iunie 2011
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2011
Sibiu, 6 iunie 2011.  Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, a ajuns la final. Desfăşurată în perioada 27 mai - 5 iunie 2011, ediţia din acest an s-a derulat sub genericul comunităţi şi a reunit la Sibiu pe unii dintre cei mai importanţi artişti şi operatori culturali din lume.
 
Timp de zece zile au fost prezentate la Sibiu, Mediaş, Răşinari şi Cisnădioara 350 de evenimente ce au avut loc în 60 de spaţii de joc, implicând peste 2000 de artişti şi invitaţi speciali din 70 de ţări. "A fost cu siguranţă una dintre cele mai bune ediţii de până acum ale festivalului. Iar, cu ajutorul Celui de Sus  am avut parte de vreme bună, ceea ce a permis participarea unui număr impresionant de spectatori la toate evenimentele prezentate în aer liber. Din primele estimări am aflat că în weekend-ul final al festival am depăşit cifra de 61.000 de spectatori pe zi" a declarat Constantin Chiriac, directorul festivalului.
 
Cele mai bine vândue spectacole din acest an la FITS  au fost Faust şi D'ale carnavalului în regia lui Silviu Purcărete, Furtuna în regia lui Victor Ioan Frunză, Cui i-e frică de Virginia Woolf  în regia lui Gelu Colceag,  Pe repede înainte şi Perla ale companiei de dans Inbal Pinto & Avshalom Pollak şi Duel al trupei Braf. După primele estimări, suma încasată în urma vânzării de bilete se ridică la peste 150.000 lei. Vânzările online au cunoscut o creştere de 26% faţă de anul 2010, cele mai multe bilete online fiind achiziţionate internaţional din Japonia şi Ungaria, iar de la noi din ţară din Bucureşti.
 
Aflată la cea de-a XVI-a ediţie, Bursa de Spectacole din acest an a reunit 44 de companii din care 12 cu prezentări la standurile ridicate în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor. Câştigătorul ediţiei din acest an al Bursei este Katona József Theatre din Ungaria, compania fiind invitată să prezinte un spectacol în cadrul ediţiei următoare a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.
 
La ediţia din 2011 a festivalului au muncit peste 450 de persoane, dintre care 200 au fost voluntari, 120 angajaţi permanenţi ai Naţionalului sibian, ceilalţi colaboratori fiind angajaţi special pentru acest proiect, dar şi studenţi de la Catedra de Actorie a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.
 
Alte cifre:
peste 4000 de înnoptări
peste 6000 de afişe, cataloage şi broşuri
peste 300 mp de bannere şi 
peste 2500 de ecusoanemashuri
 
Desemnat cel mai bun eveniment al anului în cadrul Galei de Excelenţă a Formului Hotel Tourism & Leisure, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea ca mărime din lume. Prin importanţa sa, prin atmosfera pe care o creează şi prin parteneriatele pe care le realizează, Festivalul contribuie în mod substanţial la consolidarea prestigiului României la nivel internaţional, precum şi la îmbunătăţirea imaginii comunităţii multiculturale a Sibiului.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi UNITER.

Coproducători: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune. Un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.  
 
Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactaţi:
Adrian Tibu -  coordonator relaţii mass media pentru Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
mobil: 0731 909 290
email: [email protected]

Descarcă programul FITS, 2011 aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus