mai 2011
Pianul călător, 2011
După succesul repurtat în turneul naţional care a cuprins 12 oraşe din România, proiectul Pianul călător îşi face debutul internaţional cu un prim recital pe care pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, îl va susţine în Noaptea Muzeelor, pe data de 14 mai 2011, de la ora 20.00, la Paris. Evenimentul organizat de ICR Paris va avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague de la sediul Ambasadei României din capitala Franţei şi va fi precedat de o prezentare a proiectului "Pianul călător" şi a relaţiilor între Franz Liszt şi România. Programul ICR Paris dedicat Nopţii Muzeelor mai cuprinde expoziţia L'Inconvénient d'être né?, care propune o explorare fotografică a gândirii lui Cioran, inclusă în cadrul manifestărilor dedicate centenarului acestuia.

Concertul de la Paris al lui Horia Mihail este primul dintr-o serie de recitaluri pe care pianistul le va susţine pe parcursul anului 2011 în mai multe oraşe europene, aşa cum făcea, în urmă cu un secol şi jumătate, compozitorul şi pianistul Franz Liszt. Recitalul din 14 mai 2011, din capitala Franţei, se va intitula Franz Liszt şi România şi este o versiune a periplului naţional de mare succes "Pianul călător", desfăşurat în perioada 1-21 aprilie 2011.

Turneul naţional Pianul Călător - pe urmele lui Franz Liszt s-a încheiat la Mediaş, unde instrumentul a fost încredinţat comunităţii locale, pentru trei ani, de către Societatea Română de Radiodifuziune. Evenimentul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între  anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard, care-l însoţea peste tot.Decizia organizatorilor de a relua ideea lui Franz Liszt în 2011 a venit în urma constatării că, în România, există numeroase oraşe care nu au piane de concert şi, în consecinţă, nu au posibilitatea de a avea acces la muzica clasică.

Programul recitalului din cadrul turneului pianistului Horia Mihail va sta la baza unui CD live, aflat în curs de apariţie la Editura Casa Radio.
Cu: Horia Mihail

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus