În sălile noastre de concerte însă, publicul este prezent în salturi, lăsându-se convins doar atunci când crede că are de-a face cu evenimente. Şi nu ne referim la cele câteva sute de abonaţi ai Sălii Radio sau ai Ateneului. Ne referim la publicul care face neîncăpătoare sălile Festivalului Enescu, atras fiind de povestea Pianului călător sau de Paganini - înger sau demon.
De ce acest public nu are curajul şi curiozitatea să vină să descopere un nume despre care nu a auzit, un nume care nu este Alexandru Tomescu sau Horia Mihail, dar nici Cristian Mandeal sau Dan Grigore ? Scriu rândurile de faţă pornind de la cifre şi de la evidenţa unor săli arhipline versus săli cu destule locuri goale, în stagiunea ce se încheie zilele acestea. Nu mă bazez pe... impresii. Poate muzicianul respectiv este concertmaistrul celei mai bune orchestre din lume, Concertgebouw Amsterdam, poate este profesor la cea mai bună academie de muzică din Europa, Royal Academy din Londra...
O astfel de curiozitate faţă de fenomenul cultural nu există în România. Organizatorii de concerte trebuie să inventeze evenimente, să producă vedete, să genereze campanii de presă, pentru că, altfel, totul stă sub semnul întâmplării. Dar e bine ca acestea să fie reale. Dacă nu sunt, cei atraşi o dată nu se vor mai întoarce.
Privind de pe baricada celor cărora le pasă, ajungi la concluzia că un "divorţ" artistic bine orchestrat poate fi util şi el în context. Oare scopul scuză mijloacele şi în acest domeniu de nişă? Probabil. Sau doar posibil.
Imagine şi valoare
Asemănările cu metoda de a crea şi de a promova starurile de cinema ale epocii clasice la Hollywood sunt, cu siguranţă, doar parţiale, neexistând acum, la noi, în muzica clasică, persoane care selectează muzicienii şi le inventează biografii. Cei amintiţi mai sus au biografii şi chiar biografii consistente. Totuşi, accentul pus, la un moment dat, pe imaginea lor a devenit aspectul esenţial, partea strict artistică devenind doar un mijloc de a susţine imaginea.
Interesant este că aceşti muzicieni de autentică valoare deveniţi vedete şi-au construit imaginea publică în mare măsură singuri sau beneficiind de simpatia unor persoane din presă, simpatie balansată uneori de antipatia unei alte părţi a presei. Nu sunt singurii care au încercat. Aici a apărut însă diferenţa, pentru că, în lipsa unei fundamentări artistice a imaginii create pentru o zi, respectivele încercări au fost uitate.
Ceea ce este mai important e că ei reuşesc să împartă din celebritatea lor, aducând lumea la concerte şi în ţară, şi la concertele orchestrelor cu care cântă şi în sălile destinate muzicii, şi în aer liber. Efortul lor are deja un număr de ani la activ. Iar rezultatele încep să se vadă.