martie 2011
Pianul călător, 2011
Numeroşi jurnalişti, oameni de cultură şi iubitori ai muzicii clasice, au fost prezenţi miercuri, 30 martie 2011, de la ora 17.30, la sediul Artmark şi Art Society (Palatul Cesianu - Bucureşti) pentru a le spune ''drum bun'' şi a le ura succes lui Horia Mihail şi pianului călător, care pornesc la drum.

Prezent la lansare, Preşedintele Director General al Radio România, Andras Istvan Demeter a vorbit despre importanţa proiectului dar, fidel limbajului teatral, a definit şi distribuţia: "Rolurile principale în această ecuaţie aparţin unor extraordinari artişti care au, pe lângă talent si har, şi iniţiative fezabile, simple, nu imposibil de susţinut. O iniţiativă prin care se poate demonstra că, atunci când există valoare şi talent, atunci nu există obstacole care să împiedice acest talent să circule.(...) Acest proiect vine să dovedească faptul că, indiferent ce s-ar întâmpla din punct de vedere politic, social, la începutul mileniului trei cultura, arta, în cazul nostru arta interpretativă se poate afla într-o continuă mişcare".

Ce a determinat organizatorii şi pianistul să creadă potrivit ca, în anul 2011, să plece prin ţară cu pianul după ei? ''Ideea de a valorifica într-un mod cât mai semnificativ şi mai vizibil acele piane din generaţiile mai vechi ale Radiodifuziunii care, chiar recondiţionate, nu mai pot fi introduse în circuitul de concerte cu înregistrare şi transmisiune radio'', a explicat Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi director artistic Orchestrele şi Corurile Radio, referindu-se la felul cum s-a născut ideea acestui turneu, adăugând apoi că, împreună cu Horia Mihail, s-a lăsat convinsă "de povestea atât de interesantă a lui Franz Liszt, al cărui bicentenar este sărbătorit în 2011 şi care în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate făcea un turneu în România cu un pian adus din vestul Europei, pian care călătorea împreună cu el."


Înainte de a susţine un scurt recital, bineînţeles cu muzică de Liszt, spre încântarea celor prezenţi, Horia Mihail a mărturisit ce l-a determinat să accepte această provocare: ''A fost dorinţa mea de-a face un pas înainte pe scenă, adică să prezint din nou şi lucrări solo. În ultimele turnee pe care le-am susţinut împreună cu colegii mei Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma am remarcat că infrastructura pianistică lasă mult de dorit în majoritatea marilor oraşe din România. Efectiv nu aveam pe ce să cânt. Am cântat pe instrumente insalubre, vechi. Atunci am venit cu această idee de a găsi un pian pe care să-l recondiţionam şi să-l punem la dispoziţia unei comunităţi."

Turneul pianistului Horia Mihail - solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio - cuprinde recitaluri în 12 oraşe din România şi marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt.


Urmând exemplul compozitorul maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 oraşe în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian călător. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş.

Primul recital al turneului va avea loc la Sala Thalia din Sibiu, vineri 1 aprilie 2011, iar recitalul care marchează plecarea unui pian de concert spre destinaţia finală, Mediaş, va avea loc în capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie 2011. Biletele pentru acest concert pot fi achiziţionate prin www.eventim.ro sau la casa de bilete a Sălii Radio.

La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie 2011, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii, urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Mediaşul este un oraş important din judeţul Sibiu, cu un centru istoric de o frumuseţe aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al acţiunii noastre se datorează în primul rând faptului că în Mediaş există foarte mulţi iubitori de artă, un număr impresionant de melomani. La ultimul concert al formaţiei Romanian Piano Trio în cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociaţia Culturală Accendo) au participat peste 600 de spectatori.

Turneul din acest an nu este o acţiune singulară. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante. "Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru cel puţin 3 ediţii aşa că va fi şi "Pianul Călător II" şi cu siguranţă "Pianul Călător III" în 2013. Este o experienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo am făcut, concerte solo am făcut , foarte multe, însă un astfel de turneu este o premieră pentru mine, categoric există un alt gen de emoţie.", declară Horia Mihail.

Programul turneului va cuprinde în exclusivitate muzică scrisă de Franz Liszt, iar oraşele prin care va trece sunt Sibiu - 1 aprilie 2011, Braşov - 3 aprilie 2011, Cluj-Napoca - 4 aprilie 2011, Baia Mare - 7 aprilie 2011, Târgu Mureş - 10 aprilie 2011, Iaşi - 12 aprilie 2011, Bucureşti - 15 aprilie 2011, Hunedoara - 17 aprilie 2011, Deva - 18 aprilie 2011, Alba Iulia - 19 aprilie 2011, Dumbrăveni - 20 aprilie 2011, Mediaş - 21 aprilie 2011.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo
Partener oficial: Porsche România
Sponsori: Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design
Coproducător: TVR Cultural
Parteneri: Radio România Regional, Noeland şi Orchestrele şi Corurile Radio.
Parteneri media: Antena 3, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Adevărul, Dilema veche, Şapte seri, România liberă, Observator cultural, Artmark, Jurnalul Naţional, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agenţia de carte
Parteneri culturali: Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Braşov, Centrul Cultural Reduta Braşov, Filarmonica "Transilvania" Cluj-Napoca, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, Liceul de Artă Baia Mare, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Filarmonica de Stat, Filarmonica "Moldova" Iaşi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultură Deva, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armenească Dumbrăveni, Institutul Naţional pentru Dezvoltare Integrată a Ariilor Protejate din România, Fundaţia Armenească Dumbrăveni, Fundaţia Lohan, Primăria Mediaş, Asociaţia "St. L. Roth"
Eveniment recomandat de Radio România

Contact:
Oltea Şerban-Pârâu, 0744.535.089, [email protected]
Horia Mihail, 0754051670, [email protected]

Cu: Horia Mihail

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus