Scena.ro / mai 2012
Revista Scena.ro
Spectacolul X mm din Y km creat de Gianina Cărbunariu şi echipa formată din actorii Mădălina Ghiţescu, Paula Gherghe, Rolando Matsangos şi Toma Dănilă, o producţie ColectivA este unul dintre subiectele principale de discuţie din numărul 17 al revistei Scena.ro. Pe fondul discuţiilor confuze purtate în societatea românească pe tema Dosarelor Securităţii - folosite pentru şantaj şi compromiterea figurilor publice şi politice - tinerii creatori intervin în dezbatere nu pentru a descoperi "adevărul", ci tocmai pentru a avertiza asupra riscului pe care îl implică tragerea unor concluzii nedocumentate. Ce decizii etice şi ce decizii estetice a implicat acest spectacol explică chiar regizoarea Gianina Cărbunariu în amplul eseu - Despre o arhivă performativă.

Interviurile din acest număr îi au în centrul atenţie pe noul rector al UNATC, actorul Adrian Titieni, care vorbeşte despre intenţiile sale de reformare a şcolii de teatru, dar şi pe regizorul Peter Greenaway, care crede că Astăzi tehnologia trasează cadrul procesului de creaţie, pe dansatorii David Bergé şi Manuel Pelmuş şi pe curatorul Barbican International, Toni Racklin, care explică de ce a ales spectacolul Aniversarea, în regia lui Vlad Massaci, pentru a-l prezenta într-o stagiune la Londra. Despre succesul acestei stagiuni londoneze povesteşte Anca Ioniţă în secţiunea In / Out, din care mai fac parte şi relatări despre festivalul de teatru contemporan Under the Radar, de la New York şi despre turneul parizian al regizorului Omar Porras. Sumarul este completat de o selecţie de cronici pe marginea premierelor recente din teatrul românesc, precum şi de rubricile semnate de colaboratorii constanţi ai revistei - Alina Nelega, Mihaela Michailov, Visky Andras, Saviana Stănescu, Mirella Nedelcu-Patureau.

În plus, editorialul Cristinei Modreanu propune un Manifest în 5 puncte pentru un alt fel de critic, un fragment din teza de doctorat a regizorului Theodor Cristian Popescu - Recuperarea rolului critic - reaminteşte starea teatrului independent autohton în anii '90, iar eseul semnat de Ilinca Tamara Todoruţ - Deshumarea teatrului politic confirmă că pe scena internaţională se înregistrează un moment de reviriment al unui teatru al comentariului de actualitate şi al intervenţiei în plan social - tendinţă în care se înscrie şi spectacolul Gianinei Cărbunariu.


Revista de artele spectacolului Scena.ro marchează intrarea în cel de al patrulea an de apariţie printr-un circuit în festivalurile româneşti, revista urmând să fie lansată în cadrul:

Festivalului European al Spectacolului FEST-FDR de la Timişoara - Vineri, 11 mai 2012, ora 14.00, Bastion,
În Caravana IETM de la Cluj - Vineri, 18 mai 2012, ora 20.30, la Fabrica de pensule
La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2012 - Joi, 31 mai, ora 13.00 la Centrul Cultural Habitus.

Dată fiind actualitatea temelor cercetate de spectacolul X mm din Y km, care face şi coperta acestui număr, revista o va avea ca invitat la lansarea din cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu pe regizoarea Gianina Cărbunariu.

Scena.ro este editată de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului - ARPAS.
Parteneri media: Radio France International, www.liternet.ro, www.artactmagazine.ro, www.revistascena.ro.
Partener distribuţie: Editura ART.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus