decembrie 2012
Articole diverse
Ambasada Republicii Chile şi Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul SGAE, organizează marţi, 11 decembrie 2012, la ora 19.00, în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38) spectacolul-lectură Velierul în sticlă de Jorge Diaz (traducere din limba spaniolă de Luminiţa Voina Răuţ), regia Adriana Zaharia, beat Mihai Biţă.

Din distribuţie fac parte: Ioana Abur, Sorin Cristea, Carmen Florescu, Oana Romaniuc, Virgil Aioanei, Rolando Matsangos, Ana Maria Oglindă, Elias Ferkin, Adrian Anghel.

Citiţi aici un fragment din această piesă.

Velierul în sticlă, piesă cu un impact major asupra publicului - încă de la premiera ei, în 1962 - confirmă forţa inegalabilă a dramaturgului chilian Jorge Díaz (1930 - 2007).
Autorul combină aici perfect experimentul formal al limbajului - firesc condimentat cu umor negru, absurd, ironie - cu subiecte vulnerabile: lipsa de comunicare, prezenţa absurdului în cotidian, infidelitate, prejudecăţi sociale, conflict între generaţii.
De altfel, afirmă undeva Jorge Díaz: În opera mea, cel mai tare mă doare vulnerabilitatea omului hărţuit de lucrurile pe care nu le înţelege.
David, personajul mut al piesei, descoperă lumea prin dragostea unicei fiinţe dispusă să i-o arate: Rocío, cea cu corpul plin de păsări speriate, Rocío, cea cu trupul plin de soare. Departe de tată, de mătuşile care ţes o "împletitură" de intrigi şi răutate, departe de fiinţele individualiste, solitare, incapabile de iubire, cei doi îndrăgostiţi încearcă să se salveze, imaginând un timp doar al lor, un timp încremenit în sticlă, dincolo de care totul e strâmb ca o amintire...

Costul unui bilet este de 10 lei şi se cumpără la Institutul Cervantes, cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus