septembrie 2012
Dumnezeul de a doua zi
Unde e dragoste e şi Dumnezeu... chiar dacă uităm, aşa cum se întâmplă iniţial în cazul celor două personaje din piesa Dumnezeul de a doua zi de Mimi Brănescu.
 
Martin, jucat de Vlad Zamfirescu şi Ea - Mirela Oprişor - au parte de acel moment unic pentru care, om fiind, nu poţi să nu-i invidiezi: dragostea la prima vedere, care nu ţine cont că ea este deja gravidă sau că el se emoţionează. Pentru el nimic nu mai contează, ea poetizează totul, neştiind că bărbatul pe care tocmai îl întâlnise nu plângea propriu-zis, ci lăcrima din cauza unei musculiţe proaspăt aterizată în ochiul său. Povestea lor de dragoste se deapănă obişnuit: apartament cu două camere, buget auster, cu părinţi nestatornici, aflaţi la a doua tinereţe care îşi aduc aminte doar din când în când că au copii.
 
Important de ştiut este faptul că personajele, chiar dacă aflate pe aceeaşi scenă, fără paravan între ele, nu se văd, nu se întâlnesc. Totul se explică la final, dar până acolo fiecare povesteşte viziunea lui despre evoluţia relaţiei lor. Sunt lucruri cotidiene, simple. De când au fost "love struck", nimic neobişnuit de frumos nu li se mai întâmplă, pentru că la fiecare colţ de zi dau mereu nas în nas cu viaţa. Prima zi a fost dragoste la prima vedere, a doua zi au parte de trezirea la realitate. Martin găteşte în bucătăria sa, ea stă pe un geamantan. Chiar dacă sunt diferite, viziunile lor se completează perfect. Cei doi actori reuşesc să dialogheze, cu toate că, teoretic, nu ştiu unul de existenţa celuilalt în acelaşi spaţiu, pe aceeaşi scenă. Semnată de Claudiu Goga, regia - simplă, dar extrem de calculată - pune în valoare jocul actoricesc, conferindu-i aceleaşi atribute, cărora li se adaugă emoţia unei întâlniri despre care ni se povesteşte că a avut loc, pe care ne-o dorim (tehnica aşteptării frustrate), dar care între personaje nu se întâmplă. Aşa cum am mai zis, între actori da, şi de aici frumuseţea aparte pe care o emană spectacolul.
 
Cine este Dumnezeul de a doua zi? Este acela dintre ei care poate să privească din exterior şi să înţeleagă de ce lucrurile s-au întâmplat aşa cum s-au întâmplat, este cel care poate să poarte mai multă grijă celuilalt fără ca neapărat să-i fie aproape.
 
Cine este Dumnezeul de a doua zi? Cel mai bine ne dezvăluie cei doi actori, cele două personaje: "Întotdeauna e mai uşor în doi."
De: Mimi Brănescu Regia: Claudiu Goga Cu: Mirela Oprişor, Vlad Zamfirescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus