octombrie 2012
Romanian Society of Cinematographers (RSC), alături de Muzeul Naţional de Artă al României şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti anunţă organizarea evenimentului anual Bucharest Cinematography Masterclass. Ediţia 2012 va avea loc între 25 şi 27 octombrie 2012 în spaţii precum MNAR, UNATC, Cinemateca UNION şi Cinema Hollywood Multiplex.

Bucharest Cinematography Masterclass reuneşte în fiecare an unii dintre cei mai renumiţi directori de fotografie din industria internaţională de film cât şi din ţară, alături de cineaşti şi reprezentanţi ai companiilor europene de profil, pentru trei zile de seminarii practice şi teoretice destinate în primul rând studenţilor şcolilor de film şi arte vizuale, pentru a analiza  prezentul în cinematografie din punct de vedere al imaginii de film, tehnologiilor vizual-plastice disponibile şi ultimelor inovaţii în domeniu. Înscrierea şi participarea la acest eveniment este liberă în limita locurilor disponibile iar aplicaţiile pot fi trimise la adresele de contact [email protected] sau [email protected]

Tema Masterclass-ului din 2012 urmăreşte parcursul "De la pictură la opera cinematografică (From paintings to feature films)". Şi cu această ocazie, pe lângă workshop-urile practice dedicate va exista un eveniment special în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României. Este vorba de un seminar teoretic susţinut de Nicolae Margineanu şi Călin Ghibu (membrii onorifici RSC), realizatorii filmului Ştefan Luchian, Aceştia ne vor vorbi despre filoanele de inspiraţie din artă regăsite în film ,se vor  alătura discuţiilor Constantin Chelba Director de Fotografie şi curatorii MNAR Codruţa Cruceanu şi Cosmin Ungureanu. Acest seminar va avea ca temă Pictura Europeană a secolelor XVII - XVIII, respectiv opera lui Ştefan Luchian şi va fi ţinut în Galeriile de Artă Europeană şi Artă Româneasca, în dimineaţa zilei de 25 octombrie învcepând cu ora 10:30. Acest atelier va fi urmat de o proiecţie a filmelor tematice printre care şi secvenţe din filmul Luchian în prezenţa autorilor, urmată de o discuţie aplicată cu studenţii, la cinemateca UNION, joi 25 octombrie 2012, de la ora 12:00.

Invitatul special din acest an este Geoff Boyles FBKS, important operator britanic ce va conduce workshop-ul practic de imagine de film din platoul UNATC şi va fi însoţit de Jaques Delacoux de la Transvideo într-un atelier hands-on cinema 3D, în zilele de 25 şi 26 octombrie la sala ATELIER a UNATC. De asemenea compania K5600 reprezentată de Marc Galerne va susţine o prezentare a echipamentelor sale şi o aplicaţie practică.
Proiecţia materialelor filmate de studenţi pe parcursul celor două zile de ateliere practice va avea loc sâmbată de la ora 10:00 la Cinema Hollywood Multiplex - Sala 1, proiecţie la care vor participa toţi invitaţii noştri cât si profesionişti din domeniu.

***
RSC Masterclass 2012

Asociaţia Autorilor de Imagine Cinematografică din România, sau abreviat RSC  (Romanian Society of Cinematographers) este prima asociaţie profesională înfiinţată după 1990 în România recunoscută de un for European. Federaţia Europeană a Asociaţiilor Directorilor de Fotografie , IMAGO, a cărei membru suntem din 2008, este singura federaţie Europeană ce are ca membru o asociaţie românească şi spun acest lucru în cunoştiinţă de cauză. Toate asociaţiile profesionale din zona filmului sunt uniuni (cum este cazul UCIN) şi nu grupări independente de profesionişti din domeniu.

Unul dintre scopurie majore ale asociaţiei noastre, este confirmarea Directorului de Fotografie în poziţia de co-autor al operei cinematografice. Până în acest moment, deşi multe ţări europene recunosc acest drept, în România au drepturi de autor numai scenariştii, regizorii şi compozitorii Un alt obiectiv al nostru este modificarea titulaturii de Director de Imagine, concept total eronat,  o  traducere neinspirată a noţiunii din limbile franceză sau engleză unde sensul este clar: "Director de Fotografie". 

Membrii asociaţiei noastre sunt exclusiv Directori de Fotografie ce au la activ măcar două filme de lung metraj proiectate în cinematografe. Selecţia şi invitarea noilor membrii cade în atribuţiile comitetului director. Decizia de acceptare a unui Director de Fotografie în rândul membrilor titular, este atributul adunarii generale. Numele noastre nu pot spune cu siguranţă foarte multe cititorului, dar filmele la care am colaborat  fără îndoială reprezintă ceva în conştiinţa colectivă a spectatorilor.

Un proiect derulat deja de IMAGO şi preluat şi de asociaţia noastră, este clasificarea sălilor de cinematograf. În această epocă informatizată, spectatorul devine o  victimă  colaterală a luptei digitale. Un număr destul de mare de săli de cinema profită de "inocenţa" cumpărătorului de bilet şi proiectează materiale/filme la calitate indoielnică. Punctajul va releva punctele forte şi deficienţele constatate de o comisie independentă în care vom coopta şi ingineri de sunet. Experienţa proiecţiei nu se reduce numai la comoditatea scaunului, ci, mai important, la calitatea imaginii a sunetului şi a luminilor ambientale din săli. Asociaţia franceză, prietenă şi parteneră în IMAGO, a reuşit o modificare a unei legi ce elimină din sălile de cinema franceze ecranele argintii dedicate proiecţiei 3D. 

Bucharest Cinematography Masterclass este un eveniment educaţional prin excelenţă, ajuns în 2012 la a patra ediţie, cu prin intermediul căruia încercăm să perpetuăm grija RSC pentru generaţiile ce vor urma. Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu UNATC IL Caragiale şi încearcă să desluşească an de an măcar o parte din provocările şi soluţiile  epocii actuale. Studenţii sunt principalul auditoriu, deşi profesioniştii din domeniu nu sunt neglijaţi, iar în acest sens, fiecare an aduce şi nume noi. Anii trecuţi am avut Directori de Fotografie americani, francezi, englezi. Iată că anul acesta recidivăm cu un reprezentant al coroanei Marii Britanii, Geoff Boyle FBKS, precum şi prieteni din firme europene de profil. Jacques Delacoux de la Transvideo sau Marc Galerne de la K5600. Din partea asociaţiei vor participa Dnii. Nicolae Mărgineanu şi Călin Ghibu, membrii onorifici ai RSC. Ca o noutate a evenimentului menţionez atragerea MNAR (Muzeului Naţional De Artă al României) într-un parteneriat ce-l dorim de durată. Acest seminar, ce va avea loc la MNAR, încearcă sa desluşească sursele de inspiraţie ale Directorului de Fotografie în elaborarea  conceptului plastic al imaginii filmului.
Alexandru Sterian,
preşedinte RSC

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus