mai 2011
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2011
Timp de zece zile Sibiul va fi gazda celor mai importante spectacole de dans prezentate în acest an în România. Evenimentele vor avea loc în perioada 27 mai - 5 iunie 2011, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Sezonul de dans de la Sibiu conectează publicul român la unele dintre cele mai importante creaţii ale lumii printr-un program ce îşi propune să promoveze excelenţa şi inovaţia în dans. Prezenţa lucrărilor coregrafice în programul evenimentului reprezintă deja o tradiţie şi confirmă amploarea acestui festival al artelor spectacolului. Selecţia din acest an cuprinde o gamă largă de abordări coregrafice şi aduce pe scena din Sibiu zece spectacole din şase ţări:

Les Chambres des Jacques, Zip Zap Zoom şi Locked Up Laura - Les Ballets Jazz de Montreal (dans, 75 min, Canada)

Fondată în 1782, Les Ballets Jazz de Montreal şi-a creat un repertoriu recunoscut la nivel internaţional pentru înalta ţinută prin care îmbină estetica clasică şi tendinţe de pe scena dansului contemporan. În faţa tensiunilor şi incertitudinilor lumii, Les Ballets Jazz de Montreal rămâne fidelă unei estetici ce exersează o influenţă pozitivă asupra sufletului. Această calitate i-a adus calificativul de feel good company, sintagmă folosită deopotrivă de către publicul şi mass media de pretutindeni. Compania canadiană a susţinut turnee în peste 70 de ţări, fiind aclamată atât de critici, cât şi de publicul larg. Producţia coregrafului Aszure Barton, Les Chambres des Jacques, este un un spectacol exuberant, plin de culoare ce prelucrează elemente din cotidian şi din trivialul existenţei. Spectacolul a fost clasat de jurnalista Roslyn Sulcas de la The New York Times ca unul dintre cele mai bune ale acestui sezon.


Zip Zap Zoom poartă semnătura coregrafei Annabelle Lopez Ochoa care integrează mişcarea de dans în lumea virtuală a jocurilor electronice.


Locked up Laura este un scurt duet realizat de coreografa Annabelle Lopez Ochoa pentru dansatorii BJM Danse Montréal, Céline Cassone şi James Gregg.


Oyster & Rushes Plus - INBAL PINTO & Avshalom Pollak Dance Company (dans, 60 min, Israel)

Combinând trăsăturile ambientale de vis ale lui Fellini şi intelectul Pinei Bausch, coregraful Inbal Pinto a realizat în Oyster o lume fascinantă cu acrobaţi hoinari şi creaturi de o frumuseţe stranie. Inspirat dintr-o fabulă despre prietenie, Oyster şterge graniţa dintre vis şi realitate prin efecte teatrale magice, costume fantastice şi un decor extravagant. Inbal Pinto este câştigătoarea premiului BESSIE al New York Dance and Performance Academy.ME (Mobile/Evolution) - CLAIRE CUNNINGHAM (dans / instalaţii, 55min, Marea Britanie)

Câştigătoarea premiului Herald Angel la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh în 2009, coregrafa şi dansatoarea Claire Cunningham îşi etalează tehnica şi forţa impresionantă într-un spectacol de dans ce a încântat publicul celor mai mari festivaluri din lume. ME este un one woman show constituit din poveşti scurte, pline de umor, în care orice urmă de sentimentalism e ştearsă cu o doză de sarcasm scoţian. Ineditul acestui performance constă în faptul că artista îşi construieşte momentele artistice balansându-se, învârtindu-se şi oscilând pe cârje reuşind să creeze un spectacol vizionar şi plin de voie bună.


Edge of words - YUKIO SUZUKI COMPANY (dans, 1h15min, Japonia)

Faimosul coregraf japonez, Yukio Suzuki vine în România pentru a prezenta un spectacol de o tensiune stranie, ce transpune pe scenă expresia dansului realist. Creaţiile artistului nipon mixează limbajul corpului cu proiecţii şi muzică originală, demersul său fiind răsplătit în 2008 cu premiul TOYOTA pentru coregrafie. Tehnica lui Yukio Suzuki va captiva, cu siguranţă, publicul din România, dansatorul folosind tehnica Şcolii Butoh, care presupune folosirea vocii în coregrafie.


Misty Mansion - DAZZLE (teatru dans, Japonia)

Regizorul Tatsuya Hasegawa montează un spectacol extravagant în care forţa actorilor se îmbină cu măiestria coregrafică. Acest spectacol are la bază o veche poveste populară japoneză numită "Kitsune-no-yomeiri" ceea ce însemnă "Căsătoria vulpii", dar şi "Ploaie cu soare". Tema spectacolului este omul, iar întrebarea formulată prin intermediul dansului este dacă ne înţelegem cu adevărat unii pe alţii. Spectacolul se foloseşte de proiecţii video, uşi glisante din hârtie numite Shoji şi costume făcute din chimonouri şi umbrele de hârtie pentru a aduce spectatorul în lumea Japoniei antice. Acest spectacol de dans a primit premiul Grand Prix în secţiunea Teatru la Green Theatrical Performance Festival, premiul întâi la Young Director's Contest şi premiul Audience of Young Director's Contest.


InTimE - Compagnie PÁL FRENÁK (dans, 50 min, co-producţie Franţa - Ungaria)

Recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi coregrafi la nivel mondial, Pál Frenák prezintă la Sibiu InTimE, un spectacol de dans cu o celebră carieră europeană. Producţiile artistului francez nu se constituie din instantanee şi emoţii trecătoare, ci din întrebări apăsătoare formulate printr-un limbaj corporal nou, ce sfidează limitele. InTimE aduce pe scenă cinci dansatori ce reuşesc să creeze un impact vizual de excepţie prin pulsaţii teatrale puternice între rolurile feminine şi cele masculine, dar mai ales prin soluţiile inovatoare prin care se comprimă tehnici ale dansului clasic cu dansul modern.


Muzică şi dansuri din Caraibe - ETNIK97 (45 min, Franţa)

ETNIK97 este o trupă formată din 70 de muzicieni şi dansatori din Franţa şi insula Martinica. Recunoscut ca un grup inovativ, ETNIK97 reuşeşte să creeze spectacole de stradă dinamice, pline de culoare prin care promovează costumele şi dansurile tradiţionale din insulele Caraibe.

Programul complet de evenimente şi prezentările detaliate ale companiilor de stradă invitate în acest an la Sibiu pot fi accesate pe www.sibfest.ro.

**

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi UNITER. Coproducători: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Descarcă programul FITS, 2011 aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus