Timaru -
Harfă de vânt, pentru voce şi ansamblu cameral / Sonata pentru violă solo Dolce-Dolician pentru fagot şi pian

Premiul pentru muzică de fanfară
Gheorghe Vulpe
- Suita Transilvană

Premiul pentru lucrare corală amplă
Christian Alexandru Petrescu
- Cărăbuşul, pe versuri de Lucian Blaga

Premiul pentru miniatură corală
Marcel Octav Costea
- Trei miniaturi corale pe texte religioase (Asperges me, Domine, Doamne-ndură-te de noi!, Aleluia! Domnul e păstorul meu)

Premiul pentru muzică uşoară
Andrei Tudor
- piesele: Iarna spune poveşti, Nu te mai am, versuri Andreea Andrei

Premiul pentru muzică de jazz
Cătălin Târcolea
- CD-ul Synvionai 2

Premiul pentru spectacol muzical
Marius Ţeicu - O premieră furtunoasă - musical prezentat în premieră la Teatrul C. Tănase din Bucureşti, în data de 19 martie 2010

Premiul pentru istoriografie
Octavian Lazăr Cosma - volumele Opera Naţională din Cluj (vol.1) şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani (Vol.3)

Premiul pentru sistematică
Valentina Sandu Dediu - volumul Alegeri, afecte, atitudini. Despre stil şi retorică în muzică
Nicolae Gheorghiţă - volumul Byzantine Music between Constantinople and the Danubian Principalities. Studies in Byzantine Musicology

Premiul pentru publicistică
Oltea Şerban-Pârâu

Premiul pentru creaţie didactică
Doina Paron-Florişteanu
- Muzicieni români la Schola Cantorum

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus