aprilie 2011
Duminică, 17 aprilie 2011, la Cinema Studio, a avut loc Gala de Închidere a Festivalului de Film Internaţional Bucureşti. Sala a fost neîncăpătoare pentru publicul dornic să participe la acest eveniment, cele 380 de locuri au fost insuficiente, fiind aduse scaune suplimentare.

La festivitate au participat Alteţele Lor Regale Principesa Margareta a României, Principele Radu al României şi Principesa Rym Ali a Iordaniei, care au anunţat pe scenă câştigătorii festivalului. Principele Radu al României, sub al cărui Înalt Patronaj se defăşoară Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, i-a înmânat pe scenă Danei Dimitriu Diploma de Înalt Patronaj, oferită de către Casa Regală. În sală au fost prezente personalităţi ale lumii artistice şi politice.
 
Gala a fost urmată de proiecţia filmului Somewhere, regizat de Sofia Coppola, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, în 2010.
 
Juriul de Lungmetraj format din Radu Gabrea (preşedinte), Umberto Rossi, Necati Sonmez şi Marian Crişan a hotărât următoarele:
 
Premiul pentru Imagine: Patrick Murguia, pentru Abel
Premiul pentru Regie: Debra Granik, pentru Winter's Bone
Trofeul Festivalului de Film Internaţional Bucureşti: Meek's Cutoff, regizat de Kelly Reichardt.
Pentru a doua oară în scurta sa istorie, festivalul a avut şi un juriul a criticii, compus din doamnele Manuela Cernat, Dana Duma şi Cristina Corciovescu toate trei membre FIPRESCI, care au acordat Premiul Criticii filmului Four Lions în regia lui Chris Morris.
Premiul Publicului l-a obţinut Exit through the Gift Shop, în regia lui Banksy.
 
Păstrînd tradiţia, în cadrul festivităţii de închidere a celei de-a 7-a ediţii, au fost înmânate două premii de excelenţă: Premiul pentru Excelenţă acordat domnului Andrei Konchalovsky, care a declarat: "La ediţia de anul trecut nu am putut ajunge din cauza norului de cenuşă. Au fost intervenţii dumnezeieşti. Astfel de festivaluri sunt importante din două motive: pentru memorie - ne dau posibilitatea să ne readucem aminte de acele filme care au fost făcute de părinţii noştri, şi pentru tradiţie. Vă mulţumesc pentru premiu şi îi urez viaţă lungă acestui festival".

Cel de-a doilea Premiu pentru excelenţă a fost acordat doamnei Mariana Mihuţ, care, la primirea premiului, a declarat: "Nu pot să vă spun cât sunt de fericită şi onorată. Nu-mi găsesc cuvintele pentru că acest premiu a fost acordat de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta. Vreau să mulţumesc celor care s-au gândit la mine, Dana Dimitriu Chelba şi Codruţa Creţulescu, şi, de fapt, vă mulţumesc dumneavoastră, tuturor".
 
Duminică, 17 aprilie 2011, s-a adunat un număr de peste 2500 de spectatori în cele trei săli. La Cinema Studio a fost vizionat, în proiecţie extraordinară, filmul De ce trag clopotele, Mitică?, copie restaurată, la Sala Elvira Popescu a putut fi revăzută Siberiada lui Andrei Konchalovsky, în timp ce la NCRR a rulat filmul câştigător.
 
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Film Internaţional Bucureşti, unicul festival competitiv din Bucureşti destinat exclusiv filmelor de lungmetraj, s-a desfăşurat pentru prima dată în trei locuri concomitent: Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Ţăranului Român şi Sala Elvira Popescu, a Institutului Francez. Festivalul s-a bucurat de un număr foarte mare de spectatori, toate cele trei săli beneficiind de săli pline - aproximativ 23.000 de persoane au umplut până la refuz cinematografele - un public variat şi entuziast.
 
Anul acesta, invitaţii de onoare ai Festivalului au fost regizorii Danis Tanovic şi Andrei Konchalovsy. Danis Tanovic a participat la Gala de Deschidere. Filmul său, Cirkus Columbia, a umplut sala cinematografului Studio. Publicul răbdător a aşteptat reîntoarcerea sa pentru o sesiune extinsă de întrebări şi răspunsuri. De asemenea, Tanovic a susţinut un masterclass, marţi, 12 aprilie 2011, la UNATC, după care a vizitat studiourile Buftea, unde a fost primit de către dl. Andrei Boncea. Regizorul a mărturisit ulterior echipei că s-a simţit onorat de entuziasmul cu care a fost primit la Bucureşti, atât de public, cât şi de echipa festivalului.
 
Maestrul Andrei Konchalovsky a susţinut în prima parte a zilei de sâmbătă, 16 aprilie 2011 masterclass-ul Life and Its Reflections, la UNATC, în sala Ileana Berlogea, care a fost arhiplină, mulţi dintre invitaţi şi dintre studenţii participanţi au stat pe jos. Regizorul a fost primit cu multă căldură, stimă şi aplaudat în picioare de către public. La finalul masterclass-ului a avut loc ceremonia emoţionantă în cadrul căreia i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

În cursul serii de sâmbătă a fost proiectat, la Studio, Unchiul Vania, din nou sala a fost plină la proiecţia acestui film clasic. Filmul a fost introdus de regizorul Andrei Konchalovsky; în plus, acesta a susţinut, la sfârşitul proiecţiei o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
 
Pentru prima dată în ultimii ani, Bucureşti a devenit o capitală a celei de-a 7-a arte, nu numai prin filmele prezentate de către cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, dar şi prin prezenţa invitaţilor extraordinari, tânărul regizor Danis Tanovic şi maestrul Andrei Konchalovsky, care au răspuns fără ezitări şi prompt atât presei cât şi publicului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus