noiembrie 2012
Festivalul Naţional de Teatru, 2012
În premieră, la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, a fost acordat Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.

Aliniindu-se altor întâlniri teatrale cu tradiţie din Europa, în 2012, în premieră, Festivalul Naţional de Teatru şi-a supus afişul "judecăţii" critice internaţionale. La solicitarea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), în al cărei Comitet Executiv este prezentă şi România, prin persoana preşedintelui Secţiei române a Asociaţiei, criticul Alice Georgescu, un juriu format din trei membri ai AICT a acordat ieri seară (4 noiembrie 2012), în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, un premiu purtând numele prestigioasei Asociaţii.

În urma vizionării spectacolelor incluse în secţiunile "De toate pentru toţi" şi "Teatrul de mâine", Yun-Cheol Kim, profesor universitar la Academia Centrală de Dramă din Seul (Coreea de Sud), director-fondator al publicaţiei internaţionale on-line "Critical Stages", preşedintele AICT, Raymond Bertin, critic de teatru si ziarist, membru al redacţiei revistei Jeu din Montréal (Canada), şi Octavian Saiu, teatrolog, profesor universitar, vicepreşedinte al Secţiei române a AICT, au hotărât să se concentreze asupra viitorului teatrului şi, în consecinţă, asupra tinereilor creatori prezenţi în festival.


Astfel, juriul a acordat Premiul "Tânără Speranţă" al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru spectacolului Casa M - producţie a Centrului de Arte Coliseum din Chişinău, Republica Moldova, cu Snejana Puică, Mihaela Strâmbeanu, Ina Surdu, Irina Vacarciuc, scenariul şi regia: Luminiţa Ţîcu - "un spectacol puternic, cu o regie minimalistă, dar plină de forţă, în stil documentar, cu un mesaj curajos despre realitatea întunecată a abuzurilor suferite de femei în regiunea basarabeană şi cu o distribuţie solidă".


De asemenea, juriul a hotărât în unanimitate să acorde Premiul "Tânără Speranţă" al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru actriţei Ioana Manciu, care "a interpretat cu vulnerabilitate, simţ al adevărului şi extraordinară abilitate în alternarea rolurilor" personajele Dvori şi Procuroarea din spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, producţie a Teatrului ACT, regia: Bobi Pricop.


Cele două producţii au figurat în secţiunea "Teatrul de mâine" a FNT 2012.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus