După succesul repurtat în turneul naţional care a cuprins 12 oraşe din România, proiectul Pianul călător şi-a făcut debutul internaţional la Paris, în cadrul unui eveniment dedicat Nopţii Muzeelor. Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a smuls ropote de aplauze şi ovaţii la scenă deschisă din partea celor care au ales să vină să îl asculte şi să se delecteze cu muzica lui Liszt, alegând evenimentul propus de ICR Paris din cele 222 de evenimente pariziene dedicate Nopţii muzeelor.
"Sunt foarte fericit că publicul francez descoperă şcoala noastră, pe care nu cred că o cunoaşte foarte bine. Dar uite că, după o seară ca asta, poate o să fie mai conştient. Este nevoie ca, din când în când, să vină un pianist ca acesta, de calibru mondial, care îţi arată că sunt lucruri care se întâmplă chiar şi în ţări mai mici, despre care nu se vorbeşte foarte mult" a declarat la finalul programului Paul Staicu, pianist, compozitor, stabilit de foarte mulţi ani în capitala franceză.
Organizat de ICR Paris, evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai 2011, în Sala Bizantină a Palatului Béhague - sediul Ambasadei României din capitala Franţei - şi a fost precedat de o prezentare a proiectului Pianul călător şi a relaţiilor între Franz Liszt şi România realizată de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.
"Pianul călător este o istorie pe care am creat-o iniţial din raţiuni de marketing, apoi din raţiuni culturale. Dacă în urmă cu 160 de ani Liszt a susţinut un turneu străbătând suite de kilometri cu pianul după el, în România neexistând piane pentru concert, am constatat că povestea se poate relua şi în România anului 2011. Astfel, am plecat cu un pian de la Sala Radio, pian pe care l-am plimbat prin cinci oraşe din Transilvania şi pe care l-am lăsat deocamdată la Mediaş. Adevărul este că acest proiect a avut un asemenea succes la nivel naţional, încât ne-am gândit de ce să nu încercăm să îl expunem şi publicului din exteriorul României, prin intermediul institutelor culturale române. Şi, iată, primul Institut Cultural care a reacţionat pozitiv, este cel de la Paris, care ne-a invitat într-un context cu totul onorant, în Noaptea Muzeelor" a declarat Oltea Şerban Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Recitalul din 14 mai 2011, din capitala Franţei, intitulat Franz Liszt şi România, este o versiune a periplului naţional de mare succes Pianul călător, desfăşurat în perioada 1-21 aprilie 2011. Concertul de la Paris al lui Horia Mihail este primul dintr-o serie de recitaluri pe care pianistul le va susţine pe parcursul anului 2011 în diferite contexte şi în mai multe oraşe europene, aşa cum făcea, în urmă cu un secol şi jumătate, compozitorul şi pianistul Franz Liszt.
Turneul naţional Pianul Călător - pe urmele lui Franz Liszt s-a încheiat la Mediaş, unde instrumentul a fost încredinţat comunităţii locale, pentru trei ani, de Societatea Română de Radiodifuziune. Evenimentul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard, care-l însoţea peste tot. Programul recitalului din cadrul turneului pianistului Horia Mihail va sta la baza unui CD live, aflat în curs de apariţie la Editura Casa Radio.