martie 2011
Articole diverse
Joi, 31 martie 2011, de la ora 21:00, în clubul Control (Strada Academiei nr. 19, Pasajul Victoria) are loc evenimentul Femme Façade & Museum Control.

Museum Control este un proiect teatral experimental multicultural, o alăturare de live art performance-uri originale şi cu mesaj, menite să transceandă orice barieră. Intrarea la "muzeu" costă 25 de lei.

Opening act este spectacolul La société decadente, cu Mihai Stănescu, Călin Onu, Mădălina Rizea, Anamaria Plopeanu, Daniela Gafton, Iulia Brezeanu, Ionuţ Oprea, Cristian Tătaru, Remus Ştefan, Teodora Bobeş, Aida Avieriţei, Cătălin Cojarcă şi Iulian Gliţă. La spectacolul în regia lui Ingrid Bonta şi-au adus contribuţia Alex Halka (muzică), Iulian Gliţă (coregrafie), Liana Dumitru (costume) şi Radu Fulga (imagine video).

La société decadente, performance-ul la care sunteţi invitaţi să participaţi în deschiderea serii de 31 martie 2011, este o formă de protest împotriva valului care ne înghite şi ne devorează treptat pe toţi, împotriva societăţii de consum, a lipsei de comunicare interumană şi a ignorării valorilor. Este o combinaţie între arta dansului contemporan, arta instalaţiei teatrale şi jocul actoricesc pur. Muzeul se conturează prin prezenţa "exponatelor" inedite şi este o împletire de ipostaze frumoase cu manifestări mai dure. Decăderea în consumerism, imaginea societăţii bolnave, a oamenilor marginalizaţi, imaginea labirintului cotidian în care ne tot pierdem - acestea sunt prezentate într-un muzeu cu "exponate" vii, un "muzeu" în care trebuie să abandonaţi orice idee preconcepută, orice pudoare şi orice teamă şi să vă lăsaţi conduşi de un "ghid" prin toate spaţiile expoziţiei, până la scenă: "secţiunea de artă contemporană".

Seara culmineaza cu performance-ul artistei de origine franco-caraibiană Valerie Renay sau Femme Façade (alter ego-ul ei), spectacol intitulat My Blood Is Thicker Than Yours - un fragment dintr-un art performance scris, regizat şi interpretat de Femme Façade (Valerie Renay). Este prima dată când publicul bucureştean are şansa de a asista la un veritabil spectacol de live art / experimental theater, susţinut de un reprezentant important al acestui gen de performance.

Valerie, de origine franco-caraibiană, nu este doar actriţă, performer şi realizatoarea unor spectacole de live art, ci şi jumătatea feminină a duoului art rock Noblesse Oblige, înfiinţat la Londra în 2004 şi stabilit la Berlin. Noblesse Oblige au avut până acum trei show-uri în România, ultimele două în Control.

Valerie şi-a petrecut jumătate din viaţă la Londra, unde a studiat actorie (cu Philippe Gaulier), mişcare scenică (cu Contact impro/Body Weather) şi canto. În capitala britanică, Valerie era gazda unor nopţi de cabaret şi a unor evenimente de genul Gay Shame (Duckie). Ea a jucat în două filme de artă ale regizorului Edwin Brienen, L'amour toujours din 2008 (rolul principal, balerina Dynasty) şi Revision - Apocalypse II (2009). Valerie a colaborat, pe plan internaţional, cu Pacitti Company (Spill Festival, Londra), Marisa Carnesky, Clod Ensemble, Gary Stevens, Joshua Sofaer, La Ribot, Song Theatre. Înainte de a înfiinţa Noblesse Oblige, ea a avut propria companie de teatru londoneză, numită In Bed All Day (1997-2003). Valerie activează şi ca DJ într-un circuit de cluburi europene.

În Berlin, unde locuieşte în prezent, Valerie Renay a renăscut ca Femme Façade, alter ego-ul şi numele ei de scenă. În această ipostază, are numeroase apariţii în cluburi underground, spectacole de modă, galerii de artă, dar şi în cadrul unor festivaluri internaţionale de performance & art, precum Contradança Asta Festival din Portugalia (unde, în octombrie 2010, a avut premiera mondială My Blood Is Thicker Than Yours) sau The New Burlesque Festival din Copenhaga (după care performance-ul a fost difuzat de televiziunea naţională din Danemarca).

Noul performance al lui Femme Façade, My Blood Is Thicker Than Yours, combină rezultatele cercetărilor sale legate de practicile voodoo cu propriul simţ estetic şi universul ei stilizat. Valerie Renay exploreaza noţiunile de credinţă, putere feminină, etnicitate, viaţă şi moarte, prin reproducerea unui act ritualic de sacrificiu. My Blood Is Thicker Than Yours nu este doar un spectacol, ci şi o ceremonie mistică.

De la ora 23:00, după performance-urile din Control, sunteţi aşteptaţi la Decadent Glam Party (unde Valerie va fi special guest star), cu un DJ set de Cliza & Pavilion şi proiecţii din filme decadent glam. Intrarea la party este liberă.

Acest eveniment inedit în spaţiul artei contemporane din România este organizat de Control Club, Pavilion (Journal for Politics and Culture), Bucharest Biennale (International Biennial for Contemporary Art) şi Pavilion Unicredit (Centre for Contemporary Art & Culture).

Pe 30 martie 2011, cu o seară înaintea performance-ului din Control, Valerie Renay este invitată la Pavilion Unicredit (Şoseaua Nicolae Titulescu nr. 1), începând cu ora 20:00, pentru o sesiune de Q&A, moderată de Răzvan Ion. Intrarea la acest incitant artist talk este liberă.