august 2012
Călătoriile lui Gulliver
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a revenit în ţară după participarea cu succes la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Edinburgh, cel mai important festival de artele spectacolului din lume.
 
Cele cinci reprezentaţii ale spectacolului Călătoriile lui Gulliver au avut loc în perioada 17 - 20 august 2012, la King's Theatre şi au marcat premiera mondială a spectacolului la care au participat peste 3500 de britanici şi turişti din toate colţurile lumii. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu reprezintă, de asemenea, un punct de reper important în istoria festivalului: exerciţiile scenice coordonate de Silviu Purcărete constituie prima producţie românească comisionată de Edinburgh.
 
"Foarte rar mi-a fost dat să văd ovaţii, aplauze, tropăituri după un spectacol care este profund tulburător şi care nu se duce în zona teatrului popular. Graţie succesului de aici, am primit invitaţii de a prezenta spectacolul în Israel şi Germania", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.


Presa britanică laudă spectacolul actorilor sibieni. Publicaţia The Daily Telegraph a acordat cinci stele spectacolului, iar Scotsman şi The Herald câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift. Criticul Dominic Cavendish notează în articolul său din 20 august din The Daily Telegraph că "Fără a fi dramatic, în orice caz, această versiune este mai mult fantasmagorică, aş spune chiar pesimistă şi tristă. Cei care doresc obişnuita fidelitate faţă de satira din 1726 a lui Swift trebuie să o caute în altă parte. Purcărete se inspiră şi din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul A Modest Proposal. Scenele din Lilliput sunt evocate strălucit prin folosirea celor mai simple mijloace - umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver". Sub titlul "The Swift Route to Success", Mark Brown, de la Sunday Herald, notează faptul că: "Regizorul Silviu Purcărete este un artist cu o viziune extraordinară. Ultima sa propunere din Festival, o adaptare strălucitoare după satira lui Jonathan Swift nu face decât să întărească reputaţia regizorului şi a companiei sale, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu. (...) Purcărete reflectă, cu un umor nebun, uimirea lui Gulliver în faţa abilităţii cailor de a comunica unii cu alţii. " The Scotsman scrie în ediţia din 20 august că "Au intitulat Călătoriile lui Gulliver aceste 80 de minute formidabile şi uneori luminoase, atât de aclamate, ale spectacolului lui Silviu Purcărete cu Teatrul Radu Stanca. (...) acest spectacol puternic, coregrafic se prezintă ca un remarcabil tribut adus de secolul XXI unui scriitor care a anticipat dezgustul de sine al epocii noastre..."

 

Producţia Teatrului Naţional din Sibiua fost prezentată în cadrul programului oficial al Olimpiadei Culturale de la Londra alături de alte şase spectacole selectate de la Edinburgh pentru a contribui la agenda de evenimente a Festivalului Londra 2012, cea mai mare sărbătoare culturală din istoria mişcării olimpice şi paralimpice. Festivalul Londra 2012 este un proiect derulat în cadrul Olimpiadei Culturale, iar spectacolele jucate la Edinburgh contribuie la diversitatea acestui program ce se întinde pe durata a douăsprezece săptămâni, în perioada 21 iunie - 12 septembrie 2012.
 
Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru Vocile din Cimitirul Vesel, producţia lui Silviu Purcărete reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea şi apartenenţa. Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar din distribuţie fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Corina Vişinescu.
 
Călătoriile lui Gulliver este un proiect cultural demarat acum trei ani în parteneriat cu Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Turneul de la Edinburgh a avut loc cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român şi Culture Irleand.
 
Următoarea reprezentaţie a spectacolului Călătoriile lui Gulliver va avea loc duminică, 30 septembrie 2012, ora 19:00, la sala Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Biletele au fost puse în vânzare online pe eventim.ro, iar din data de 27 august acestea pot fi achiziţionate şi de la Agenţia Teatrală din bd. Nicolae Bălcescu nr. 17. Preţul unui bilet variază între 10 şi 20 de lei, în funcţie de categorie. Spectacolul nu este recomandat celor sub 12 ani.

 

Călătoriile lui Gulliver
(exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift)
 
Coordonator: Silviu Purcărete
Scenografie şi light design: Dragoş Buhagiar
Muzica: Shaun Davey
Asistenţi regie: Sanda Anastasof, Crista Bilciu
Asistent mişcare: Attila Bordas
Consultant scenariu: Lia Bugnar
Traducere şi adaptare texte: Crista Bilciu
 
Distribuţia (în ordine alfabetică):
Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu
Copilul: Alexandru Nicoară
Organist: Radu Iancu / Teodora Cîrciumaru

 
De: Jonathan Swift Regia: Silviu Purcărete Cu: Ofelia Popii, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Adrian Matioc, Alexandru Malaicu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus