Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru, 2012

În ciuda crizei! - Festivalul Naţional de Teatru, 2012


septembrie 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns la ediţia cu numărul 22. Aceasta se va desfăşura în Capitală, între 26 octombrie şi 4 noiembrie 2012, având, ca de obicei, ca organizator Uniunea Teatrală din România (UNITER), iar ca finanţatori, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB.

Festivalul propune din nou un pilon tematic central - de astă dată, opera regizorală a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români de astăzi -, dar stă, totodată, sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispariţie, şi conaţionalul I.L. Caragiale, sărbătorit la 160 de ani de la naştere şi deplâns la 100 de ani de la moarte.

Alături de cele trei secţiuni ce reflectă în mod specific creaţia acestor personalităţi ale scenei universale, afişul festivalului cuprinde un număr de spectacole semnificative pentru fizionomia stagiunii 2011-2012, care, indiferent că pornesc de la texte de Shakespeare, Molière, Calderón de la Barca, Albert Camus, Gellu Naum sau Herta Müller, indiferent că sunt semnate de regizori precum Andrei Şerban, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, László Bocsárdi, Radu Afrim sau de tineri debutanţi, indiferent că sunt grupate sub titlul generic De toate pentru toţi, Actorii, în prim-plan sau Teatrul de mâine, alcătuiesc, laolaltă, o imagine semnificativă a vieţii noastre (teatrale, dar nu numai!), aflate, de câtva timp, în puterea unei crize aparent fără de sfârşit - "Criză teribilă, monşer!", cum zice Caragiale. E o exclamaţie ce ar fi putut constitui, de altfel, motto-ul FNT în anul de graţie 2012. În locul ei, organizatorii - echipa Uniunii Teatrale din România, condusă de directorul artistic Alice Georgescu şi directorul executiv Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER - aşază însă pe frontispiciul evenimentului o formulare mult mai luminoasă, datorată aceluiaşi ilustru compatriot: "Turtă dulce, panorame, comédii...". Este o privelişte pe care, sperăm cu toţii, o vor admira cât mai mulţi spectatori. În ciuda crizei! Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru, 2012


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 FNT 2012, de toate pentru toţi, Silvia Dumitrache
 FNT 2012, independenţii şi cîteva spectacole de repertoriu, Iulia Popovici, în dialog cu Mirella Nedelcu-Patureau
 Teatrul de mîine în FNT, 2012, Irina Wolf
 Galerie foto - Carmina Burana, Dani Ioniţă
 Galerie foto - D'ale noastre , Dani Ioniţă
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru, 2012


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer