mai 2011
Câştigătorul Marelui Premiu de la Cannes 2011, Le gamin au velo al fraţilor Dardenne, va fi distribuit în România în 2012, precedat de unul dintre cele mai discutate filme de la Cannes, Melancholia lui Lars von Trier (Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină - Kirsten Dunst) şi de lungmetrajul care a primit Premiului Juriului, Poliss, în regia lui Maiwenn le Besco. Alături de cele trei pelicule premiate, Independenţa Film va distribui alte patru filme din competiţia oficială: Le Havre, de Aki Kaurismaki, câştigător al Premiului FIPRESCI (premiul criticii internaţionale de film), Habemus Papam, al lui Nanni Morettişi mult-aşteptatele La Source de femmes, în regia lui Radu Mihăileanu şi La piel que habito, al lui Pedro Almodóvar.
 
Fraţii Dardenne au primit Marele Premiu pentru Le gamin au velo, împreună cu Nuri Bilge Ceylan, pentru Once Upon a Time in Anatolia. Le gamin au velo va fi lansat în cinematografele româneşti în aprilie 2012 şi este povestea lui Cyril, un puşti de 12 ani, care încearcă să îşi găsească tatăl, după ce o vreme a stat la orfelinat. Din întâmplare o întâlneşte pe Samantha (Cecile de France), proprietara unui salon de coafură, care îl găzduieşte în weekenduri. Cyril nu poate recunoaşte dragostea pe care i-o dă Samantha, o iubire de care are nevoie disperată pentru a-şi linişti furia.
 
 
Kirsten Dunst a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul titular din Melancholia, scris şi regizat de Lars von Trier. Un film frumos despre sfârşitul lumii, Melancholia va fi lansat în România pe 30 septembrie 2011, distribuit de Independenţa Film. Justine (Kirsten Dunst) şi Michael (Alexander Skarsgård) îşi sărbătoresc nunta organizând o petrecere somptuoasă la casa surorii miresei (Charlotte Gainsbourg) şi a soţului acesteia (Kiefer Sutherland). Între timp, planeta lor, Melancolia, se îndreaptă către Pământ... Melancholia este un disaster movie psihologic realizat de Lars von Trier, al unsprezecealea film selectat la Cannes al regizorului danez. Printre premiile primite de el aici se numără Palme d'Or-ul şi Premiul pentru cea mai bună actriţă pentru Dancer in the Dark şi Grand Prix-ul pentru Breaking the Waves şi Europa. Charlotte Gainsbourg, care joacă alături de Kirsten Dunst şi Kiefer Sutherland în Melancholia, a primit în 2009 Premiul pentru cea mai bună interpetare feminină pentru rolul din Antichrist-ul lui von Trier.


Premiul Juriului de la Canes a fost acordat în 2011 actriţei-regizoare Maiwenn le Besco pentru cel mai recent film al său, Poliss. Lungmetrajul va rula în România din martie 2012. Maiwenn a scris şi regizat un film despre cazurile cu care se confruntă într-o zi obişnuită Brigada pentru protecţia minorilor din cadrul Poliţiei, adesea poveşti de o profundă suferinţă umană. Unul dintre cazurile prezentate este cel al unei razii într-o tabără de ţigani români.

 
Aki Kaurismaki a primit Premiul Fipresci (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru lungmetrajul Le Havre. Independenţa Film va lansa lungmetrajul în cinematografele româneşti în februarie 2012. Scriitorul Marcel Marx se mută împreună cu soţia lui într-un oraş mic, unde se bucură de o relaţie mai apropiată cu oamenii printr-o nouă slujbă, onorabilă, dar nu prea profitabilă: lustruieşte pantofi. Soarta face ca un băiat african să îi iasă în cale şi Marcel luptă cu birocraţia pentru a putea să aibă grijă de copil, dar şi de soţia lui, internată în spital. O comedie de o sensibilitate aparte.
 

Povestea din La source de femmes, noul film al lui Radu Mihăileanu, este contemporană şi are loc într-un sat aflat undeva între Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Tradiţia locului spune ca femeile să aducă apă dintr-un izvor săpat în munte, în fiecare zi, în plin soare. Leila (Leila Bekhti), o tânără mireasă, le convinge pe celelalte femei să intre într-o grevă a iubirii: fără sex, nici măcar o mângâiere, până când bărbaţii vor începe să preia ei responsabilitatea aducerii apei în sat.

Regizorul filmelor Le concert şi Va, vis et deviens va participa la lansarea filmului în România la sfârşitul anului 2011 sau la începutul lui 2012.
 
 
Mult-aşteptatul La piel que habito, al lui Almodóvar, va rula în România din noiembrie 2011. Cu noul său film, regizorul intră în zona horror-ului. De când soţia i-a murit în incendiul unui accident, doctorul Robert Ledgard (Antonio Banderas), un eminent specialist în chirurgie plastică, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, cu care şi-ar fi putut salva soţia. După doisprezece ani, reuşeşte să creeze o piele care funcţionează ca un scut împotriva tuturor agenţilor externi. În continuarea anilor de studiu şi de experimente, Robert mai are nevoie de trei lucruri: să fie lipsit de scrupule, să aibă un complice şi un cobai. Scrupulele n-au fost niciodată o problemă. Iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Cât despre cobaiul uman...
 
 
Habemus Papam, al lui Nanni Moretti, va avea premiera în octombrie 2011. Noul Papă, proaspăt-ales, pare să nu poată duce greutatea noii responsabilităţi. Frică? Depresie? Consilierii papali nu îl pot convinge că el este omul potrivit şi apelează la un psihanalist celebru, dar ateu. Printre cele mai amuzante momente ale filmului este cel în care şedinţa de terapie are loc în prezenţa tuturor membrilor Conclavului, deşi ar trebui să fie un moment doar pentru pacient şi psihoterapeutul său.


anca romanescu | pr | 00 40 751 224 222 | 00 40 727 731 552 | [email protected]
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus