octombrie 2012
Radio România Muzical transmite în direct concertul aniversar Sir Georg Solti - 100 ce va avea loc, duminică, 21 octombrie 2012, la Concert Center din Chicago. Un omagiu adus unuia dintre cei mai importanţi dirijori ai secolului XX, concertul a cărui gazdă este soţia dirijorului, Lady Valerie Solti, va fi susţinut de unii dintre cei mai mari artişti ai prezentului: soprana Angela Gheorghiu, basul René Pape şi la pupitrul ansamblului World Orchestra for Peace, Valeri Gergiev.

Alegerea acestor protagonişti nu a fost întâmplătoare: cu toţii au avut o legătură strânsă cu dirijorul Georg Solti de-a lungul carierei lor. Angela Gheorghiu a cântat sub bagheta lui Sir Georg Solti în 1994 rolul Violettei din opera La Traviata de Giuseppe Verdi, montată la Opera Regală "Covent Garden" din Londra, rol ce a propulsat-o în poziţia de superstar al operei timpurilor noastre; spectacolul de premieră a fost preluat în direct de BBC care şi-a modificat programul special pentru a realiza acea transmisiune directă. Sir Georg Solti îşi amintea despre una dintre repetiţiile de atunci: "Aveam ochii în lacrimi. A trebuit să ies afară. Fata este minunată. Poate să facă orice".

În iulie 2012, Angela Gheorghiu a susţinut primul său masterclass la "Georg Solti Accademia" din Italia, întrerupându-şi programul aglomerat pentru a împărtăşi din experienţa sa celor 12 cursanţi adunaţi într-un mic orăşel din Toscana sub semnul moştenirii muzicale lăsate de Georg Solti.

În 1995, un alt star al operei de astăzi, basul german René Pape, debuta în Festivalul de la Salzburg sub bagheta lui Sir Georg Solti - era prima recunoaştere internaţională pentru una dintre cele mai bune voci masculine ale prezentului.

World Orchestra for Peace a fost înfiinţată în 1995 chiar de Sir Georg Solti. "Am crescut în timpul războiului şi revoluţiilor, atât fasciste, cât şi comuniste. Aceasta m-a făcut să cred pasionat în forţa păcii. Sunt reprezentanţi a 40 de naţiuni în această orchestră: trăim în armonie, cântăm atât de frumos împreună, demonstrăm că se poate trăi în pace. Aş vrea ca şi politicienii, de dreapta sau de stânga, să facă la fel" - nota Sir Georg Solti.

Actualul dirijor al World Orchestra for Peace - un ansamblu alcătuit din cei mai buni instrumentişti ai orchestrelor lumii - este maestrul rus Valeri Gergiev, unul dintre cei mai importanţi dirijori ai contemporaneităţii. Din World Orchestra for Peace face parte şi o violonistă de origine română: Delia Lupu Bugarin, membră a Orchestrei de Cameră din Lausanne.

Transmisiunea directă de la Chicago este programată la Radio România Muzical de la ora 21. Din studioul Radio România Muzical comentează Luminiţa Arvunescu. Sunt aşteptate interviuri cu marile nume ale serii: soprana Angela Gheorghiu şi dirijorul Valeri Gergiev.

Pentru cei care nu pot asculta transmisiunea directă în FM, înregistrarea ei va fi disponibilă pentru reascultare până în 28 octombrie 2012 pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Sir Georg Solti (21 octombrie 1912 - 5 septembrie 1997) a fost unul dintre cei mai importanţi dirijori ai secolului XX. S-a născut la Budapesta, dar odată cu ascensiunea nazismului, s-a văzut nevoit să se refugieze în Elveţia, unde a rămas până la finalul celui de al doilea război mondial. După contracte cu operele din Munchen şi Frankfurt, Georg Solti a fost numit director muzical al Operei Covent Garden din Londra care sub conducerea sa a devenit o instituţie de cel mai înalt rang artistic, fapt evidenţiat şi de primirea calificativului de "operă regală" din partea Coroanei Britanice. În 1969, Georg Solti a devenit directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago, pe care a îndrumat-o timp de 22 de ani. Multe dintre înregistrările sale rămân repere din punct vedere al calităţii artistice şi muzicale.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus